שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

פתח תקווה של שנות ה-20

דרך סיפורם של בני משפחת כצנלסון, שעלו לארץ והתיישבו במושב עין גנים, נתוודע לבני הנוער של אזור פתח תקווה בשנות העשרים - ולטיוליהם ברחבי הארץ

בשבוע שעבר ערכנו היכרות עם משפחת ציפורה (פייגלה) ויצחק כצנלסון ושבעת ילדיהם, שעלו לארץ מבוברויסק שברוסיה ב-1923. המשפחה מתיישבת בעין גנים, המושב הראשון בארץ ישראל (כיום חלק מפתח תקווה).

 

בפרק זה נמשיך לספר על בני כצנלסון אך נביא גם תמונות של בני נוער מעין גנים ופתח תקווה של סוף שנות העשרים - נשמח אם בני משפחותיהם יוסיפו לנו מידע אודותם. ברקע: מראות מטיוליהם של בני הנוער העברי ברחבי ארץ ישראל של אותן השנים. 


1. טיול שבת בחורשת אקליפטוסים, אביב 1928. מלפנים יושבת שרה כצנלסון ומימין (עם כובע ברט) בן הזקונים, יאשה (יעקב) כצנלסון.


2. שדה חיטה בעין גנים, אפריל 1929. בקבוצה בני כצנלסון: בת-עמי, בריינה, שרה ומישה.


3. בעת קטיף תפוזים בפרדס ליד פתח תקווה, 1929. קבוצת נגרים עוסקת בסגירת ארגזי הפרי. היו אלו ארגזים מעץ ועליהם חותמת: Rainbow Jaffa Oranges Selected. את הפרי היו עוטפים בנייר ריחני וסוגרים את הארגזים עם קנים לחים (סרטי פלדה עוד לא היו בשימוש).


4. תארו לכם היום באמצע פתח תקווה ערמת חציר ועליה יושבת משפחת כצנלסון - ובכן, כך זה נראה בשנת 1929. מימין: ציפורה ויצחק כצנלסון, באמצע סטיציה, ג'יגה (גיסו של ברל) וחנה. משמאל: בנות כצנלסון, בת עמי ושרה.


5. האחים שרה ויאשה עם הכלבים נלי ונבחן.


6. יצחק כצנלסון עם שכן מהכפר פג'ה, עין גנים 1929.


7. דורה ליפסקי (בן עזר), חברה טובה של שרה, 1931.


8. טיול בני הנוער של עין גנים-פ"ת בשנת 1931. בתצלום: ליד בית הכלא בעכו.


9. באותו טיול מבקרים גם בעין חרוד. על משאית הנוסעים, מימין: שרה כצנלסון, רחלה ליפסקי ועליזה לבית סימקין.


10. וגם לנצרת הגיעו בשנת 1931.


11. עת הגיעו המטיילים למפעל החשמל בנהריים הוא היה בשלבים אחרונים לפני הפעלתו.


12. בפתח תקווה היתה חבורה שעסקה בדרמה, תחת השם "הסטודיו הדרמטית". שרה היתה בחוג זה. בתצלום: חברי החוג בטיול (ראשית שנות השלושים)-  מי מכיר, מי יודע?


13. החברות שרה כצנלסון ורחלה ליפסקי.


14. מרים (ראב) גיסין, גם היא חברה של שרה כצנלסון.


15. בפסח תרצ"ו, 1936 יצאה שרה עם אישהּ מישה לטיול בים המלח באוטובוסים (כבר של אגד). מעל חלון האוטובוס כתוב קו 27. שרה עומדת על הפגוש ומישה מימין.


16. האחים בריינה ומשה לבית כצנלסון, 1934.


17. בין השנים 1941-1936 הפעיל ארגון "החלוץ" חוות הכשרה לנוער יהודי לקראת עלייתו לארץ - חוות וורקדורפ (Werkdorp) בהולנד, בתצלום. משה כצנלסון ניהל חווה זו. כשנכבשה הולנד בידי הנאצים נשלח משה למחנה שבויי מלחמה. לאה אשתו ובנם הצליחו לחזור לארץ במסגרת עסקת חילופי אזרחים שנעשתה בין ממשלת המנדט הבריטי בארץ ישראל לבין גרמניה, ובמסגרתה שוחררו טמפלרים שהיו עצורים בארץ. עד סוף המלחמה לא ידעו מה עלה בגורלו של משה, אבל בתום הקרבות הגיע לארץ.


18. מבנה בחוות וורקדורפ.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
א. ציפורה כצנלסון בפרדס הצעיר שניטע, 1924
ב. הבן מישה (משה) כצנלסון לבוש רובשקה, 1929
ג. דורה ליפסקי, אחותה של רחלה ודודה של מרים. לימים אמו של אהוד בן עזר ("סופר נידח")
ד. בנימין, דורה ואודי בן עזר, 1938
ה. בן הזקונים למשפחת כצנלסון - יאשה (יעקב), 1934. בפרקים הבאים נביא את סיפורו המעניין
מומלצים