שתף קטע נבחר

מסתמן: קרקעות המנהל יימסרו בחכירה לדורות

בקואליציה מנסים להרגיע את החששות בציבור, כאילו הרפורמה במנהל מקרקעי ישראל תביא להפקרת קרקעות המדינה, ומגבשים פתרון: הבעלות על מקרקעי המדינה תימסר ב"חכירה צמיתה" בטווח של מאות שנים

מסתמן מהפך בהצעת חוק הרפורמה במנהל מקרקעי ישראל שמטרתו להרגיע את החששות בציבור כאילו החוק יביא להשמטת קרקעות המדינה ולהפקרתן לבעלי הון כרישי נדל"ן וגורמים זרים עוינים.

 

 

הפתרון שהחל להתגבש היום (ה'), ושעשוי לזכות לתמיכת מתנגדי החוק מהקואליציה ומהאופוזיציה בוועדת הכלכלה, יקבע שבחוק לא תינתן בעלות על מקרקעי המדינה הבנויים והפנויים, והם יימסרו ב"חכירה צמיתה" לדורות בטווח של מאות שנים.

 

במצב משפטי זה החוכרים ינהגו במקרקעין מנהג בעלים, ויוכלו לפתח את הנכסים ולמכור אותם ללא הגבלה (למעט לתושבי חוץ שחוק השבות לא חל עליהם). כך, ינותק כליל הקשר שבין החוכר למנהל המקרקעין - הגוף שיחליף את מנהל מקרקעי ישראל בחוק החדש.

 

עם זאת נשקלת האפשרות, לתת בעלות מלאה לדירות מגורים בבנייה רוויה כפי שמוצע בחוק השנוי במחלוקת.

 

ח"כ כרמל שאמה (ליכוד), יו"ר ועדת המשנה המיוחדת שהוקמה לטיפול בחוק הרפורמה, אמר ל-ynet כי לפשרה המסתמנת מובטחת קרוב לוודאי תמיכת נציגי סיעות קדימה והבית היהודי, אשר עומדים בראש המתנגדים לחוק המוצע.

 

שאמה אמר כי הפשרה תומכת בעמדת סיעת הבית היהודי, שעומדת על שמירת העיקרון ההלכתי לפיו "הארץ לא תימכר לצמיתות". כמו כן הפרשה מיועדת לשמוט את הקרקע מתחת לרגליהם של מתנגדי החוק מקדימה ומסיעות האופוזיציה האחרות, שטוענים כאילו הרפורמה תעביר את הבעלות על הקרקעות שחכרו טייקונים להקמת קניונים ומגדלי משרדים וכן על שטחים פתוחים המיועדים לפיתוח.

 

בהקשר זה הדגיש ח"כ שאמה כי הביקורת לא היתה מבוססת מלכתחילה, שכן החוק המוצע לא התכוון כלל להעניק בעלות על מתחמים אלה, בעלי ערך נדל"ני ואחרים, שניתן לשכור בהם ולעשות בהם הון. הוא ציין, כי הרפורמה מתייחסת אך ורק למקרקעין המהווים בסכ"ה 1% בלבד מקרקעות המדינה.

 

העקרונות הכלכליים לא ייפגעו

בהצעת החוק המקורית ניתן להעביר אוטומטית וללא תמורה את הבעלות רק על נכסים קטנים ובינוניים, בעיקר למגורים, על שטח שאיננו עולה על רבע דונם ועל מתחמים מסחריים ותעשיתיים היושבים על שטח של עד 5 דונם, תמורת מחיר שייקבע בהערכת שמאי.

 

מחיר הזכויות לחכירה לצמיתות ייקבע אף הוא לפי הערכות שמאי. החוק לפי שעה אינו מתייחס לסוגיית המחיר.

 

ח"כ שאמה מביא לדוגמא את סוגיית מרכז הלוגיסטיקה של רשת שופרסל, שבה מנפנפים המבקרים, וטוען כי המתחם הענק אינו נכלל בחוק הרפורמה ובעליו לא יזכו להטבה כלשהיא, כי לא יחול כל שינוי במעמדו המשפטי.

 

ח"כ שאמה סיכם היום לאחר ישיבת הוועדה, כי בשבוע הבא הוא יישב עם נציגים של משרדי המשפטים והאוצר, יחד עם מנכ"ל המנהל, ירון ביבי, ובשיתוף היועצת המשפטית של הוועדה, עו"ד אתי בנדלר, כדי לגבש בהסכמה את הפתרון הנ"ל שיוביל לניסוח החלופה לחוק המוצע.

 

"בשעתו הצעתי את האופציה הזאת למשרד ראש הממשלה, אולם היא נדחתה", אמר שאמה, "ועכשיו אעשה כל מאמץ שהרפורמה הלאומית במנהל במקרקעי ישראל תאושר בהסכמה לאומית לאחר שתתוקן, כל עוד לא ייפגעו העקרונות הכלכליים שעומדים בבסיסה: הסרת חסמים וביורוקרטיה במנהל המקרקעין והפיכתו לגוף יעיל ושקוף יותר מבחינה ציבורית".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארכיון
צילום: ענת וינשטיין ברקוביץ
מומלצים