שתף קטע נבחר

"חגיגה לאמהות, אבל למה לא להחיל חינוך חינם?"

ארגוני הנשים חוגגים: "החלטת בית המשפט תעודד יציאה לעבודה"; אמהות מהשכבות החלשות לא מרוצות: "לנו זה לא יעזור "; ועורכת הדין שהגישה את העתירה? "רציתי רק לשלם מס אמת, אבל אני שמחה אם השגתי תוצאה חברתית"

ארגוני הנשים והארגונים החברתיים חוגגים: החלטת בית המשפט העליון לדחות את הערעור שהגישה רשות המסים על פסיקת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, שקבע שטיפול בילדים ייחשב כהוצאה מוכרת, היא מבחינתם מהפיכה. מאות

אלפי הורים, שמוציאים אלפי שקלים בחודש על טיפול בילדים, יקבלו מעתה החזר על הוצאתם.

 

זאת, למרות שלפי נתוני האוצר, 60% מהנשים כלל אינן מגיעות לרף המס, ולכן לא ברור מה ירוויחו מכל העניין.

 

כך, לדוגמא, מספרת שרון, אם לשתיים מאזור המרכז: "אני מרוויחה 5,000 שקלים לחודש, ולכן לא מגיעה לרמת הסף של מס ההכנסה. יש לי שני ילדים קטנים, אני משלמת קרוב ל-4,000 שקלים על המעון. על-פי הפסיקה אני לא אקבל אגורה. אבל אמא שמרוויחה פי 10 ממני תקבל את כל הכסף בחזרה של המעון - כלומר אלפי שקלים. איפה הצדק? מי שבאמת צריך את החוק הזה הן השכבות החלשות, אבל כרגיל נותנים את ההטבה לחזקים והחלשים לא מעניינים אף אחד".

 

"רציתי רק לשלם מס אמת"

 ואילו עורכת הדין ורד פרי, שהגישה את העתירה המקורית אומרת שמטרות כאלה מעולם לא עמדו לנגד עיניה.

 

"אני שמחה אם קידמתי עניין חברתי", אומרת פרי ל-ynet, "אני מקווה שזה יגדיל את היציאה לעבודה, ויעלה את רמת החיים של משפחות רבות. אבל זאת לא הייתה המטרה שלי. כל מה שרציתי היה לשלם מס אמת. כשפתחתי משרד עורכי דין, ההוצאה הראשונה שלי הייתה על טיפול בילדים. הצגתי את זה בפני רואה החשבון שלי, והוא הסביר לי שזה לא מקובל על מס הכנסה. אמרתי לו, עם כל הכבוד למס הכנסה, אני מפרשת את הדברים אחרת".

 

האם את מאמינה שהממשלה תיישם את החלטת בית המשפט? 

 

"אני מקווה מאוד. מכיוון שזאת פרשנות של חקיקה קיימת, יהיה להם קשה להתעלם ממנה. כמובן שלמחוקק שמורה האפשרות לשנות את החוק, אבל אני מקווה שזה לא ייעשה".

 

פרי הגישה את העתירה, באמצעות משרד עורכי הדין שקל ושות', בשנת 2002, ביחס לכסף שהרוויחה בשנים 1999-2001. התוצאה כבר אינה רלוונטית להוצאותיה כיום: ילדיה הם כיום בני 14 ו-12. למזלה, היא לא שילמה מעולם את הכסף למס הכנסה, "למרות שאם הייתי משלמת, זה יכל להיות נחמד, כי הייתי מקבלת עכשיו לא מעט כסף", היא אומרת.

 

ומה היא אומרת על כל ההורים, מהשכבות החלשות, שאינם משלמים מסים וגם אינם יכולים להרשות לעצמם לשכור מטפלת? "אני מקווה מאוד שחוק חינוך חינם יוחל פעם במלואו, ולא יהיה צורך בפסיקה הזאת", היא אומרת, "אבל כיום, החינם אינו ממש חינם, הוא חל רק מגן חובה, ורק חמש שעות ביום, כך שפשוט אינו רלוונטי לרוב ההורים העובדים".

 

ארגוני הנשים: חגיגה

עבור עורכת הדין של נעמ"ת, גלי עציון, שהייתה שותפה, בשם נעמ"ת, במאבק המשפטי, זהו יום חג. "כעיקרון, קודם כל, רשות המסים ומשרד האוצר יצרו פאניקה מיותרת לגבי

העלות האסטרונומית, כביכול, של ההכרה, ובקרוב, כשההחלטה - יש לקוות - תיושם, יתברר שאלה לא הוצאות כל כך גדולות כמו שנדמה. לא זה מה שימוטט את המשק".

 

"שנית, יש כאן עניין עקרוני: כשמשרד עורכי דין קונה כיסאות חדשים, מפוארים, לדוגמא, זאת הוצאה מוכרת, כיוון שהם משמשים לעבודה. מדוע, אם כך, כשאני משלמת למטפלת על מנת לעבוד זאת לא הוצאה מוכרת?"

 

"שלישית - ההחלטה תעודד יציאה לעבודה, כי הרבה אמהות ממעמד הביניים, שקשה להן להחליט להגדיל את המשרה, עשויות לעשות זאת בגלל שעכשיו ההוצאה שלהן על טיפול בילדים אחר הצהריים תקטן במידה מסויימת. אני עצמי אמא לארבעה, ואני מכירה את זה ממקור ראשון. אני יודעת שאלה הוצאות כל כך גדולות, שאמא שלא מרוויחה הרבה, ויכולה לקבוע את מספר השעות שלה תעדיף לעבוד פחות, לצאת מוקדם יותר ולוותר על הצהרונית, שממילא מתקזזת עם השעות הנוספות. אגב, זה נכון לרוב על אמהות, בגלל המוסכמה החברתית, אבל יש גם אבות רבים שנמצאים בבעיה דומה".

 

ומה לגבי הטענה שמדובר בסיוע למשפחות מבוססות, יחסית, כיוון שחלק גדול מהאמהות נמצאות מתחת לרף המס וממילא לא מרוויחות מספיק בשביל לשלם למטפלת או למסגרת כלשהי?

 

"זה נכון, אבל זה לא אומר שלא צריך את ההכרה הזאת. אדרבה: זאת ההזדמנות להזכיר שיש החלטת ממשלה, שקבורה כבר 20 שנה בחוק ההסדרים, שמחייבת לעשות חינוך חובה מגיל שלוש. אני לא אמרתי להם לא ליישם את החוק הזה, ואני בעד שיישמו אותו. אבל כל עוד לא פותחים לי את הדלת, אני אכנס דרך החלון".

 

האם את לא חוששת שיקברו גם את החלטת בית המשפט בחוק ההסדרים?

 

"חוששת, אבל מקווה שלא".

 

הורים לשניים: רוב השכר הולך על טיפול בילדים

 

להחלטת בית המשפט שהתקבלה היום יש השלכה על חיי היום יום של רבבות משפחות. שירי, מנהלת חשבונות מתל-אביב, מגדלת שני ילדים - בני חמש ושנתיים. שירי מרוויחה 5,500 שקל לחודש ובעלה, העובד באחזקה, מרוויח 6,500. ההורים של שניהם גרים רחוק, ואינם יכולים לסייע. "סדר היום שלנו מסתובב סביב השאלה, איך להתמודד עם ההשגחה על הילדים", היא מספרת, "אפשר להגיד שההשגחה אוכלת חצי מאחת המשכורות שלנו, לפחות: הצהרונית של נעמ"ת עולה לנו 1,000 שקל, הגן הפרטי לקטנצ'יק עולה 2,500 שקלים, ופעמיים בשבוע אני עובדת שעות נוספות ושוכרת מטפלת פרטית ב-25 שקל לשעה. אלה הוצאות כבדות ואני מרגישה הקלה עצומה".

 

חנה, אמא לתאומים ממרכז הארץ, מוסיפה: "עלות ההשגחה על תאומים היא 5,000 שקל לחודש. התוצאה היא שהרבה נשים פשוט עובדות בשביל לממן את מקום העבודה. בית המשפט קיבל החלטה חשובה ביותר, שתאפשר לנשים - או להורים, תלוי מי מטפל בילד - לעבוד, לשם שינוי, בשביל עצמם, ולא בשביל לממן את המטפלת. העובדה שיש לי ילדים כבר מצמצמת לי את שעות העבודה, ולפחות עכשיו ההוצאות יהיו קטנות יותר". 

 

בית המשפט דחה את ערעור רשות המסים

בית המשפט העליון דחה היום את ערעור רשות המסים על פסיקת המחוזי בת"א, שקבע אשתקד כי הוצאות בגין השגחה וטיפול בילדים ייחשבו כהוצאות מוכרות במס של ההורים. מדובר בהכרה של 100% מההוצאה על מטפלות פרטיות ו-63% מהוצאה על מעונות יום, גני ילדים מתחת לגיל חינוך חובה וצהרוניות 

 

באפריל 2008 פסק בית המשפט המחוזי בתל אביב, כי הוצאות בגין השגחה וטיפול בילדים ייחשבו כהוצאות מוכרות במס של ההורים. פסק הדין התקדימי ניתן בערעורה של עורכת הדין ורד פרי,

אם לשני ילדים, שביקשה לנכות כהוצאה בייצור הכנסתה תשלומים ששילמה למעון יום לילדים עבור ילדיה.

 

פקיד השומה לא התיר את הסכומים בניכוי, ובעקבות זאת הגישה פרי באמצעות עו"ד יניב שקל ערעור לבית המשפט המחוזי בתל אביב. בעקבות פסק הדין של בית המשפט המחוזי, שקיבל את ערעורה של עו"ד פרי, ערערה המדינה לעליון.

 

שופטי העליון: מצהירים על המצב הקיים

 בהחלטתם, שפורסמה היום, קבעו חמשת השופטים שישבו בהרכב מורחב כי בית המשפט המחוזי צדק בקביעתו כי התשלום לשמרטף או מטפל בבית ניתן כשכר עבור השגחה, ויש להתיר את מלוא ההוצאה בניכוי. "תוצאה זו ראויה היא, ואין להתערב בה", כתבו השופטים.

 

לדבריהם, צדק בית המשפט המחוזי כאשר קבע כי במקרה זה הוכח שעיקר ההוצאה הוא בעבור ההשגחה על הילדים, וזאת על מנת שההורה יוכל לייצר הכנסה. בהחלטתם קבעו השופטים כי המחוקק, כלומר - הכנסת, אם תרצה, תוכל להחליט אחרת בעניין, אולם כל עוד לא עשתה זאת, בית המשפט מצהיר על המצב הקיים.

 

עוד כתבו השופטים בהחלטתם כי בהכרעתם ישנה מבחינה מסויימת החזרת הגלגל לאחור, בהקשר למעמסה שתוטל על רשויות המס בעניין זה. אולם, לדבריהם, "לכך מצוי ארון התרופות בידי המחוקק, שאם ירצה, יקבע נורמות חדשות בעניין".

 

בדיון בעליון שנערך באוקטובר האחרון, טען עו"ד שקל כי לא יכול להיות שהוצאות ההשגחה על ילדים לא ייחשבו כהוצאות מוכרות במס. שקל הסביר, כי אלו הן הוצאות מתחייבות לצורך הפעילות העסקית, ועקרונית יש מקום להכיר אותן בניכוי.


פורסם לראשונה 30/04/2009 17:44

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
ורד פרי: "רציתי לשלם מס אמת"
צילום: אביגיל עוזי
עו"ד גלי עציון. חוגגת
צילום: מ.קוחול
מומלצים