שתף קטע נבחר

מי הן נשים עשירות?

הטענה כי ארגוני נשים מסייעים רק לעשירות, מקוממת ומרגיזה. למדינה אינטרס ברור שנשים ייצאו לעבוד, ועליה לפעול לשם כך

המציאות הכלכלית מוכיחה כי רוב מובהק של משפחות בישראל זקוקות באופן חיוני לשתי משכורות על מנת להתקיים בכבוד. כדי שבני הזוג יוכלו להתפרנס, מבלי שיהוו נטל על הקופה הציבורית, המדינה צריכה לעודד אותם לצאת לעבוד. הכרה בהוצאות טיפול ותגמול הורים בעזרת סבסוד מעונות יום ומתן נקודות זיכוי במס, הם האמצעים המיידיים והאפקטיביים ביותר לעודד נשים והורים בכלל לעבוד.

 

בעקבות פסיקת העליון בעתירתה של ורד פרי, לגבי הכרה בהוצאות טיפול בילדים לצרכי מס, הואץ המאבק בן עשרות השנים לקידום הנושא. ההנחה שעומדת בבסיס הצורך בהכרה בהוצאות טיפול בילדים, היא שהורים, אשה וגבר גם יחד, אינם יכולים לצאת לעולם העבודה ללא סידור נאות לילדיהם. ממחקרים שנערכו בארץ ובעולם עולה כי החסם המרכזי ליציאת נשים לעבודה הוא העדר סידור נאות לילדיהן. יתרה מכך, נשים הן בדרך כלל ההורה האחראי על רווחת הילדים, ולעיתים קרובות נדרשות לוותר על קידום בקריירה בשל כך.

 

הצעת החוק שמקדמת שדולת הנשים בישראל מכילה בתוכה שלושה מרכיבים מרכזיים: הראשון, ניכוי הוצאות טיפול בילדים ברוח פסיקת העליון. כלומר, מי שמרוויח/ה לדוגמא 100 אלף שקלים בשנה, יוכל להפחית את הוצאות הטיפול בילדים מהסכום הכולל שעליו הוא נדרש לשלם מס, עד לתקרה מוכרת. המרכיב השני הוא נקודות זיכוי לאמהות עובדות, שיינתנו דרך המשכורות, בהדרגה ובהתאם לגיל הילד ומספר הילדים. בנוסף, נשים שאינן מגיעות לסף המס יזכו לתגמול זהה באמצעות מס הכנסה שלילי.

 

בימים האחרונים אנו עדות למתקפה של אנשים מטעם, שבוחרים להשליך רפש על ארגוני נשים המקדמים את הנושא החשוב הזה. הטענה המרכזית היא ששדולת הנשים והארגונים האחרים עוזרים בעיקר לנשים עשירות.

 

זוהי טענה חסרת בסיס, עלובה ומרגיזה. כשהאוצר אומר "נשים עשירות", הוא מדבר על נשים שמרוויחות 7,000 שקלים לחודש. כל מי שמכיר את המציאות הישראלית, יודע כי אשה כזו אינה עשירה.

 

בנוסף, שדולת הנשים רוצה לעודד נשים להשתכר יותר ולהתקדם בסולם הדרגות החברתי והכלכלי, וכדי שנשים יוכלו לעשות כן, הן חייבות תמיכה של המדינה בהסרת החסם המשמעותי ביותר העומד בפניהן: מציאת סידור לילדים.

 

הצעת האוצר שאושרה השבוע בקריאה ראשונה לא נותנת מענה אמיתי להסרת חסם זה. יותר מכך: הצעה זו היא כזריית חול בעיניי הציבור, משום שהיא יוצרת מראית עין של אכפתיות, אבל לא מעבר לכך. הצעת האוצר נותנת זיכוי של 197 שקלים בלבד לכל אם החל משנת 2015. בנוסף, האוצר מציע לערוך מבחני הכנסה למי שתבקש לקבל זיכוי זה. חשוב לציין כי בהצעתו, האוצר שולל במפורש את הקשר הישיר שבין יציאה לעבודה ובין הוצאות טיפול בילדים ולכן מונע אפשרות לניכוי מס בגין הוצאות אלו.

 

זוהי שערורייה. ועם כל הכבוד לאוצר ולכל המתנגדים, ילדים לא יכולים לגדל את עצמם לבד. במציאות הכלכלית הנוכחית שני בני הזוג חייבים לצאת לעבוד ולכן ההכרה בהוצאות טיפול היא חיונית ולא מהווה מותרות לעשירים כלל וכלל.

 

שדולת הנשים בישראל מתכוונת להמשיך ולהיאבק למען קידום מטרה חשובה זו ומעודדת את שאר ארגוני הנשים שמשתתפים במאבק. הציבור חייב לדעת לסנן את המלעיזים והמקטרגים ולהתגייס לתמיכה במאבק זה. זהו לא עניין של נשים בלבד אלא עניין של כל מרכיביה של החברה האזרחית הישראלית.

 

נורית צור, מנכ"לית שדולת הנשים בישראל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
לסבסד את מעונות היום
צילום: תומריקו
נורית צור
מומלצים