שתף קטע נבחר

גורם בפרקליטות: ניסו לקבור את תיק צ'יקו תמיר

בצד העונש החמור שנגזר על מפקד אוגדת עזה לשעבר ב"פרשת הטרקטורון" - מתפתח עימות בין מצ"ח לפרקליטות הצבאית, לנוכח הביקורת שמתחו השופטים על החקירה. גורם בפרקליטות: "נדרש בדק בית רציני. היו גורמים שרצו לקבור את הפרשה". קצין בכיר: "הצבא קיבל שיעור מאלף על חשיבות האמינות"

"צריך לעשות בדק בית רציני ולבדוק את כל מהלך החקירה הזאת. צה"ל שחורט על דגלו את ערך האמינות והיושרה - לא יכול להישאר אדיש לביקורת של השופטים. היו כאן גורמים שרצו לקבור את הפרשה ואסור שדבר כזה יקרה". כך אמרו היום (ה') ל-ynet גורמים בפרקליטות הצבאית, זמן קצר לאחר גזר הדין של בית הדין הצבאי המיוחד בקריה בפרשת תא"ל משה (צ'יקו) תמיר - שבו נקבע כי הקצין הבכיר יורד בדרגה בשל "פרשת הטרקטורון".

 

פרשת צ'יקו תמיר - כל הדיווחים:

 

"גזר הדין עסק רובו בכולו בערך האמינות, ובגלל התנהלותו של הקצין - הוא ספג עונש כבד. עכשיו הגיע הזמן לבדוק את ההתנהלות של הגורמים האחרים", הוסיפו הגורמים.

 

כמה מאלופי המטכ"ל ששמעו על גזר הדין לראשונה דרך אמצעי התקשורת, הודו כי לא כך סברו שתסתיים הפרשה. קצין בכיר בצה"ל אמר ל-ynet:

"נפל היום דבר בצה"ל, מצד אחד כואב מאוד על צי'קו, שהוא קצין שראוי אף להיות במטה הכללי, מאידך כל הצבא קיבל היום שיעור מאלף על חשיבות האמינות". 

 

לצד גזר הדין, עולה מההחלטה תחושה קשה של הטיפול בפרשה בפן החקירתי. השופטים שמעו חוקר אחד בלבד במהלך הדיונים, שהסביר את ההתייחסות לאירוע כאל תאונה רגילה ולא כאירוע עם היבטים פליליים - וציין כי "קיבל הוראות מגבוה".

 

התובע במשפט, רב-סרן (מיל') אסף תוסל, ציין במשפט כי נושא זה ידוע לפרקליטות, אך אינו יודע שנעשה דבר בעניין. בפרקליטות הצבאית מיהרו לציין לאחר גזר הדין כי הפרקליט הצבאי הראשי, תא"ל אבי מנדלבליט, לומד את ההחלטה ויפעל בעניין. "הפצ"ר עצמו קיבל את ההחלטה להגיש כתב אישום נגד צי'קו והיה שותף להליך, כך שלא נכון לבוא בביקורת כנגדו וכנגד אנשיו. צריך לבדוק במקומות אחרים איפה הייתה הבעיה", רמזו שם לכיוון מצ"ח.

   

מנגד, גורמים במשטרה הצבאית טוענים כי ביצעו את מלאכתם נאמנה ולראיה - אכן נבנה בסופו של דבר תיק שהביא לעונש כבד לקצין. גם אל"מ (מיל') עו"ד שמי כהן, שכיהן כמפקד מצ"ח עד שנת 2005 דחה את הביקורת של בית הדין כלפי החיל. "מדובר ביחידה מקצועית, איכותית וערכית, הפועלת למגר תופעות שליליות ופליליות בצבא במגוון רחב מאוד ועושה זאת בהצלחה רבה. כל ניסיון להכפיש את היחידה מקורו במניעים זרים", אמר בשיחה עם ynet. 

 

"כל חקירה רגישה, שבה נחקרים קצינים בכירים הינה תחת הכוונה של הפרקליטות הצבאית אשר גם מפקחת על החקירה. מהיכרותי עם מפקד היחידה - אני משוכנע שהליקויים יילמדו וייושמו באופן יסודי", אמר עו"ד כהן. גורמים בחיל אף רמזו כי עד כה לא נעשתה בדיקה מעמיקה בנושא מחדלי החקירה לכאורה, משום שהפרקליטות חוששת שהדבר יחשוף ליקויים בהתנהלותה.

 

מחדלים? קציני בכירים במצ"ח המשיכו להתקדם

מכל מקום, מאז נחשפה החקירה והחשדות למחדלים שנעשו במהלכה - לא ננקט שום צעד כנגד גורם בפרקליטות הצבאית או במשטרה הצבאית: מפקד מצ"ח בפיקוד דרום, סא"ל ששי - קודם לתפקיד בכיר יותר; מפקד מצ"ח, אל"מ מאיר אוחנה - ימונה בקרוב לקצין משטרה צבאית ראשי ויקבל דרגת תא"ל; תא"ל רוני בני, קצין משטרת צבאית ראשי - המשיך בתפקידו וכהונתו אף הוארכה.

 

במקביל, גורמים בפרקליטות הצבאית העריכו כי קיים סיכוי קלוש שבית הדין לערעורים יהפוך את גזר הדין. משמעות העניין היא כי הקצין הבכיר יסיים בקרוב את שירותו בצה"ל.

  

גורמים משפטיים הסבירו כי החלטת בית הדין המיוחד בקריה ניתנה על ידי

הרכב שכלל שני משפטנים, כאשר ראש ההרכב, תת-אלוף אבי לוי, משמש בעצמו כשופט ערעורים. לדברים הגורמים, לאור גזר הדין גם אם יקל בית הדין הצבאי לערעורים בהחלטה, הרי שסביר להניח שימליץ על עיכוב בקידומו של תת-אלוף תמיר, ולכן סיכויו לצאת בצורה נקייה מהפרשה ולקבל את דרגות האלוף נראים נמוכים מאוד.

 

החלטת בית הדין הצבאי המיוחד התקבלה בתדהמה בצה"ל. קצינים בכירים גילו כי היו משוכנעים שניתן היה להסתפק בעונש קל יותר, ולא לגרום לתת-אלוף תמיר לפרוש מצה"ל.

 

הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, ששיגר לשופטים בשלב הטיעונים לעונש מכתב בשבחו של תמיר, היה בין אלה שתמכו בו וראו בו מועמד להיות אלוף במטה הכללי. כמה מחבריו של תמיר, שהגיעו לבית הדין הצבאי על מנת לשמוע את גזר הדין, הוכו בתדהמה ואף התקשו לשוחח עימו לאחר ההחלטה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תמיר. בדרך לבקו"ם?
צילום: דנה קופל
מומלצים