שתף קטע נבחר

לא מפחדים: עלייה במס' המעשנים ב-2008

הישראלים לא שמים על הקמפיינים המפחידים: ב-2008 נרשמה עלייה קלה במס' המעשנים, עלייה גדולה במיוחד נרשמה במגזר הערבי. שיעור הגברים המעשנים בישראל הוא הגבוה בין כל מדינות אירופה. החדשות הטובות: ירידה חדה במספר המעשנים בקרב משוחררי צה"ל

אפשר היה לחשוב שהקמפיינים המפחידים נגד העישון יגרמו לציבור המעשנים לצרוך פחות סיגריות, אך לא כך. עלייה קלה בשיעור המעשנים בישראל בשנה החולפת: בשנת 2008 עישנו 24.2 אחוז מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל, לעומת שעור נמוך באחוז (23.2 אחוז) בשנת 2007. הנתונים הוצגו היום לרגל היום הבינלאומי ללא עישון. עם זאת במשרד הבריאות ציינו כי מדובר בהבדל שהוא בתחום שגיאת המדידה ואלו לא נתונים אבסולוטיים.

 

עלייה אצל הגברים, ירידה אצל הנשים: מהנתונים עולה כי ישנה עלייה בשיעור העישון בקרב הגברים מ-29 אחוז ל-32 אחוז בשנה הנוכחית ואילו בקרב הנשים נרשמה דווקא ירידה של שני אחוזים. שיעור המעשנות בישראל עומד על 16 אחוז.

 

עלייה גדולה במגזר הערבי: בשיעור המעשנים במגזר הערבי נרשמה עלייה גדולה: 54 אחוז בקרב הגברים ו-כ-5 אחוז בקרב הנשים. לעומת כ-40 אחוז בשנת 2007.

 

מובילים באירופה: שיעור הגברים המעשנים בישראל הוא הגבוה בין כל מדינות אירופה ואילו בקרב הנשים השיעור הוא דווקא מהנמוכים.

 

חשיפה ממוצעת לעישון: 3 שעות בשבוע

הדו"ח בדק גם את מידת החשיפה לעישון פסיבי, של מי שאינם מעשנים. משך החשיפה של גברים לעישון הוא כ-3 שעות בשבוע בממוצע. נשים יהודיות דיווחו על חשיפה של כשעתיים בשבוע לעישון פסיבי. עיקר החשיפה של גברים היא במקום העבודה ושל נשים בבית.

 

דו"ח העישון שמפרסם המרכז הישראלי לבקרת מחלות מוצא, באופן לא מפתיע, כי שיעור העישון בקרב בעלי השכלה נמוכה ומצב סוציו-אקונומי נמוך גבוה יותר מאשר בקרב בעלי 12 שנות לימוד ומעלה ואנשים ממעמד מבוסס. עוד נמצא כי אבטלה מעלה את שיעור העישון: 35 אחוז מהמובטלים מעשנים, לעומת 28.8 אחוז מקרב המועסקים.

 

"עופרת יצוקה" ותוספת העישון

משרד הבריאות ערך השנה סקר ייחודי בקרב תושבי הדרום במהלך מבצע עופרת יצוקה. נמצא כי אצל חלק לא קטן הנשאלים נמצא קשר בין המצב הביטחוני לעישון. בקרב הנשים 42.8 אחוז עלו במספר הסיגריות במהלך המבצע ובקרב גברים 23.4 אחוז דיווחו כי עישנו יותר. עישון היתר התבטא בעישון של 9 סיגריות נוספות ביום וקשור להימצאות במקום לא ממוגן בעת האזעקה.

 

מתחילים לעשן בגיל הצעיר: מסקר שנערך בקרב תלמידי כיתות ח' נמצא כי 1.6 אחוז מהתלמידים היהודים מעשנים מדי יום ו-5 אחוז מעשנים מדי פעם. נמצא שיעור גבוה יותר של בני נוער מעשנים (5.5 אחוז) בקרב בני נוער ששני הוריהם מעשנים. נתוני העישון בקרב בני נוער יהודים פחתו ב-2.5 אחוז בעשור האחרון.

 

ירידה בשיעור המעשנים מבין משוחררי צה"ל

השירות הצבאי מהווה נקודת זמן שבה 4 עד 5 אחוז מהצעירים מתחילים לעשן. שיעור העישון בקרב המתגייסים ב-2008 היה 31 אחוז ושיעור המעשנים בשחרור היה 31.5 אחוז. מדובר בירידה חדה לעומת שיעור המעשנים בשחרור שהיה בעשור האחרון כ-40 אחוז. אך במשרד הבריאות מציינים כי ייתכן שמדובר בנתון אקראי. עם זאת, ישנה ירידה בצריכת הסיגריות היומית של המתגייסים והיא עומדת על 12 סיגריות ליום בקרב חיילים ב-2008, לעומת 16 לפני עשור.

 

מהדו"ח עולה עוד כי בישראל נצרכות 403 מיליון חפיסות סיגריות והצריכה הממוצעת היא כ-55 חפיסות לנפש. השנה פורסם לראשונה נתון על עלות ההשקעה של חברות הסיגריות בנושא פרסום ושיווק. חברות הטבק הוציאו כמעט 24 מיליון שקל בשנת 2007 על פירסום ודיוור ישיר ועוד 13 מיליון שקל על מבצעי קידום מכירות.

 

זאת בעוד שההוצאות בתחום הפירסום של משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן גם יחד עומדים על כ-1.5 מיליון שקל.

 

קמפיין להורדת העישון במגזר הערבי

לאור העלייה המשמעותית בשיעורי העישון במגזר הערבי יוצאת בימים אלו האגודה למלחמה בסרטן בקמפיין ייעודי למגזר הערבי תחת הכותרת "אבא יקר – כשאתה מעשן ליד ילדיך אתה פוגע בהם". הקמפייןם ילווה בתשדיר רדיו אותו מקריין זוהיר בהלול על רקע שיר הילדים "באבא".

 

סגן שר הבריאות יעקב ליצמן אמר במסיבת העיתונאים כי משרדו יהיה המשרד הממשלתי הראשון ללא עישון. עוד ציין כי יבדוק את האפשרות לחייב את חברות הסיגריות להקצות שיעור מסויים מתקציב הפרסום שלהן לטובת קמפיין בנושא נזקי העישון.

 

מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן אמרה במסיבת העיתונאים: "עישון הוא גורםם המוות מספר אחת הניתן למניעה. עישון גורם ל-30 אחוז ממקרי הסרטן. כשיש משהו שהוא בידינו צריך לעשות את המירב". זיו ציינה כי האגודה למלחמה בסרטן יבקש ממשרד הבריאות להורות לחברות הסיגריות להוסיף לאזהרה על החפיסות גם תמונות מרתיעות שבהן מודגמים נזקי העישון. 

 

פרופ' תמי שוחט, מנהל המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות וממחברי דוח העישון ציינה כי "לאורך השנים אנחנו רואים מגמת ירידה שמתמתנת בשנים האחרונות. מגמה הדומה למה שקורה במדינות מערביות אחרות. קל לרדת את העשרה אחוז הראשונים וקשה יותר לרדת את העשרה אחוז הבאים". עוד ציינה כי "ההבדלים שנמצאו בין 2007 ל-2008 הם בתחום שגיאת המדידהץ אלו לא נתונים אבסולוטייםץ ההסתכלות היא רב שנתית ואנחנו שואפים שהמגמה תהיה בירידה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עישון. לא מפחיד את הישראלים
צילום: רויטרס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים