שתף קטע נבחר

העליון הרשיע את האברך הדורס בתקיפה והפקרה

השופטים קיבלו את ערעור המדינה על החלטת השופט המחוזי דרורי, שנמנע מהרשעת איתמר ביטון, וביקרו את אמירותיו "שמוטב היה להימנע מהן". השופט לוי: "ביטון פטר עצמו מהתנהגות מקובלת בין בני אדם". השופט דנציגר על דרורי: "השופט הוא בשר ודם ומותר לו לטעות"

שופטי בית המשפט העליון הרשיעו בצהריים (יום ה') את האברך איתמר ביטון בדריסת קופאית עולה מאתיופיה בחניון בירושלים, ובכך קיבלו את ערעור התביעה והפכו את החלטתו של בית המשפט המחוזי בירושלים, שנמנע מהרשעת האברך. ביטון הורשע בעבירות של תקיפה הגורמת חבלה של ממש והפקרה לאחר פגיעה, ונגזרו עליו שנת מאסר על תנאי, וכן פסילת רישיון לשלוש שנים.

 


ביטון, היום בבית המשפט (צילום: גיל יוחנן)

 

אתמול התיר בית המשפט לפרסם את פרטיו של האברך בן ה-28, בנו של רבה הראשי של חדרה. לפי האישום שבו הורשע, הוא עזב חנות מבלי ששילם, וכאשר נעמדה הקופאית, נוגה זוראיש, מול מכוניתו בניסיון למנוע ממנו לברוח - נסע בכל זאת, ופגע בה בכוונה. הוא הודה במעשים, אך השופט המחוזי משה דרורי נמנע מהרשעתו מחשש שהרשעה בפלילים תפגע בנסיונותיו להתמנות לבית הדין הרבני.

 

החלטת השופט המחוזי דרורי המשיכה גם היום להוות מטרה לחיצי הביקורת של השופט אדמונד לוי. דרורי - שהיה מועמד להתמנות כשופט בית המשפט העליון ובעקבות השערורייה הוסרה מועמדותו - הסביר בשעתו כי ביטון ביקש מחילה. עוד קבע, כי הפרשה דווקא היטיבה עם זוראיש, שזכתה לטענתו להשתלב בחברה הישראלית בעקבות הדיון בבית המשפט.

 

בפסק הדין קבע השופט לוי כי הוא לא יוכל להצטרף להחלטתו של דרורי, "ובוודאי שלא לאמירות שונות שנכללו בו - ומהן מוטב היה להימנע". לוי הוסיף וקבע כי יש חומרה במעשיו של ביטון, בחופש שלקח לעצמו שלא להקשיב להוראות היציאה מהחניון, ובהחלטתו לפטור עצמו מדמי התשלום - "וגרוע מכך, מן הכללים הנוהגים בין בני אדם. לא הייתה זו פזיזות של רגע, כי אם החלטה מחושבת שאותה ניסה ביטון להוציא אל הפועל במשך דקות ארוכות, ובדרכים שונות".

 

"ספק אם ביטון ישנה את אורחותיו"

השופט לוי עמד בפסק הדין על כך שלאחר שהסב פגיעה חמורה לזוראיש והשליך אותה על הכביש, לא טרח ביטון לעצור ולהגיש לה עזרה. לדבריו, רק במזל לא הסתיים האירוע בתוצאה קשה במידה ניכרת. לוי הזכיר את העובדה שרק במהלך הערעור בעליון התגלתה הפרשה הקודמת שבה היה מעורב ביטון - כתב אישום שהוגש בעבר נגדו, בו יוחסה לו גניבת עגלה עמוסה במצרכי מזון. גם העובדה שבדצמבר 2008 נתפס נוהג ללא חגורת בטיחות בהיותו פסול מנהיגה התגלתה לראשונה.

 

 "פרשיות אלו, שמטבע הדברים לא עמדו לנגד עיניו של בית המשפט המחוזי בבואו להכריע את הדין בעניינו של ביטון, כשהן מצטרפות לשקריו הבוטים בחקירתו במשטרה, מטילות צל כבד על דמותו ומעמידות בספק את ההנחה כי ההימנעות מהרשעה עשויה להביא את ביטון לשנות מאורחותיו", כתב לוי. 

 


כלי התקשורת עטים על זוראיש (מימין) לאחר ההחלטה (צילום: גיל יוחנן)

 

השופטת עדנה ארבל כתבה בפסק הדין כי לולא העונש שכבר ריצה ביטון ונסיבותיו האישיות הקשות והטרגדיה שפקדה אותו (מות בנו) היא הייתה סבורה כי יש לגזור עליו עונש חמור בהרבה, "שכן המעשה הינו חמור, תוצאתו קשה ואין בעונש שהוטל כדי להעביר מסר עונשי מרתיע כפי שהתחייב בנסיבות".

  

ארבל התייחסה לגישור שערך השופט דרורי בין זוראיש לביטון, ואמרה כי נראה ששניהם לא עמדו בפני בחירה חופשית ואמיתית: "העובדה שבדיון שנערך בפנינו חזרה בה המתלוננת מסליחתה לביטון עשויה אף היא ללמד על הקושי הכרוך בדחיקתה לסלוח לביטון בדיון בבית המשפט המחוזי, ועל מידת האותנטיות שיש לייחס לדבריה בעניין זה".

 

השופט יורם דנציגר הוסיף כי השופט דרורי בחר לתת משקל יתר לנסיבותיו האישיות של ביטון, תוך שהוא מוצא תימוכין בהמלצת שירות המבחן שלא להרשיעו. לבסוף התייחס דנציגר ל"עליהום" שנערך על השופט דרורי, וכתב: "תחושתי היא כי מידת הרחמים היא זו שהניעה את השופט דרורי להחליט כפי שהחליט. ככל בן אנוש גם שופט טועה. השופט הוא בשר ודם ומותר לו לטעות".

 

האח: איתמר הוא כלי לפגיעה בשופט דרורי

כבר במהלך הדיון בערעור בשבוע שעבר, מתח השופט לוי ביקורת קשה על החלטתו של דרורי: "יש פה אירוע קשה מאוד. קראתי את ההחלטה של בית המשפט המחוזי, ולא הבנתי איך האברך לא הורשע, זה לא מתקבל על הדעת".

 

ביטון, נשוי ואב לשני ילדים, עבר לפני כמה חודשים מירושלים לקריית-גת. אביו מכהן כרב הראשי של חדרה זה יותר מ-30 שנה, ועומד בראש מוסדות "אור יוסף" המקורבים לש"ס. אחיו, בועז, ניהל את קמפיין המפלגה בחדרה במערכת הבחירות האחרונה.

 

בועז ביטון, אחיו של איתמר, שב והבהיר היום בכניסה לדיון בבית המשפט העליון כי "אנו חוזרים על בקשת הסליחה, שנאמרה בבית המשפט המחוזי מעומק הלב. כל העניין יצא מכלל פרופורציה, ואיתמר היה בעצם הכלי למטרה שהיא הסרת מועמדותו של השופט דרורי לבית המשפט העליון". הוא נימק את טענתו בכך שהתקשורת לא עסקה בפרשה לפני ארבע שנים, אלא רק "כשהתחילה מלחמת השמאל נגד מינוי דרורי".

 

האח הבהיר כי הקשר שלו לש"ס מתמצה "בהיותי ספרדי חרדי, ואני גאה בזה". הוא אמר כי המכתב ששלח לבית המשפט השר אלי ישי, שניסה לסייע לאחיו, היה הגון, וניתן כמו כל עדות אופי במשפטים אחרים. "אין פה ניסיון שלנו להשפיע על בית המשפט, ואף אחד לא תמים ונאיבי לחשוב שאם אתה איש ש"ס אז אתה מנסה להשפיע על בית המשפט העליון. להפך, זו רק סיבה לגרוע ולהזיק לך יותר בבית המשפט".

 

עורכת הדין יעל סגל מקליס מעמותת "טבקה", פרקליטתה של הקופאית הנדרסת שלא הגיעה היום למשפט, אמרה לפני הדיון: "זהו מעשה נפשע לנסות להפוך את מה שהאברך עשה להסתה נגד החרדים, כפי שטען אחיו. נוגה חיה את המקרה הקשה הזה כל יום. היא ביקשה שלא להגיע, וקשה לה להתמודד שוב עם הטראומה הזו ולהביט בפניו של אדם שנרדף כביכול עכשיו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איתמר ביטון בבית המשפט. בוטח באל
צילום: גיל יוחנן
הקופאית זוראיש מחייכת לאחר הכרעת הדין
צילום: גיל יוחנן
צילום: זום 77
השופט לוי. "לא פזיזות של רגע"
צילום: זום 77
מומלצים