שתף קטע נבחר

שיבא: אישה עברה טיפול הפרייה - ללא הורמונים

בפעם הראשונה בישראל: שתי טכנולוגיות חדשניות אפשרו הפרייה ללא שימוש בהורמונים, ובדיקת העוברים למחלות גנטיות לפני החזרתם לרחם. פרופ' שוקי דור משיבא: פריצת דרך שנותנת תקווה לנשים נשים הסובלות מקרישיות יתר, מחלות אוטו אימוניות ושחלות פוליציסטיות

בזכות טיפול חדשני, הצליחה אישה לקטוע היסטוריה משפחתית ארוכה של גן הסרטן, וללדת ילדים בריאים: שילוב של שתי טכנולוגיות חדשניות סייע לחולת סרטן שד, נשאית של הגן הגורם למחלה, להביא לעולם תאומים בריאים - שאינם נושאים את הגן - מבלי שעברה טיפול הורמונלי שעלול היה לגרום לה לחזרה של הסרטן. רופאי בית החולים "שיבא" הציגו אתמול (ג') את תיאור המקרה בכנס פוריות בינלאומי, ומחקרם בנושא מועמד לפרס.  

 

האישה, בת 30 תושבת המרכז, היא נשאית של הגן BRCA הגורם אצל 80% מהנשאיות שלו לסרטן שד ואצל 50% מהן לסרטן בשחלה. אמה של האישה וסבתה חלו אף הן בסרטן השד. האישה אובחנה כחולה בגיל צעיר יחסית, בהיותה בת 26.

 

"האישה רצתה לקטוע את שרשרת התחלואה במשפחה שלהם, היא הרגישה שבמשפחה שלה סבלו מספיק מסרטן שד והעניין הזה היה מהותי מבחינתה", הסביר פרופ' שוקי דור, מנהל היחידה להפריה חוץ גופית בשיבא, שטיפל בה. 

 

טיפול חדשני שהניב חמישה תינוקות

כאשר אובחנה כחולה בסרטן השד, לפני ארבע שנים, ביקשה לעבור טיפולי הפריה חוץ גופית עוד לפני הטיפולים הכימותרפיים, העלולים לפגוע בפוריות. היא עברה טיפולי הפרייה חוץ גופית במטרה לשאוב מגופה ביציות, להפרות אותן ולשמור על עוברים מוקפאים עד תום הכימותרפיה. עם זאת, בעקבות הטיפול ההורמונלי שעברה, סבלה האישה מגירוי-יתר שחלתי שסיכן את חייה, והטיפולים הופסקו.

 

הצעירה החלה לעבור טיפולי הקרנות וכימותרפיה. שלוש שנים לאחר שהחלימה ולאחר שבפרק זמן זה התחתנה, היא ביקשה אישור מהאונקולוגים המטפלים להפסיק ליטול טיפול תרופתי ולהרות. היא עברה שוב טיפול הפרייה רגיל, במהלכו פיתחה תגובה של גירוי יתר בשחלות ונאלצה להפסיק את הטיפול. או אז הציעו לה הרופאים את הטיפול החדשני בשיטת IVM - In Vitro Maturation.

  

בטיפולי הפריה מסוג IVM, נעשית הבשלה של הביצית מחוץ לרחם, במעבדה, ללא צורך במתן הורמונים לאישה. מדובר בטיפולים חדשניים שניתנים בשנתיים האחרונות בבתי חולים מעטים בארץ. ככל הידוע, חמישה תינוקות בלבד נולדו עד כה בעזרת השימוש בטכנולוגיה זו, כולם בשיבא.

  

"אצל נשים חולות סרטן שד תלוי הורמונים, הטיפול ההורמונלי מעלה את הסיכון לחזרת הסרטן. הן לא רוצות לעבור הפרייה רגילה ומבחינתן IVM הוא פתרון יותר טוב ויותר בטוח", מבהיר פרופ' דור.

 

שבירת שרשרת התחלואה

ביום החמישי לאחר הפריית העוברים במעבדה, נלקחו תאים מהעוברים לצורך בדיקת PGD (אבחון טרום השרשתי), לפני החזרתם לרחם. או אז נמצא כי מתוך שלושה עוברים שנוצרו, אחד העוברים אינו נשא של הגן BRCA. העובר הבריא הוחזר לרחם, התחלק ויצר תאומים זהים. כיום, התאומים הם בני 9 חודשים ואינם נשאים של הגן.

 

פרופ' דור מציין כי טיפול ה-IVM מוצע כיום לנשים שאסור להן לקבל הורמונים בטיפולי הפריה משום שהן סובלות מקרישיות יתר, ממחלות אוטו אימוניות ומשחלות פוליציסטיות. הטיפול מוצע גם לחולות סרטן, שאין להן זמן לעבור טיפול הורמונלי רגיל והן אמורות לעבור כימותרפיה תוך זמן קצר, כך שאין להם זמן להמתין לביוץ. הטכנולוגיה אינה מתאימה לנשים מבוגרות או לנשים שאיכות הביציות שלהן ירודה.

 

"יש בזה פריצת דרך, יש פה שלוב של כל הטכנולוגיות החדשות. אוכלוסיית הנשים חולות סרטן השד שהן נשאיות של BRCA הולכת ועולה. לשאת את הגן הזה זה קללה, ופה נפתחת תקווה שאפשר לשבור את השרשרת הגנטית. יש פה הישג עצום. אישה יכולה לדעת שלא בנותיה ולא נכדותיה יישאו את המוטציה הגנטית הזו".

 

עם זאת, האבחון הטרום השרשתי במקרה זה של מוטציה לסרטן שד אינו ממומן על ידי המדינה, בשל סוגיות אתיות שהתעוררו כאשר מדובר במחלה שעלולה להתפרץ בגיל מבוגר, אך עלולה גם, בשיעורים קטנים, לא להתפרץ לעולם. 

 

בעבר השתמשו בישראל בטכנולוגיית ה-PGD לאבחון נשאות גנטית לסרטן השד, אולם זו הפעם הראשונה בישראל - ולדברי פרופ' דור גם בעולם - שבה נעשה שילוב של שתי הטכנולוגיות, ההפרייה החדשנית והאבחון לפני החזרת העוברים לרחם, כדי לאבחן נשאות לסרטן שד. 

 

העבודה הוצגה אתמול (ג') על ידי ד"ר דרור מאירוב משיבא בכנס האיגוד האירופי לפוריות (ESHRE) בהולנד והיא מועמדת לזכות בפרס העבודה המצטיינת לכנס הנוכחי. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא העבירה את גן המחלה לילדיה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום: דורון שפר
פרופ' שוקי דור: בנותיה ונכדותיה לא יישאו את הגן
צילום: דורון שפר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים