שתף קטע נבחר

מה קורה במועצת התרבות של הפיס?

רוחות רעות מנשבות במועצת התרבות של מפעל הפיס; מלחמות כוח, טענות על פוליטיזציה ומינויים מונחתים, לצד קיצוצי תקציב מסיביים, מאיימים על המוסד שהיה רשת הצלה ליוצרים ופרויקטים תרבותיים

משהו לא טוב קורה במועצה לתרבות ולאמנות של מפעל הפיס; לפני כחודשיים התפטר מתפקידו כחבר המועצה במאי התיאטרון, מיכה לבינסון. בסוף השבוע שעבר החליט לוותר על הכבוד גם הפסנתרן, המלחין והמנצח, גיל שוחט, שעל פי מקורבים עזב בטריקת דלת ובטן מלאה.

 

שוחט, כך הם אומרים, התרעם על הרכב לא מאוזן של עסקנים פוליטיים מול נציגי האמנים והיוצרים במועצה, כרסום במעמד ובהשפעת האמנים, הנחתות מקורבים על ידי בעלי כוח בדירקטוריון ושיקולים זרים שמתערבבים בהחלטות.


שוחט. הודיע על התפטרותו בסוף השבוע (צילום: עמית גושר) 

 

שוחט אישר ל-ynet את התפטרותו, אך סירב לדבר על הנסיבות. "שימשתי כחבר מועצה. זה תפקיד התנדבותי ועשיתי אותו באהבה ובמסירות. ההחלטה להתפטר היא עקרונית". לדברי מקורביו, מה ששבר אותו היה דרישה של ממלא מקום יו"ר המועצה, מוטי ששון, לשכור את שירותיו של עורך דין חיצוני.

 

השירותים המשפטיים נדרשו לששון, בין היתר, כדי לייצג אותו מול הדירקטוריון, בו היה חבר וממנו הוצא. "למפעל הפיס יש יועצים משפטיים, אין סיבה שתשלום שכר עורך הדין החיצוני ייגרע מתקציב מצומצם שמיועד לאמנות ולאמנים", נשמע שוחט אומר.

 

מה עושים עם הצפרדע?

עושה הרושם שמאז הקמת המועצה, בדירקטוריון מפעל הפיס לא יודעים אם לבלוע או להקיא את הצפרדע; זו אולי הסיבה שמאז ימי ראשיתה, צומצם תקציבה בשליש והוא עומד כיום על 12 מיליון שקל. המועצה, שהוקמה בקול תרועה רמה ועם הרבה כוונות טובות, הצליחה ליישם בשטח שמשווע למשאבים, לא מעט פרויקטים ראויים לשבחים, אך במקביל הפכה לכלי להתנגחויות בין ראשי ערים ומועצות ועוד פוליטרוקים.


לבינסון. התפטר לפני כחודשיים (צילום: גדי דגון) 

 

בחודשים האחרונים נפסלו מספר הצעות לקבל למועצה אמנים, יוצרים ומובילי דעת קהל בתחומי התרבות השונים. "התחושה היא שמאזן הכוחות בין פונקציונרים לאמנים השתבש", אומרים חברים במועצה, "לא פעם זה מרגיש שמשתמשים בשמותינו כבעלה תאנה".

 

אחרים במועצה מוסיפים: "צריך להודות, דירקטוריון מפעל הפיס לא מעוניין בפעילות המועצה. עבורם זה בלבול מוח. הם היו מעדיפים לחלק את הכסף בין ראשי ערים ומועצות ולגמור עניין. זו הסיבה שהם מבקשים שליטה במשאבים".

 

הרצמן במקום לבינסון

מיכה לבינסון, שהתפטר מחברותו במועצה עם הגשת מועמדותו השנה לפרס לנדאו לאמנויות הבמה (מחולק על ידי קרן שפועלת תחת מפעל הפיס, אך עצמאית ונפרדת), היה אמור לחזור לתפקיד בתום ההליך. במועצה הציעו לו בתחילה לכהן כיו"ר הועדה לאמנויות הבמה.

 

הוא בתמורה הבטיח לשקול, אך הציב תנאי שלצדו שם יישבו אמנים פעילים. 10 ימים לאחר מכן מונתה לתפקיד חנה הרצמן, מנכ"לית עיריית חולון. הרצמן אמנם מחזיקה בתואר אוצרות ותרומתה לקידום התרבות בעיר חולון רבה, אך עם זאת מגדירים חברים במועצה את המינוי כהנחתה של היו"ר, ראש עיריית חולון, ועד לאחרונה גם חבר דירקטוריון מפעל הפיס, מוטי ששון.

 

חוות דעת משפטית בעניין, שהוגשה למנהלת המועצה אסתי די-נור, על פי בקשתה, המליצה לשלול את המינוי. בעצם הגשת הנושא על ידי די-נור לעיון יועץ משפטי היו מי שראו כאקט של מרד. "פתאום התחילו דיבורים על פיטורים. זה היה תמרור אזהרה שנועד להבהיר מה יעשה לאיש שעצמאותו רבה מדי", אומרים גורמים במועצה.


ששון. ראש עירייה מביא מנכ"ל (צילום: קובי קואנקס) 

 

על פי התקנון אמורים לשבת במועצה 23 חברים, מהם תשעה ראשי ערים או חברי דירקטוריון הפיס, זאת בכדי לשמר את הכוח של בעלי הבית. 14 מבין חברי המועצה אמורים להיות אמנים ואישי ציבור בעלי זיקה לתרבות. שלא לייחוס אומרים במסדרונות מפעל הפיס: "זה נכון שבמקום שמחלק כסף יש תמיד אינטרסים. מה שחשוב זה לאזן ביניהם. גם לאמנים יש אינטרסים שונים. אמנים החברים במועצה הם למעשה הפוליטיקאים של התרבות, שמטרתם לייצר איזון נאות".

 

כיום, בין חברי המועצה הנותרים, מובילים את רשימת מייצגי היוצרים הפעילים חתן פרס ישראל לעיצוב, דוד טרטקובר ומבקרת וסופרת המחול ממייסדי התיאטרון הערבי-עברי ביפו, גבי אלדור.

 

מה בעצם תפקיד מועצת הפיס?

מועצת הפיס נותנת מענה ליוצרים ולפרויקטים ייחודיים שנופלים בין הכיסאות, לצד יוזמות של המועצה עצמה לפיתוח ולקידום העשייה התרבותית עם דגש על פריפריה. אמנים פעילים, סביר להניח, יחששו לדבר בגנותו של המוסד שתמך, תומך או עתיד לתמוך בעשייתם. 

 

"היופי הוא שכל אמן יכול להגיש הצעה לתמיכה של מועצת הפיס באופן ישיר ופחות מסורבל מהמערכות הקיימות", אומר מיכה לבינסון, "זו הסיבה שבמקום לקטר סביב לשולחן ארוחת השבת עם חברים, החלטתי לתרום שלוש שנים בהתנדבות כחבר מועצה, ועל ידי כך להוביל שינוי".

 

"עשינו דברים יפים כמו 'מעבדות התרבות' שהקמנו ברחבי הארץ. זו עבודה סיזיפית שבה אתה מבזבז לא מעט זמן על ישיבות, וקונה לעצמך אויבים מתוך עשייה שהיא באמת לשם שמים. בזמן האחרון דברים התחילו למשוך לכיוונים שלא אהבתי, עם לא מעט פוליטיקה. החלטתי שדי לי".

 

גם גבי אלדור, חברת מועצה ותיקה, לא חוסכת בביקורת. "יש יחסים סבוכים בין המועצה לדירקטוריון. היינו מצפים שהם יעמדו יותר מאחורינו ויתמכו בפעילות שלנו שהיא התנדבותית גרידא. יש חברים במועצה שבשבילם זה עוד תפקיד פוליטי. אם בהתחלה הרגשנו שמדובר במועצה רצינית, בתקופה האחרונה התחיל להיות לא כל כך נעים".

 

"יש פה יותר מדי פוליטיקאים. הם אמנם לא משפיעים על ההמלצות שלנו ואין התערבות גסה בדרך כלל, אבל האווירה לא נעימה. אין תחושה שהמועצה באמת חשובה לדירקטוריון, ועושה הרושם שתרבות היא כיסוי למשהו אחר".

 

תגובות מפעל הפיס

בתגובה לדברים אומרים במפעל הפיס: "מוטי ששון הביא בפני המועצה הצעה לשכירת שירותי יעוץ משפטי חיצוני, המתמחה בסוגיות איתן מתמודדת המועצה. שירות חיצוני זה, המקובל בגופים ציבוריים ופרטיים, נחוץ למועצה בשל העומס הרב המוטל על המחלקה המשפטית של מפעל הפיס. הצעתו של ששון אושרה במועצה לתרבות, אך יחד עם זאת, על פי נוהלי מפעל הפיס, היא עדיין צריכה לעבור אישורים מקובלים".

 

על מינויה של חנה הרצמן, מנכ"לית עיריית חולון, אומרים במפעל הפיס בתגובה: "חנה הרצמן, כמו שאר חברי המועצה, אושרה כדת וכדין על פי כל הנהלים ובהתאם לתקנון. המינוי הובא בפני המועצה הציבורית המייעצת, ברשותו של השופט בדימוס, אהרון מלמד. בעקבות המלצתם אושר המינוי גם בדירקטוריון מפעל הפיס".

 

על השאלה האם ראוי שראש עירייה ומנכ"לית כפופה לו יכהנו במועצה, אומרים במפעל הפיס: "סוגיה זו נבחנה על ידי המזכיר של המועצה הציבורית המייעצת של מפעל הפיס, עורך הדין אהוד גרא, שנתן את דעתו בנושא ולא מצא בו פגם או ניגוד עניינים. חשוב לציין כי מר ששון מכהן כיו"ר המועצה בלבד ואינו חבר בשום ועדת משנה שלה".

 

במפעל הפיס מדגישים כי אסתי די-נור, העומדת בראש המועצה מעולם לא פוטרה מתפקידה. "אסתי די-נור ממלאת את תפקידה בכישרון, מקצועיות ואחריות", הוסיפו. את הטענות לפיהן החלה מועצת התרבות והאמנות של מפעל הפיס את דרכה עם נציגות מובחרת של אמנים בעלי שם, ואילו עתה נוכחותם של יוצרים מאז'וריים נפקדת ממנה, מבטלים ללא היסוס.

 

"הטענה הזו חסרת בסיס. המועצה מונה 23 חברים. מתוכם תשעה נציגי שלטון מקומי, שכן מפעל הפיס

היא חברה בבעלותן של הרשויות המקומיות בישראל. יתר 14 החברים הם אמנים או אנשי ציבור שעניינם בתרבות. הרכב המועצה עונה באופן מוחלט להגדרה זו".

 

"כיום מכהנים במועצה המשוררת מאיה בז'רנו, המשורר אורי ברנשטיין, הצלמת יהודית גואטה, האמן צבי טולקובסקי, דוד טרטקובר, הצייר אורי ריוח, השחקנית והמומחית למחול גבי אלדור והפסנתרנית יאנינה קודליק. מקומם הפנוי של גיל שוחט ומיכה לבינסון ימולא על ידי יוצרים מהשורה הראשונה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרצמן. הגיעה במקום לבינסון
לאתר ההטבות
מומלצים