שתף קטע נבחר

כמחצית מהמתבגרים בטוחים: אנחנו שמנים

הדימוי העצמי של הדור הצעיר בבעיה: מחקר חדש שנערך בקרב בני נוער ישראלים מצא כי 41% אינם מרוצים ממשקל גופם וכמחצית מבני הנוער מגדירים עצמם שמנים. החשש: חלקם בסיכון לפתח הפרעת אכילה

בני הנוער בישראל רוצים לרדת במשקל: מחקר חדש מצא כי כמחצית מהמתבגרים סבורים כי הם סובלים מהשמנה ומעוניינים להפחית במשקלם. חלקם, כך מזהירים מומחים, נמצאים בסיכון מוגבר לפתח הפרעת אכילה.

 

המחקר בוצע על-ידי ברכה כץ-שיבאן, מומחית להתנהגויות אובדניות מהמחלקה לקרימינולוגיה במכללה האקדמית גליל מערבי. כץ ביקשה לבדוק האם להגדרה העצמית של המתבגר את משקל גופו יש השפעה על הסיכון לפתח הפרעת אכילה. המחקר נערך בקרב 323 נערים ונערות בכיתות ז' עד י"ב שגילם הממוצע 14 וחצי שנים.

 

מהמחקר עלה כי 41% מהמתבגרים בישראל אינם מרוצים ממשקל גופם, 47% מגדירים עצמם שמנים ו- 30% היו מעוניינים להפחית למעלה מ-5 ק"ג ממשקל גופם. בבדיקת עמדות והתנהגות כלפי אכילה נמצא כי 6% מהמתבגרים הם בסיכון גבוה לפתח הפרעת אכילה מסוג אנורקסיה נרווזה.

 

"החברה המודרנית מקשרת תכונות חיוביות שונות עם מראה חיצוני מושך ורזה" מסבירה כץ-שיבאן, "זה מהווה בסיס להתפתחות הפרעות אכילה, בעיקר אצל בנות. רזון מסמל שליטה עצמית, עידון וריסון של תשוקות תרבותיות, בעוד השמנה מסמלת עצלות והתמסרות להנאות ותאוות שונות. מתבגרים אשר מגדירים עצמם כשמנים, יהיו ברמת סיכון גבוהה יותר לפתח הפרעת אכילה מאשר מתבגרים אשר מגדירים עצמם כרזים".

 

לאור ממצאי המחקר ממליצים החוקרים לכלול בתוכניות הלימוד התייחסות למימד התרבותי אשר מאדיר את פולחן הרזון, בין אם באמצעות פיתוח מחשבה ביקורתית ביחס לתשדורות מהתקשורת, ובין אם על ידי ייזום שינויים בתשדורות ובמודלים התרבותיים המוצגים לנוער בכלל, ולבנות בפרט בגיל ההתבגרות.

 

אנורקסיה נרווזה היא אבחון פסיכיאטרי של הפרעת אכילה המאופיינת בעיוות של דימוי גוף. מחקרים מראים כי השפעתם של גורמי סיכון חברתיים ותרבותיים שונים בחברה המתועשת מעודדים, בייחוד נשים, להיות רזות, ובכך תורמים משמעותית לעלייה בשכיחות הפרעה רגשית חמורה זו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דימוי עצמי נמוך. הנוער הישראלי
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים