שתף קטע נבחר
צילום: AFP

"אללה גומל לאחמדי-נג'אד". הערבים חצויים

הסיקור התקשורתי של המהומות האלימות באיראן רק מדגיש את הפילוג בין מתונים לקיצונים בעולם הערבי. מצד אחד - אלה שרואים במהומות כ"גמול" לאחמדי-נג'אד על פלגנותו. מולם - אלה שמצניעים את המהומות ומתרכזים בתנאים של נתניהו

הפילוג בעולם הערבי בין מתונים לקיצונים ניכר גם בסיקור התקשורתי סביב הטלטלה הפוליטית באיראן. אמנם, כלי התקשורת הערביים השונים נזהרים שלא לנקוט עמדה, ולבטח שלא לשמוח לאידו של משטר האייתוללות בטהרן, אולם בין השורות ניתן לזהות בנקל איזו מדינה תומכת באיזה מחנה. מי מצדד ברפורמיסטים של מוסווי ומי מגבה את אחמד-נג'אד והשמרנים.

 

טלטלה באיראן - עדכונים אחרונים:

 

כלי התקשורת הנמצאים בבעלות סעודית כזאת או אחרת, מסקרים בהבלטה את המהומות ואת טענות הרפורמיסטים לזיוף תוצאות הבחירות. המובילה בהקשר זה היא רשת החדשות "אל-ערביה" ואתר האינטרנט שלה. הרשת מבליטה את ההפגנות והתמונות הקשות והיתה הראשונה לדווח על הרוגים. לא בכדי סגרו שלטונות איראן את משרדי התחנה בטהרן.

 

העיתונות המצרית מיישרת קו עם העיתונות הסעודית באופן מרומז, אך באופן רשמי משתדלת לשמור על סיקור עדין וזהיר. העיתון הממסדי "אל-גומהוריה" כתב בכתבה הראשית שלו כי "תומכי מוסווי גירשו את תומכי אחמדי-נג'אד במקלות ברחובות טהרן".

  

הגדיל לעשות העיתון הבינערבי "א-שרק אל-אווסט", היוצא לאור בלונדון. "סימנים של מהפכה", נכתב בכותרתו הראשית הבוקר (יום ג'). "אלוהים גמל לאחמדי-נג'אד שפילג את לבנון, ששם את ידו על עיראק ופילג גם אותה, שפילג את העם הפלסטיני הנמצא תחת כיבוש ועשה את אותם הדברים במפרץ הפרסי ובתימן", כתב עורכו של העיתון טארק אל-חמיד. "היום הגיע תורה של איראן, שם התפלגו האזרחים באופן חד, כאשר הסיבה - שוב - היא אחמדי-נג'אד והמדיניות שאותה הוא מייצג".


מפגינים בטהרן (צילום: רויטרס) 

 

מנגד, ניצבים בלא מעט מבוכה כלי התקשורת התומכים באיראן או לכל הפחות מתייצבים מאחורי המחנה הרדיקלי האיראני בהסכמה שבשתיקה. כזאת היא רשת "אל-ג'זירה" הקטארית, שמשתדלת לדווח בלקוניות רבה ככל האפשר על האירועים. "כיצד אתה מסביר את מספר ההרוגים והפצועים בהפגנות בטהרן? מה בדיוק קרה שם?", נשאל הבוקר כתב הרשת בטהרן, מוחמד חסן אל-בחרני. "צריך לראות את הדברים בפרופורציות. כשמדובר בהפגנות של מאות אלפים, אם אחוז אחד מתנהג באופן לא ממושמע אז מדובר במאות או באלפים שעלולים להיפגע וזה מה שקורה", ענה הכתב.

 

העיתון "אל-קודס אל-ערבי", היוצא לאור בלונדון ותומך אף הוא בקו הרדיקלי, שומר גם הוא על לקוניות והסתפק בכותרת "מאות אלפים מפגינים בטהרן בקריאה לבחירות חדשות". מאמר המערכת, אגב, מוקדש לנאומו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ומפנה קריאה לממשל האמריקני לפעול במהירות. גם הקריקטורה של העיתון עוסקת בנתניהו. ראש הממשלה נראה בה מניף אצבע משולשת מעל דוכן הנואמים.

 

שתיים מהתומכות הגדולות ביותר של ממשל אחמדי-נג'אד, סוריה וחיזבאללה, מעדיפות לייצר תמונה יציבה יותר לנעשה באיראן. היומון הממסדי הסורי, "תישרין", מדווח כי מנהיגה הרוחני של איראן, עלי חמינאי, "קורא לשמור על החוק בהפגנות". חיזבאללה, יציר כפיו של משטר האייתוללות, מעדיף לדווח באתר האינטרנט שלו על "תנאיו של נתניהו". האירועים באיראן מדווחים רק בהמשך, תחת הכותרת הלקונית: "המועצה לשמירה על החוקה לומדת את התלונות של המתמודדים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אחמדי-נג'אד פילג את כולם"
צילום: EPA
מהומות באיראן. לא לצאת מפרופורציות?
צילום: AFP
מומלצים