שתף קטע נבחר
צילום: אסף אמברם

נחטפים במהירות: כעכי שומשום

יעל גרטי מזמינה אתכם להכין את כעכי השומשום של סבתה הבולגריה, שעשויים מבצק שמצריך קירור ארוך ומלאכת עיצוב סבלנית. התוצאה, איך לא, שווה את ההשקעה

בבית הוריי, כשאמי מזמינה אורחים, תמיד מוצע נשנוש קטן לפתיחה: אגוזי פקאן קלויים מלוחים, או כעכי השומשום הטעימים של סבתא פלורט ז"ל. לפני חודשים אחדים, כשביקרתי בביתה של מירי הצבּעית, בולגריה במוצאה, טעמתי כעכים דומים מאוד, אלא שמירי הוסיפה להם קצח, שהפך אותם למעניינים יותר. כיוון שכך, כשהכנתי את הכעכים הוספתי כף קצח לשליש מכמות הבצק - והתוצאה לא אכזבה.

 

כעכי שומשום

מתכון של סבתי הבולגריה, פלורט גרטי ז"ל

 

סבתי ז"ל הכינה את הכעכים הללו עם מרגרינה, אמי מכינה אותם עם מרגרינה בטעם חמאה (מה שמבטיח מלאכת עיצוב קלה יותר), אך אני התעקשתי, כמובן, להכינם עם חמאה.

 

אם אוהבים קצח, ניתן להוסיף 2-3 כפות, כשמוסיפים את השומשום. אם רוצים להוסיפו רק לחלק מכמות הבצק, ניתן לעשות זאת כשהבצק מוכן: מוציאים שני שליש מכמות הבצק, עוטפים בניילון נצמד ומעבדים את יתרת הבצק במשך כמה שניות עם כף קצח. עוטפים, כמובן, בנפרד.

 

הקירור הארוך חשוב במיוחד כדי שיהיה נוח לעצב כעכים בקלות מבלי שהבצק יתרכך בחום הידיים. כדאי לעשות את מלאכת עיצוב הכעכים בחדר ממוזג, בניחותא, ליד שולחן.

 

המרכיבים (ל-70 כעכים):

21/2 כוסות (350 גרם) קמח

21/2 כפיות אבקת אפייה

1/2 כפית מלח

1/4 כפית פלפל שחור טחון/גרוס דק

1 כוס (130 גרם) שומשום

1-3 כפות קצח - לא חובה

200 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות קטנטנות

1 מיכל (200 מ"ל) שמנת חמוצה 15% שומן

 

עזרים: מעבד מזון, נייר אפייה


(צילום: יעל גרטי)

 

אופן ההכנה:

  1. מניחים במעבד מזון קמח, אבקת אפייה, מלח, פלפל, שומשום וקצח (לא חובה). מעבדים במשך שניות אחדות.
  2. מוסיפים קוביות חמאה קרה בהדרגה, עד לקבלת פירורים.
  3. מוסיפים שמנת חמוצה ומעבדים עד לקבלת כדור בצק, מעט דביק (לא מוסיפים קמח). מוציאים, עוטפים בניילון נצמד, משטחים מעט ומאחסנים במקרר במשך לילה (או 6 שעות לפחות).
  4. מכינים משטח עבודה נקי שניתן לשבת לידו בנינוחות. מוציאים את הבצק מן המקרר, מוציאים מחצית מן הבצק לשולחן ואת המחצית הנותרת מחזירים למקרר, שלא תתחמם לשווא.
  5. מחממים תנור ל-175 מעלות ומכינים תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה.
  6. קורצים פיסות בצק בקוטר 2 ס"מ לערך ומגלגלים לנקניקי בצק דקיקים, תחילה בין שתי כפות הידיים ובהמשך על השולחן, עד להווצרות נקניק בצק בעל עובי שווה, באורך 10-15 ס"מ, לפי אורך הכעכים שברצונכם להפיק. מקפלים כל נקניק בצק במרכזו ומלפפים את הקצוות זה בזה, לצורת בורג. מניחים על גבי התבנית המרופדת בנייר, תוך שמקפידים על מרחק של 2 ס"מ בין כעך לכעך.
  7. מכניסים לתנור ואופים במשך 15 דקות, או עד שהכעכים משחימים קלות וחלקם התחתון שחום מאוד (אך לא שרוף). מוציאים ומאחסנים בקופסה סגורה היטב. אם רוצים, ניתן להקפיאם, אחרי צינון יסודי.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים