שתף קטע נבחר

למה נוגדי דיכאון לא עובדים כמו שאומרים לכם

חברות התרופות מוציאות מיליוני דולרים בשנה בשיווק אגרסיבי של התרופות נוגדות הדיכאון. אבל עכשיו, מחקר חדש מעמיד בספק את יעילותן של התרופות ומראה כי המחקרים לא כללו חולים שסבלו מבעיות רפואיות נוספות

עד כמה באמת יעילה התרופה נוגדת הדיכאון אותה אתם לוקחים? אם אינכם בטוחים בתשובה, אתם כנראה לא לבד. מחקר חדש מעמיד בסימן שאלה את האפקטיביות של התרופות נוגדות הדיכאון. הסיבה: המחקרים אותם מימנו חברות התרופות, כללו רק חולים שסבלו מדיכאון והוציאו מהמחקר חולים שסבלו מבעיות רפואיות נוספות. חולים כאלה, מסתבר, מהווים את מרבית האוכלוסייה הנזקקת לתרופות פסיכיאטריות.

 

אמינות תוצאות המחקרים הרפואיים אותם מממנות חברות התרופות עלתה על הפרק לא מעט בשנים האחרונות. חברות התרופות מתעניינות פחות ביעילות הכוללת של התרופה על חיי המטופל, אלא בפעילות התרופה על מחלה ספציפית. כך יוצא שתרופות נמצאות יעילות במחקרים הרבים שמתפרסמים, אך בפועל אינן מביאות לשיפור אצל החולה, אם בשל תופעות לוואי, או בשל מחלות נוספות מהן סובל החולה ושלא נבדקו במחקר או בגלל מורכבויות אחרות באישיותו של המטופל.

 

כדי לחקור את יעילות התרופות, מוציאות חברות התרופות מהמחקר חולים הסובלים מבעיות רפואיות נוספות. אלא שבעולם הפסיכיאטריה מרבית המחלות הולכות "יחד" עם הפרעות נוספות. כך למשל, חולים הלוקים בדיכאון, סובלים מהפרעות נוספות ובהן חרדה, התמכרות לסמים, כאב, מחלות כרוניות ועוד. חולים אלה כאמור אינם נכללים במחקר.

 

במחקר החדש שפורסם בכתב העת האמריקני לפסיכיאטריה, בדקו חוקרים מידע שנאסף בין השנים 2001 ל-2004 במרכזים פסיכיאטריים בארצות הברית כדי להתחקות אחר הטיפול המיטבי לדיכאון. צוות הבדיקה אותו ריכזו מדעני אוניברסיטת פיטסבורג כלל 11 חוקרים.

 

ממצאי הבדיקה הראו כי רק 22% מהחולים הסובלים מדיכאון, התאימו לקריטריונים של חברות התרופות. שאר החולים סבלו מבעיות רפואיות נוספות ולכן סולקו מהמחקרים. כשהשוו החוקרים את יעילות התרופות מקבוצת ה-SSRI, נמצא כי רק 52% הגיבו לתרופה שנבדקה, בהשוואה ל-40% בקבוצת הביקורת שקיבלה תרופת פלצבו.

 

"חברות התרופות מראות כי עבור מטופלים שסובלים מדיכאון בלבד התרופות אכן עובדות", מסביר ד"ר הדר שלו, פסיכיאטר מהמרכז הרפואי סורוקה, "אבל רצה הגורל שמרבית החולים דווקא סובלים מבעיות נוספות, והם לא עונים לקריטריונים של חברות התרופות. כך יוצא שנוגדי הדיכאון בעצם נבדקו על מיעוט חולי הדיכאון".

 

לדברי הדר שלו, על החולים לפרוש בפני הפסיכיאטר את מכלול הבעיות, כדי להגיע לטיפול התרופתי המתאים להם: "פעמים רבות יש צורך לבנות שילוב של מספר תרופות שמגיעות לפתרון ממשי. אם מגיע מטופל דכאוני הסובל מכאב, הטיפול נוגד הדכאון לבדו לא יעזור. לפיכך הטיפול המשולב בכל הבעיות הרפואיות נותן מענה טוב לדיכאון, עבור מרבית החולים שסובלים מבעיות נוספות על הדיכאון".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
למה התרופה לא עבדה?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים