שתף קטע נבחר

המטפלות הפגינו; פואד ייפגש איתן

שר התמ"ת בן-אליעזר הסכים להיפגש עם נציגות ההתאגדות, שבאו להפגין במחאה על היעדר תנאים סוציאליים. "אין לי כסף לקנות מתנה לנכדים, כשאבי נפטר שילמתי למחליפה על השבעה", אמרה ל-ynet אחת ממובילות המאבק

עשרות מטפלות עזבו הבוקר (יום ב') את המשפחתונים ברחבי הארץ ובאו להפגין מול משרד התמ"ת ושירות התעסוקה בתל אביב, תחת הכותרת "מסרבות להיות העבדים של המדינה, דורשות השלמת הכנסה". הן מחו על-כך שהשר בנימין בן-אליעזר לא נפגש איתן לגבי העלאת השכר - ובמהלך ההפגנה זכו לטלפון מלשכתו. הצדדים קבעו להיפגש בשבוע הבא.

 

כיום עובדות בישראל כ-2,400 מטפלות משפחתונים וכ-10,000 משפחות מסתייעות בהן. המטפלות דורשות כי משרד התמ"ת יעדכן את תעריפי התשלום הנמוכים עבורן אשר נשחקו עם השנים ומותירים אותן עצמאיות ללא זכויות סוציאליות, אולם עם פחות משכר מינימום.

 הן דורשות גם להשתתף בישיבת ועדת התעריפים במשרד התמ"ת, שצפויה להתקיים השבוע.

 

"מאחר שאנחנו מוגדרות עצמאיות, אין לי זכויות סוציאליות היום - לא דמי חופשה ולא ימי מחלה", סיפרה ל-ynet עליזה ידעי, מטפלת במשפחתון בבני ברק וממובילות המאבק. "למרות זאת, אני מרוויחה 4,186 שקלים נטו בחודש. כשאבי נפטר ישבתי שבעה ועל הימים האלו הייתי צריכה לשלם עוד 1,100 שקלים מכספי למחליפה".


"עבדתי 21 שנה, כשאפסיק לא יהיה כלום". ההפגנה היום (צילום: ירון ברנר)

 

ידעי, בת 58, אמורה לצאת בקרוב לגמלאות, "אבל אין לי פנסיה ולא דמי אבטלה, למרות שאני משלמת ביטוח בריאות. בקצב הזה, אצטרך לעבוד עד גיל 80 כדי לכלכל את עצמי. אני עובדת 21 שנה ומחר כשאפסיק לא יהיה לי כלום. כאילו לא עבדתי יום אחד. יש לי ארבעה ילדים ולהם שמונה נכדים, היום אני אפילו לא יכולה לקנות להם מתנה".

 

"אין לנו אפילו זכות שביתה"

המפגינות קראו גם לתיקון נוהלי עבודה "מפלים וגזעניים", כלשונן, מצד משרד התמ"ת והרשויות המקומיות. "הבכירים שם מתייחסים אלינו כמו אל עבדים שלהם", אמרו כמה ממשתתפות ההפגנה. "אף אחד לא נותן לנו זכויות. כולם מנהלים אותנו אבלך אף אחד לא לוקח אחריות עלינו. לא משרד התמ"ת לא משרד הרווחה, לא הממשלה. החלטנו לצאת להפגנת מחאה כי אין לנו אפילו זכות שביתה", הסבירה ידעי.

 

בחודשים האחרונים התאגדו 1,100 מטפלות משפחתונים במסגרת ארגון "כוח לעובדים" ואף זכו לתמיכה של 29 ארגונים לזכויות נשים. ההפגנה עצמה התרחשה יממה לאחר שוועדת הכספים של הכנסת אישרה סיבסוד למעונות יום. "נמאס לנו להיות כמו ילדים חורגים", אומרת ידעי. "בדיונים בכנסת מתייחסים רק למעונות יום. לכל הפחות שישוו את שכרנו למטפלת מעון שמרוויחות כ- 5,400 שקלים לחודש ומקבלות את כל הזכויות שמגיעות לעובדים".

 

בשנת 1996 דחה בית הדין הארצי לעבודה תביעת מטפלות משפחתונים בירושלים להכיר בהן כעובדות של עיריית ירושלים בפסק הדין בעניין ורדה דעבול. מאז מוכרות מטפלות המשפחתונים כעצמאיות, אינן מקבלות זכויות סוציאליות כשל עובדים, אולם מצויות תחת פיקוח הרשויות המקומיות ומשרד התמ"ת וכפופות לנהלים והוראות.

 

ממשרד התמ"ת נמסר כי "הנושא מוכר ונמצא בבדיקה של המשרד, בכלל זה של השר אשר נקבעה לו פגישה עם נציגי המטפלות בזמן הקרוב על מנת לנסות ולמצוא מענה לבעיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כשאפסיק לא יהיה לי כלום. ידעי
צילום: ירון ברנר
מפגינות מול משרד התמ"ת. לפחות יש פגישה
צילום: ירון ברנר
בן אליעזר. הלשכה התקשרה
צילום: AFP
מומלצים