שתף קטע נבחר

ועדת הכנסת אישרה את פיצול חוק ההסדרים

שלוש הרפורמות הגדולות בחוץ, ביטול הפטור ממע"מ על פירות וירקות בפנים. המלצות הועדה הועברו לישום המליאה והיא צריכה עוד להחליט איך לחלק את הסעיפים בין הוועדות ואילו ועדות יטפלו בסעיפים שהוצאו מחוץ לחוק

ועדת הכנסת אישרה ביום ה' את הצעת הקואליציה לפיצול חוק ההסדרים, בתום 12 שעות של דיון סוער, במהלכו הורחקו מספר חברי כנסת מהמליאה לאחר שהחלו לשיר. בפועל, נשארו בחוק רוב הסעיפים ואלו שהוצאו ממנו, כ-25 במספר, הוצאו על פי הסמכה מוקדמת בין יו"ר הכנסת רובי ריבלין לבין נציגי האוצר.

 

בין הסעיפים שהוצאו ניתן למנות את שלוש הרפורמות הגדולות - פירוק מנהל מקרקעי ישראל, הקמת קופת חולים חמישית לבעלי אמצעים, ומהפכה בשוק הטלוויזיה המסחרית שתאפשר גם קליטה חינם של הערוצים הציבוריים. הרפורמות המוצעות במסים, לרבות ביטול הפטור ממע"מ על ירקות ופירות, נשארו בחוק ההסדרים. המלצות הועדה הועברו לישום המליאה והיא צריכה עוד להחליט איך לחלק את הסעיפים בין הוועדות ואילו ועדות יטפלו בסעיפים שהוצאו מחוץ לחוק.

 

 

הנושאים הכלולים בחוק ההסדרים יעברו הליך חקיקה מהיר - תוך פחות

מחודש - ואלו שהוצאו ממנו יעברו למסלול החקיקה הרגיל - ללא הגבלת זמן - או יימחקו כליל מהחוק.

  

בעבר לחץ האוצר להעביר את החוק כמקשה אחת בוועדת הכספים. הנוהג השתנה בשנים האחרונות, וחלוקת העבודה נעשית על פי הנושאים שנמצאים באחריות הקבועה של כל ועדה. מטבע הדברים, על ועדת הכספים תוטל רוב מעמסת החקיקה שחייבת לעבור בהליך המהיר.

 

פיצול החוק ומי יטפל ברכיביו לא עניין את האופוזיציה, שחזרה לעבודה אחרי חרם של יומיים. האופוזיציה מנסה לפסול את החוק על הסף ולהעבירו מן העולם, כאן ועכשיו. גם אם לא תושג מטרה זו, האופוזיציה מתכוונת לפחות לנגח ולהתיש את הקואליציה בתרגילי "פיליבסטר" על כל סעיף וכל פסיק - בהתחלה בוועדות, ומאוחר יותר, אפילו לתוך הלילה, במליאת הכנסת, שחייבת לאשר את החלטות הוועדות עוד השבוע.

 

איציק: האוצר מפר הבטחה

ההתנגדות הקולנית מחוללת סערה. יו"ר הכנסת הקודמת, ח"כ דליה איציק (קדימה), טענה שהאוצר מפר הבטחה שנתן לה אשתקד, בעת הגשת חוק ההסדרים הקודם. לדבריה, האוצר הבטיח אז כי "זו הפעם האחרונה הוא מביא את החוק לכנסת". על כן, לדבריה, כשהחוק חוזר במהדורה חדשה, הוא עושה זאת "בידיים לא נקיות, תוך זלזול בכנסת וניסיון להפוך אותה למיותרת".

 

היועצת המשפטית של הכנסת, עו"ד נורית אלשטיין, נשארה בצד של איציק. היא חזרה על התזכורת השנתית שלה עם הביקורת השוללת את עצם החוק, שאיננו מקובל גם על בית המשפט העליון, בגלל "היקפו העצום והזמן הקצר שמוקצב לטפל בו, שאינם מאפשרים דיון רציני ומונעים מחברי הכנסת לעשות את מלאכתם נאמנה". השנה נדרשת הכנסת לסיים את העבודה על חוק חסר תקדים בהיקפו עד מחצית יולי - בתוך 18 ימי עבודה בלבד - אחרת היא תאלץ להתפזר ולקיים בחירות חדשות.

 

אלשטיין ציינה בחוות דעתה כי מתוך 130 הנושאים שמקובצים בחוק, רק 31 הם בעלי זיקה ישירה ליישום התקציב. את כל היתר, השייכים לתכנית הכלכלית של הממשלה אך אינם דחופים, היא דרשה לפצל מהחוק ולהגישם בהצעות חוק נפרדות שיעברו בזמן סביר ולא בלחץ.

 

"רשת הביטחון של הכנסת מוגבלת לתקציב בלבד. האם זה לגיטימי להכניס למסגרת זו גם את התכנית? האם התקיים על זה דיון? שאלתי את היועץ המשפטי לממשלה והוא אמר כי לא אישר זאת", שפכה אלשטיין שמן על המדורה.

 

ריבלין: כל ח"כ צריך להתחשב בתוצאות הצבעתו

דבריה הלהיטו את האווירה. יו"ר הכנסת ראובן ריבלין נדרש להתערב, אבל נתן גיבוי חלקי לדבריה. "כשאני דיברתי עם היועץ המשפטי, הוא אמר לי חד משמעית שהוא מאשר את עצם הצעת חוק ההסדרים על כל מרכיביה. הוא רק לא מתערב בסדרי הדיון על החוק ומשאיר זאת להחלטת הכנסת", אמר ריבלין. לפי פרשנותו, היועמ"ש מזוז לא קובע לכנסת את לוח הזמנים להעברת החוק.

 

אלשטיין מיהרה להבהיר כי גם היא התכוונה לומר שהיועץ המשפטי לא קבע עמדה לגבי כוונת האוצר להעביר את עשרות תיקוני החקיקה במקשה אחת בלוח

זמנים קצר. ריבלין הוסיף מצדו, כי "מאחר שחוק ההסדרים צמוד לתקציב שחייב לעבור תוך פחות מחודש, צריך כל חבר כנסת לשקול לפי מצפונו אם הוא נותן לכך את ידו מתוך התחשבות בתוצאות של הצבעתו".

 

ריבלין רמז למתנגדים שהם מסתכנים באובדן הכסא שלהם - אם יתרמו לכך שהתקציב לא יעבור, הבחירות יוקדמו, והם עלולים שלא להיבחר מחדש.

 

איציק הגיבה, "אל תאמינו לאיום הזה שבו מנסים לכפות עלינו תקציב אלים". ריבלין עצמו פסח על שתי הסעיפים. כשפתח את הדיון, גם הוא לא הסתיר את מורת רוחו מעצם החוק. "הוא נולד לפני 25 שנה כדי להציל אותנו מאינפלציה תלת-ספרתית, אבל מאז, במקום להיות מגן הוא נהפך לחרב", אמר ריבלין והדגיש, כי היום, "החוק כבר לא בא עוד לטובת התקציב, אלא לטובת הממשלה, כדי שתוכל להתגבר בעזרתו על קשיים פנימיים שלה בהעברת חוקים בכנסת".

 

"2 מיליארד שקל לנושאים חברתיים, כמו קצבאות"

מנכ"ל האוצר ירום אריאב הגיב על הביקורת שחוק ההסדרים הוא תאומו הסיאמי של התקציב, ואין להפריד ביניהם. לדבריו, "התקציב הוא רק ביטוי לתכנית העבודה של הממשלה. לא ניתן להשאיר את ההיבטים התקציביים ללא השינויים שצריך לבצע במשק כדי שנוכל לצאת מהמשבר. אם נעשה את הצעדים הרציניים שבתכנית, נוכל לצאת מהמשבר כבר בסוף השנה. אחרת נשקע בקיפאון".

 

ח"כ יואל חסון (קדימה) חזר ולחץ על אריאב לחשוף לפחות את חלק התקציב המיועד לספק צרכים קואליציוניים של השותפים בממשלה. אריאב התחמק עד שהודה: "2 מיליארד שקל הוקצבו לנושאים חברתיים כמו קצבאות הילדים והזקנה". חסון צהל: "סוף סוף הוכחה שנתניהו קנה את השלטון בכסף".

 

ח"כ חיים אורון (מרצ) הוסיף על הביקורת של היועצת המשפטית על נפח החוק שהוא חסר תקדים - 370 עמודים - באומרו שאפילו אם יישארו בחוק 31 הנושאים שהיא ממליצה להשאיר, גם במעט הזה יישארו לכל ח"כ בקושי שלוש דקות להתבטא על כל עניין.

 

ח"כ רוחמה אברהם (קדימה) תמכה בו, והזכירה שבעברה כיו"ר ועדת הכנסת, פתחה בנימוקים אלה את המהפכה לצמצום החוק. אורון הגיב: "ותראו איפה אתם עכשיו. אהבלים שוויתרו בכנסת על עמדת כוח כלכלית בשביל ראשות ועדת חוץ וביטחון". אברהם הסכימה: "אנחנו באמת אהבלים".

 


פורסם לראשונה 18/06/2009 16:21

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב
צילום: עטא עוויסאת
שר האוצר, יובל שטייניץ
צילום: דודי ועקנין
מומלצים