שתף קטע נבחר

אלון חילו זכה בפרס ספיר

חילו זכה בפרס על ספרו "אחוזת דג'אני" שראה אור בהוצאת ידיעות ספרים ויקבל מענק כספי בסך 150 אלף שקל. בראש חבר השופטים עמד יוסי שריד

אלון חילו הוא זוכה פרס מפעל הפיס לספרות ע"ש ספיר לשנת 2009 על ספרו "אחוזת דג'אני", שראה אור בהוצאת ידיעות ספרים. חילו יקבל ממפעל הפיס מענק כספי בסך 150 אלף שקלים וספרו יתורגם וייצא לאור בשפה זרה על-פי בחירתו. הפרס העונק לו בטקס חגיגי שנערך היום (ג') בתיאטרון גבעתיים בהנחייתו של קובי מידן. 

 

"אני מאושר, נרגש, לא מעכל את הרגע", אמר חילו עם קבלת הפרס. "אני מבין את התלבטות השופטים. אם מותר לפרש אותם, זו בחירה ברוח הזמן שמתבטאת ברצון לקרוא, להבין ולספר את הנרטיב של האחר, גם אם זו תרבות אחרת או סיפורו של האויב, או למשל מילה שבימים אלה אסור לומר כמו 'נכבה'".

 

ספרו של חילו נבחר על ידי חבר השופטים שבראשו עמד חבר הכנסת לשעבר יוסי שריד, כשלצידו ד"ר חלי אברהם-איתן, משוררת ועורכת ספרותית; פרופ' מנחם ברינקר, מרצה לספרות ופילוסופיה באוניברסיטה העברית בירושלים וחבר באקדמיה ללשון העברית; ד"ר עמינדב דיקמן, ראש המגמה ללימודי תרגום באוניברסיטה העברית בירושלים וחבר באקדמיה ללשון העברית; ד"ר אריאל

הירשפלד, חוקר ומבקר ספרות ומוזיקה, מרצה בחוג לספרות עברית באוניברסיטה העברית בירושלים; פרופ' נעים עריידי, מרצה לספרות, משורר וסופר; פרופ' חביבה פדיה, משוררת, סופרת ומרצה באוניברסיטת בן-גוריון.

 

בנימוקיהם למתן הפרס לספרו של חילו כתבו השופטים: "זהו רומן תקופתי המתרחש בשנת 1895 בפלשתינה ומפליא לשלב מציאות בהזיה, סיטואציות קומיות ודרמטיות, רומנטיקה וסארקזם. אמת ובדיה נארגות כמלאכת מחשבת בכל רבדי הספר - מהשפה והדמויות ועד לסיפור העלילה.

 

"המביא לבית הדפוס המוזכר בפתיחת הספר מפתה את הקורא לחשוב כי מובאים בפניו מסמכים מקוריים שנכתבו כביכול על ידי החלוץ חיים קלווריסקי (מרגליות). חלקו האחר של הספר הוא תרגום כביכול מיומנו של הנער הערבי, צאלח דג'אני – תרגום המבקש להישאר נאמן לשפת המקור, ערבית ספרותית עשירה ופיוטית. גדולתו של הרומן היא במלאכת הרמייה הספרותית העדינה והמסעירה לכל אורכו".

 

יושב ראש חבר השופטים, יוסי שריד, אמר במעמד הכרזת הפרס: "יש שנים שמנות ויש שנים רזות, יש שנים שופעות ויש שנים שחונות. השנה הזו היתה שנה משופעת בספרים טובים ועל כן המלאכה שהוטלה עלינו היתה קשה שבעתיים. חבר השופטים התלבט עד לרגע האחרון ולמעשה הקולות נחלקו בין שני ספרים וההכרעה נפלה על חודו של קול, מה שבא ללמד על איכותם של הספרים".

 

שריד, המכהן זו השנה השלישית כיושב ראש חבר השופטים, הוסיף ואמר: "מה שלמדתי לאורך שנותיי בהתפקיד הוא שכל הוצאות הספרים בישראל שולחות את ספריהן לפרס ספיר בלי יוצא מן הכלל, ונותנות בכך אמון בשיקול דעתם ובניקיון השופטים. למדתי גם שפרס ספיר, אחרי עשר שנותיו, היה ונשאר הפרס החשוב לספרות, סופרים וספרים".

 

ביכורים מצטיינים

עוד הוחלט להעניק השנה שני פרסים לספרי ביכורים: "הקברט ההיסטורי של פרופסור פבריקנט" מאת ירמי פינקוס בהוצאת עם עובד ו"ארבע אחר הצהרים" מאת נעה זית בהוצאת חברת מטר. הספרים הזוכים יזכו את מחבריהם ב- 25,000 שקלים כל אחד.

 

"זהו רומן ביכורים משעשע מפתיע ונוגע ללב כאחד", אמרו השופטים בנימוקיהם למתן הפרס לספרו של פינקוס. "הרומן, הנטוע בבוקובינה של שלהי שנות ה-30 שמוכרת לקורא העברי בהקשרים קודרים יותר, משלב בין עלילה כמו בלשית מתובלת בהומור רב ובין רומן פיקרסקי רב גיבורים.

 

"ביד אמן ובאהבה רבה מתווה ירמי פינקוס את שלל הדמויות הססגוניות על היידיש שבפיהן, על הווייתן המיוחדת במינה והרפתקאותיהן המשעשעות. זהו רומן מלא חיות וצחוק, שהקריאה בו מהנה וצובטת את הלב. תיאוריו היפים של המחבר מוסיפים לרומן נופך מיוחד".

 

את מתן הפרס לספרה של זית נימקו השופטים בכך ש"זהו רומן ביכורים כתוב היטב המגולל בהומור ובעצבות גם יחד סיפור הרפתקאות ישראלי מובהק. זהו סיפורה של בת קיבוץ נעימה למדי, הנוטשת את החממה המגוננת של בית נעוריה ויוצאת לאחר שירותה הצבאי למסע ארוך בחיפה ובתל אביב ופוגשת פסיפס מגוון של דמויות ומצבים, המפתיעים את הקורא כפי שהפתיעו אותה. בסופו

של דבר היא חוזרת לקיבוץ כאם חד הורית מנוסה ומפוכחת. מבעד מקורותיה של דמות ייחודית זו משתקפות הוויות ישראליות כלליות: הקיבוץ, הצבא והאוניברסיטאות ובלב כל אלה שקיעתה של הרוח השיתופית הישראלית".

 

הבחירה להעניק את הפרס לספרו של חילו נעשתה בשני שלבים: ראשית בחר חבר השופטים בחמישה ספרים מבין 72 כותרים שהוגשו. כל אחד מחמשת המועמדים שהגיע לשלב הגמר קיבל ממפעל הפיס מענק בסך 25 אלף שקלים. מלבד  הספר הזוכה, המומעדים האחרים היו "על דעת עצמו" מאת נורית גרץ בהוצאת עם עובד, "ימיו ולילותיו של הדודה אווה" מאת אמנון דנקנר בהוצאת אחוזת בית, "קול צעדינו" מאת רונית מטלון בהוצאת עם עובד ו"אש בבית" מאת איריס לעאל, בהוצאת כנרת זמורה-ביתן דביר.

 

פרס מפעל הפיס לספרות על שם ספיר הוענק לראשונה בשנת 2000, והוקם בהשראת פרס "בוקר" הבריטי. אלה הם הזוכים עד עתה:

2000  - חיים סבתו/ תיאום כוונות

2001 - דוד גרוסמן/ מישהו לרוץ איתו

2002 - גייל הר אבן/ שאהבה נפשי

2003 - אמיר גוטפרוינד - אחוזות החוף

2004 - דן צלקה/ ספר האלף בית

2005 - אלונה פרנקל/ ילדה

2006 - רון לשם/ אם יש גן עדן

2007 - שרה שילה/ שום גמדים לא יבואו

2008 - צבי ינאי/ שלך סנדרו

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
חילו. הזוכה בפרס ספיר
צילום: גבי מנשה
לאתר ההטבות
מומלצים