שתף קטע נבחר

מִמִּי הלאומי?

בית הספר "בית צבי" החליט להכריז על עצמו כבית הספר הלאומי לאמנויות הבמה, למרות שבמשרד התרבות לא מכירים בהחלטה הזו. בבית צבי לא מתרגשים מכך שהם עברו על החוק

האם מוסד תרבותי, או אחר, יכול לקום בבוקר ולהחליט שהוא לאומי? תלוי את מי שואלים. בית הספר הגבוה לאמנויות הבמה "בית צבי" החליט להתחדש בשבועות האחרונים, לא רק בהנהלה חדשה, אלא גם לספח לעצמו שלא כדין תואר חדש.

 

בשלטי החוצות שמכריזים על פתיחת ההרשמה ללימודים בבית הספר, נכתב תחת הלוגו המוכר שמלווה אותו מאז הקמתו: "בית הספר הלאומי לאמנויות הבמה". בית צבי הוקם, אמנם, כיוזמה של מנהל תרבות אך מעולם לא פעל או הוכרז באופן רשמי כגוף לאומי. משמעות המונח קשורה לא רק בכבוד אלא גם בכסף, וזו אחת הסיבות שעד כה מוסד התרבות היחיד בישראל שנושא את התואר, הוא תיאטרון הבימה.


בית צבי. מה מסתתר מתחת ללוגו

 

הנהלת בית הספר עברה הלכה למעשה בפרסומיה על שניים מסעיפי חוק העמותות. סעיף 4א בחוק העמותות קובע כי לא תרשם עמותה בשם העלול להטעות או לפגוע בתקנת הציבור. סעיף 8א קובע כי שם העמותה יצוין בכל מסמך שילוט או פרסום היוצא מטעמה בצורה המלאה המופיעה בתעודת הרישום. חוק העמותות קובע במקביל כי אין להשתמש במילה "ממשלתי" או "ממלכתי" כשלמדינה אין שליטה בעמותה הנידונה.

 

בנוסף, שלטי החוצות שהנהלת "בית צבי" החדשה החליטה לפרוס ברחבי רמת גן, מרגיזים את המתחרים שטוענים לגניבת דעתם של סטודנטים פוטנציאליים.

 

בתגובה לדברים אמר יו"ר הוועד המנהל של בית צבי, מולי דור, ל-ynet: "החלטנו בהנהלה לשנות את השם ולהכריז על עצמנו כבית ספר לאומי. למען האמת אנחנו רוצים לקבל הכרה שכזו. המנהל החדש של בית הספר, מיכה לבינסון, הציע לצאת במבצע פרסום שבמרכזו הלוגו ואנחנו בהנהלה החלטנו לאשר את הרעיון".

 

אתה לא חושב שיש בדבר משום גניבת דעת? אחרי הכל בית הספר לא באמת זכה להכרה הזו באופן רשמי.

 

"כדי להעמיד דברים על דיוקם, בית צבי הוא בית הספר היחיד מסוגו בישראל שהוקם על ידי ממשלת ישראל ביחד עם עיריית רמת גן. בית הספר הוקם על ידי משרד החינוך והתרבות וזו הסיבה ששכר המורים שלנו, למשל, מוכתב על ידי הסכם שכר של הסתדרות המורים, בניגוד לשאר בתי הספר שחתומים על הסכמים אישיים עם המורים. הוקמנו על ידי גוף לאומי ולכן בפרסומים רצינו להדגיש את הנקודה".

 

דור יוצא נגד הטענות כי לכאורה קובע בית הספר למדינה עובדות בשטח ואומר: "קיבלנו החלטה. כעת אנחנו מתכוונים לפנות לרשם העמותות ולשנות את השם ואם הוא יאשר, לא תהיה בעיה. יכול להיות שנצטרך לקבל גם החלטת ממשלה. אינני בטוח, צריך לבדוק את זה משפטית. היינו בטוחים שמותר לנו מתוקף העובדה שבית הספר הוקם על ידי המנהל. אם יסתבר שאנו נושאים את השם לשווא, הוא יורד".

 

"אין לזה כל תוקף"

במשרד התרבות מדגישים: "המשרד לא מכיר בשום בית ספר לאומי לאמנויות הבמה". שלא לייחוס תוהים לגבי חוקיות התואר החדש. אורי לוי, יו"ר מדור תיאטרון במועצה לתרבות ולאמנות, אמר ל-ynet: "על מנת שמוסד יהפוך ללאומי צריכה להתקבל על כך החלטה במוסדות הלאומיים של המדינה, כפי שנעשה עם תיאטרון הבימה שהתואר ניתן לו בהחלטת ממשלה.

 

"הגושפנקא הרשמית נותנת כוח, יש בה אמירה וגם שכר. בקריטריונים, למשל, בשל מעמדו המיוחד של תיאטרון הבימה, תקציבו מוכפל. הנהלת 'בית צבי' יכולה להתהדר מהיום עד מחר בתואר בית ספר לאומי אבל אין לזה כל תוקף. זה מוזר ומחייב בדיקה. ככל הידוע לי כראש מדור התיאטרון, לא התקבלה כל החלטה שכזו ולא ראיתי אזכורים לדבר בשום מסמך רשמי".

 

ראש מנהל תרבות, מיכה ינון, אמר בתגובה לדברים: "למען האמת הנושא הזה פרוץ ואין לו הסדר חוקי. הבימה, הוא כאמור, הגוף היחיד בתחום התרבות שיש החלטה שכזו לגביו. בעבר היה ניסיון להעביר את 'חוק: המוסדות הלאומיים' מתוך רצון להסדיר את מעמדם של גופים כמו התזמורת הפילהרמונית הישראלית, האופרה ומוזיאון ישראל. האוצר התנגד לכך התנגדות נחרצת כי המשמעות היא מחויבות קבועה של המדינה כלפי הגופים הללו מעבר לקריטריונים. לכן, למעשה, אין בעצם משמעות אמיתית להגדרה הזו של 'בית צבי'.

 

צריך אולי לקבל החלטה בנוגע לקביעת קריטריונים למושג 'לאומי' אך נכון להיום במציאות הנוכחית אין שום הגנה על המילים הללו. ראוי היה לדון בנושא ולבחור בידי מי הסמכות. האם המועצה לתרבות, ממשלת ישראל או ועדת החינוך והתרבות של הכנסת. עד כה הנושא לא היווה בעיה ואף אחד לא השתמש בתואר לרעה, אך אם זה מתחיל להפוך לחלק מהתחרות בין גופים ובתי ספר, יש לשקול הסדרת הנושא בחוק".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית הספר הלאומי לאמנויות הבמה. לאומי או ערמומי
צילום: אמי ליברמן
לאתר ההטבות
מומלצים