שתף קטע נבחר

בבית של פיסטוק: מתכונים עם גרעינים ירקרקים

ילדותה של פיליס גלזר היתה מלאה בשקי פיסטוקים משובחים, שכל המשפחה התענגה עליהם. היום, כשכבר יודעים כמה הפיסטוק בריא, היא ממשיכה ליהנות ממנו ונותנת 3 מתכונים

כשהייתי קטנה היה אבי ז"ל, מביא הביתה מדי פעם שקים גדולים של פיסטוקים וכולנו היינו חוגגים. אבא שלי חגג במיוחד ותמיד הכיסים שלו היו מלאים בקליפות. אלה היו פיסטוקים ממש משובחים, כאלה שתמיד שמנים ופתוחים מספיק שאפשר לפצח בקלות, ללא צבע האדום המלאכותי, שפופולרי עדיין בארה"ב. היינו אוכלים אותם כמו פופקורן מול הטלוויזיה, וגם לוקחים שקית כצידה לדרך. אז לא ידענו כמה הם בריאים.

 

האגדה מספרת שמלכת שבא כל כך אהבה פיסטוקים, עד שהיא השתלטה על כל התוצרת באשור ואסרה על כולם, חוץ מאנשי חצרה, להחזיק בהם. הפיסטוק הוא בן דודו של הסומק ואגוז הקשיו. עץ הפיסטוק העמיד יכול לסבול אדמה חולית וגשם מועט - תכונות המאפשרות לגדל אותו אפילו בנגב. אבל  אם תנסו לנטוע עץ כזה בתל אביב לא תצליחו. כמו רבים אחרים, הוא אינו סובל לחות גבוהה או רטיבות. הפיסטוקים הגיעו לארצות הברית בסוף המאה ה-19 , עם מהגר מסוריה ששנים שיווק אותו, כשהוא רכוב על גמלו, בסוריה ובטורקיה. אותו מהגר הפך ליבואן הראשון, והפיסטוק ממש הפך ללהיט. עד כדי כך שהאמריקנים מתלבשים באהבה על כ-98% מהפיסטוקים בעולם.

 

יתרונות תזונתיים

נכון ש-100 גרם פיסטוקים מכילים כ-577 קלוריות, אך גם 20 גרם חלבון - כמות דומה לזו הקיימת בבקר, אבץ, נחושת, חומצה פולית, זרחן, אשלגן וויטמיני B1 ,B2, ו-B3 (ניאצין). כדאי לאכול אותם כי הם עשירים בחומצת אמינו ארגנין, פיטוסטרולים ושומן לא רווי, כולם תורמים לבריאות הלב.

 

הפיסטוקים הם מקור טוב לנוגדי חמצון - שעוזר נגד היווצרות דלקות בגוף, לקרטנואידים לוטאין (כמו בעגבניות) ולזיאקאנטין - שעוזרים למנוע הדרדרות של רשתית העין כתוצאה מהגיל. שלושים גרם פיסטוקים (כ-47 אגוזים) מכילים 3 גרם סיבים תזונתיים, יותר ממה שיש בחצי כוס תרד, או בתפוח או תפוז.

 

קנייה ואחסון

כדאי לרכוש פיסטוקים בחנויות בהן התחלופה יותר זריזה ולחסן בכלי סגור היטב במקרר. בין אם הם קלויים או לא, כדאי לאכול אותם בהקדם האפשרי. מכיוון שהקליפה חצויה, היא חשופה יותר לאוויר מאגוזים לא מקולפים אחרים, וחיי המדף שלהם קצרים יותר. ניתן לשמור פיסטוקים לא מקולפים כ-3 חודשים במקרר, ועד שנה במקפיא, אך את המקולפים שומרים במקרר רק עד 3 חודשים. ניתן לרענן אותם בתנור מחומם ל-100 מעלות למשך 5 דקות או יותר, עד שהם פריכים.

 

הבעיה היחידה היא שיש יצרנים בחו"ל שמוסיפים חומר כדי לדרבן את הפיסטוקים להיפתח, וזה אחד הדברים שלא רשומים על השק שבתוכו הם מגיעים לחנות, אז אין דרך לדעת. 

 

טיפ: אם רוצים להוציא את הקליפה הדקה שעל הפיסטוק, שמים אותם בכלי, מכסים במים רותחים ומעמידים בצד ל-2 דקות. מסננים ומצננים קצת לפני שמחליקים החוצה את הקליפה.


(צילום: index open)

 

 

מה כדאי לעשות עם פיסטוקים?

כמובן שאפשר סתם לנשנש אותם כמו שהם, אבל אפשר גם להשתמש בהם, שלמים או קצוצים, בסלטים, פילף אורז, בורגול או דגן אחר, במילוי מאכלים, דברי מאפה וקינוחים.

 

קוסקוס מלא עם משמשים, צימוקי קורינט ופיסטוקים

מנה המשמשת כתוספת מזינה לארוחה או כמילוי לעוף . אפשר גם לקרר והגיש כסלט.

 

המרכיבים: 

2 כפות חמאה

1 בצל קטן קצוץ דק

2 שיני שום כתושות

1/4 כפית קינמון

קורט אבקת ג'ינג'ר

קורט כורכום

1 כוס קוסקוס מלא

1 כוס מים רותחים

1/4 כוס משמשים מיובשים קצוצים דק (או חותכים עם מספריים)

3 כפות צימוקי קורניט או אוכמניות מיובשות (לא הכרחי)

1/4 כוס פיסוקים קצוצים גס

2 כפות פטרוזיליה או כוסברה

מלח ופלפל לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

  1. ממיסים את החמאה במחבת, על אש בינונית.
  2. מוסיפים בצל, שום, קינמון, ג'ינג'ר וכורכום. מטגנים, תוך כדי ערבוב, עד שהבצל מתרכך.
  3. מוסיפים את הקוסקוס ובוחשים עד שהגרגרים מכוסים בתבלינים, כדקה או שתיים.
  4. מוסיפים את המים הרותחים, מכסים ומעמידים בצד 5 דקות עד שהמים נספגים.
  5. מערבבים עם מזלג ומוסיפים משמשים, צימוקי קוריניט, פיסטוקים ופטרוזיליה. מתבלים במלח ופלפל ומגישים.

 

פסטו פיסטוק

יכול לשמש כרוטב לפסטה, או מאכלים אחרים

 

המרכיבים (לכמות של כוס ורבע):

2 כוסות עלי בזיליקום דחוסים

2 שיני שום גדולות כתושות

1/4 כוס גבינת פרמזן מאיכות טובה מגוררת

1/3 כוס פיסטוקים מקולפים

1/2 כוס שמן זית כתית מעולה

מלח ופלפל גרוס

 

אופן ההכנה:
  1. מערבבים את כל החומרים מלבד השמן במעבד מזון.
  2. מוסיפים את השמן בהדרגה, תוך כדי עיבוד.
  3. מתקנים תיבול וממשיכים לעבד עד שמתקבל המרקם הרצוי.

 

חמאת פיסטוק

מנה נהדרת על דגים, במיוחד סלמון וירקות מאודים

 

המרכיבים:

1/4 כוס פיסטוקים מקולפים

10 עלי בזיליקום גדולים

1 שן שום כתושה

1 כפית מיץ לימון (או ליים בעונה)

100 גרם חמאה בטמפרטורת החדר

 

אופן ההכנה:
  1. טוחנים את הפיסטוקים עם עלי הבזיליקום, השום ומיץ הלימון במעבד מזון, עד שהכל קצוץ היטב אך הפיסטוקים לא אבקתיים.
  2. מוסיפים את החמאה ומעבדים עד לקבלת מרקם אחיד.
  3. מעבירים לכלי קטן, מכסים ושומרים במקרר. משתמשים תוך 4 ימים.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים