שתף קטע נבחר

תקציב משרד הרווחה גדל? טיפה בים של מצוקה

תקציב משרד הרווחה גדל ב-7.3%, אבל פקידי המשרד יצטרכו את הכסף בשביל מאות נפגעי תקיפה מינית שטרם טופלו, 3,000 ילדים נכים בלי מועדוניות, ו-500 נערים עבריינים בלי מוסד - ומאות אלפי משפחות שסובלות ממחסור במזון

תקציב משרד הרווחה יעמוד על 3.926 מיליארד שקלים בשנת 2009 ועל 4.259 מיליארד שקלים בשנת 2010. כך עולה מתקציב המדינה לשנים 2009-2010. התקציב לשנת 2009 גדול ב-7.3% ביחס לתקציב לשנת 2008 - אך במשרד הרווחה מרגישים כי אין בכך די.

 

אלפי משפחות ונערים ממתינים לסיוע

המשרד מעסיק 2,699 עובדים המטפלים ביותר ממיליון אזרחים. בדיון, שנערך היום בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת, הציגו פקידי משרד הרווחה נתונים המצביעים על המצב הקשה שמתמודד אתו המשרד בשל מחסור במשאבים.

 

כך, לדוגמא, כ-500 נערות ונערים ממתינים למקום במעונות לנוער עבריין; מאות ילדים ממתינים לחקירות על פגיעות מיניות ועל אלימות שהופעלה כלפיהם מצד מורים ומדריכים; נזקקים ממתינים 8 עד 10 חודשים לקבלת תסקירי דין (החלטות טיפוליות) מפקידי סעד, ובכל זמן נתון יש כ-2,000 משפחות הממתינות להן; 3,000 ילדים נכים אינם נקלטים במועדוניות בשל מחסור במכסות; 500 ילדים נכים אינם משתלבים במעונות יום ילדים מאותה סיבה.

 

עוד דווח בישיבת הוועדה כי משרד הרווחה אינו מסוגל להעניק שירותים ראויים ל-400 אלף אזרחים המתגוררים ברשויות מקומיות במשבר ול-500 אלף תושבים בפריפריה בשל היעדר יכולת ניוד. בנוסף , מתקשה משרד הרווחה לפתוח שירותים בישובים קטנים, משום שלפי החוק נדרשת כמות מסויימת של התושבים.

 

מחסור במאות עובדים סוציאליים

בעיה נוספת שעלתה בישיבת הוועדה היא מחסור חמור בתקינה של העובדים הסוציאלים. איציק פרי, יו"ר איגוד העובדים הסוציאלים, שהשתתף גם הוא בדיון, אמר כי "הנתונים שהוצגו היום לוועדת הכספים של הכנסת על-ידי מרכז המידע והמחקר של הכנסת, כמו גם דו"ח הביניים של ועדת הרפורמה שהוגש לשר הרווחה בשבוע שעבר, מאמתים את מה שהעובדים הסוציאליים זועקים מזה שנים, כי הנטל עליהם גדול והם קורעים תחת המעמסה. ללא הוספת תקנים למערכת הרווחה לא נוכל לתת את השירות הנדרש והראוי לנזקקי הרווחה".

 

הצעת התקציב לשנת 2009 כוללת תוספת של 221 תקנים עובדים סוציאליים ברשויות המקומיות, בתוספת תקציב של 23.5 מליון שקלים. אלא שמתוך תוספת זו, 105 תקנים כבר ניתנו בשנת 2008. בשנת 2010 לא תינתן תוספת תקנים בתחום זה. למעשה, מדובר בתוספת תקנים המהווה רק כ-20% מהמחסור עליו הצביע משרד הרווחה במאי 2008.

 

הממשלה הבטיחה לחם? שיאכלו עוגות

גם סוגיית מחוייבות הממשלה לתמוך בחלוקת מזון לנזקקים (ביטחון תזונתי) - לא הוזכרה בתקציב. גורם במשרד הרווחה אמר ל-ynet כי בעוד שר הרווחה, יצחק הרצוג, ייפגש בעוד שלושה שבועות עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, על מנת לדון בנושא ולהגיע להחלטות.

 

מארגון לתת, שהגיש בעבר עתירה לבג"ץ בנושא הביטחון התזונתי נמסר, כי: "לקראת אישור תקציב הרווחה לשנים 2009 ו2010, הופתענו לראות שצמד המילים 'ביטחון תזונתי' אינו מופיע בשורות התקציב או בדפי ההסבר וכי אין כלל התייחסות או תקצוב לנושא. האם לא ברור לשר האוצר שאנחנו נמצאים במצב חירום? ערב חג הפסח, הבטיח ראש הממשלה לטפל בביטחון התזונתי, אבל לפחות כרגע, למילים הללו אין כיסוי".

 

"מקבלי ההחלטות חייבים להבין שהמשבר הכלכלי יצר פער אדיר ובלתי ניתן לגישור בין הצורך לסיוע, שהולך ומתעצם, לבין התרומות והמשאבים שנמצאים במגמת ירידה מתמדת. עשרות אלפי משפחות יצטרפו למעגל המצוקה ואי הביטחון התזונתי ב-2009 ו-2010, וכבר עכשיו יש הידרדרות חדה בהיקף הסיוע הניתן על ידי העמותות, שאינן מצליחות להגיע לכל הנזקקים. באין טיפול ממשלתי, המשמעות תהיה קריסה של המערך הוולונטרי ומציאות בלתי נסבלת של יותר ממיליון ישראלים רעבים שלא ידעו מהיכן להשיג את הארוחה הבאה. הטיפול באי הביטחון התזונתי חייב להיות על סדר יומה של מדינת ישראל, כי הוא משפיע על חלקים נרחבים בעם ישראל ומאיים לפורר את החוסן החברתי שלנו".  

 

הרצוג: "אנחנו בתנופת עשייה"

 שר הרווחה הרצוג אמר בדיון: "תקציב משרד הרווחה קיבל תוספת בשיעור של 200 מליון שקלים. אנחנו נמצאים בתנופת עשייה בכל הרמות שבאה לידי ביטוי בשדרוג שירותים, פיתוח שירותים חברתיים, ומכלול הנושאים הקשורים לחיי אדם מלידה ועד פטירה. עם כניסתנו למשרד בשנת 2007 מצאנו באר יבשה וחרבה ואנחנו עדיין בתהליך של צמצום פערים, בחברה הישראלית בכלל ובין החברה היהודית והערבית בפרט".

 

עוד אמר הרצוג כי: "אנחנו זקוקים לסינכרון ולעבודה מתואמת עם משרדי החינוך, הבריאות והתמ"ת, במיוחד לאור המשבר הכלכלי המוביל להחרפה ניכרת של תופעות חברתיות קשות שמערכת שירותי הרווחה נדרשת לתת מענה עבורם. גם בשנים בהם רמת האבטלה ירדה, לא חל שינוי בהיקף האוכלוסייה שבמצוקה, והיקפה אף גדל. המסקנה העולה מכל זאת היא חד משמעית: מי שנכנס למעגל אהמצוקה אינו מצליח לצאת ממנו. בתפר שבין אבטלה למציאת תעסוקה - נחנו מתכוונים לעשות את מירב המאמצים כדי למנוע כניסה למעגל שקשה מאוד להיחלץ ממנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
קשישים במצוקה: ימשיכו להמתין (צילום אילוסטרציה)
צילום: index open
מומלצים