שתף קטע נבחר

פארק גולדה: טיולים ומופעים במדבר

מחפשים שילוב של טבע ובידור - לאו דווקא בצפון או במרכז? ב"ספינת המדבר" שליד פארק גולדה יתקיים פסטיבל של מוזיקה ואיכות סביבה: הופעות, טיולי אופניים וסיורים בחוות החקלאיות, באתרים ובאטרקציות של רמת הנגב

מי אמר שבלילות הקיץ החמים שום דבר אינו קורה? בימים חמישי ושישי, 14-13 באוגוסט, תארח חוות "ספינת המדבר" שליד פארק גולדה חגיגה של מוזיקה ישראלית וטיולים בסביבה - פסטיבל "לילות ירח בדרכי הבשמים". פארק גולדה שבלב הר הנגב נקרא על שם ראש ממשלת ישראל, גולדה מאיר ז"ל, ומשתרע על פני כ-540 דונם משני צדדיו של ערוץ נחל רביבים, ממערב לצומת משאבים.

 

במקום פעלה בעבר מחצבה גדולה. כשנסגרה, הכשירה קק"ל בערוץ נחל רביבים אתר נופש ובו אגם באמצע המדבר, עצים, מדשאות, חניוני פיקניק, מתקני משחק לילדים ומצפור נוף.

 

בכל ערב תוכלו ליהנות ממופעים באוויר הפתוח. בשני ימי הפסטיבל ייצאו מהפארק טיולים ליישובי רמת הנגב, לחוות ולאתרים הייחודיים באזור. טיולי אופניים בסינגל פארק גולדה ייצאו בשני ימי הפסטיבל, חמישי ושישי, ב-17:00. הטיולים מיועדים לרוכבים מנוסים, שיגיעו עם אופניהם למקום. למעט כמה מעברים, לא מדובר בסינגל טכני. הטיפוס לא ארוך, הנסיעה נעימה ושעת בין הערביים עושה למדבר רק טוב.

 

רוכשי הכרטיסים למופעים יוכלו להצטרף ללא תשלום נוסף למגוון הטיולים המרתקים. בערבים תוכלו ליהנות ממופע פותח של אהוד בנאי וארז לב ארי ומגידי גוב במופע "שלל שיריו". את החגיגה מפיקות המועצה האזורית רמת הנגב, הרשות לפיתוח הנגב וקק"ל.


ירוק ומרענן באמצע המדבר. פארק גולדה (צילום: יעל חדד, קק"ל)

 

עגבניות שרי במו"פ רמת הנגב 

הטיול הראשון ייצא מפארק גולדה בעקבות עגבניות השרי והמים המליחים לתחנת המחקר והפיתוח של רמת הנגב. זה יקרה ביום חמישי ב-17:00. מרכז הניסויים לחקלאות מדברית ממוקם בלב המדבר, לא רחוק מהיישוב אשלים, כ-30 ק"מ דרומית לבאר שבע, לגדות נחל הבשור. ממוצע הגשמים באזור כ-90 מ"מ בשנה בלבד, ולכן משתמשים כאן במי המוביל הארצי, נוסף על מי תהום מליחים הנשאבים מבארות מקומיות.

 

המרכז עוסק בפיתוח שיטות גידול וזני גידול חדשים, השקייה, דישון ועיבוד של גידולים חקלאיים, התאמתם לתנאים הייחודיים באזור, השגת יבולים חקלאיים איכותיים, פיתוח חקלאות ימית והפעלת מרכז בינלאומי ללימודי חקלאות מדברית בשיתוף עם חוקרים ממוסדות אקדמיים.

 

באותה שעה, 17:00, ייצא סיור גם לחוות א.ש.בא. לגידולים אורגניים ולחוות "מתנת המדבר", שבה מגדלים את התבלין היקר מפז, זעפרן. 


חוות "ספינת המדבר" (צילום: דורית פרץ, קק"ל)

 

ציפורים ובעלי חיים בפארק ירוחם

אם אתם בעניין, הצטיידו במשקפות והצטרפו לטיול צפייה בציפורים ובעלי חיים בפארק ירוחם. גם הטיול הזה ייצא ביום חמישי ב-17:00. הפארק משתרע על פני כ-3,000 דונם ובמרכזו אגם טבעי, השני בגודלו בישראל, ששטחו  כ-300 דונם, ולצדו אגם מלאכותי קטן. במקום ניטע יער אורנים בשנות ה-50, וכן חלקות חדשות יותר של רחבי עלים ועצי בוסתן, מדשאות, פינות מוצלות ושולחנות פיקניק.

 

אגם ירוחם הוא תוצר של סכר גדול, שנבנה באפיק נחל רביבים כבר בשנות ה-50 כדי להעביר מים לשטחים החקלאיים של קיבוץ משאבי שדה, ולשמש לנופש ודיג. באחרונה נטעו עוד כ-800 דונם; נוספו מערכות השקיה; הוקם אמפיתיאטרון; הוסדרה תעלת נחל ירוחם ונחל שועלים; שוקמה החווה החקלאית העתיקה שבמקום והוכשר מתקן טיהור ברמה גבוהה, שיתאים לאגם עירוני, לשיט, דיג ומלונאות, כפרויקט מחולל מפנה לטובת תושבי ירוחם והסביבה.

 

האגם טובל בנוף מדברי פסטורלי, ואפשר לפגוש כאן לא מעט ציפורי מים. השחייה במקום אסורה.

 

אופניים בסינגל חלוקים 

גם טיול האופניים בסינגל חלוקים מיועד לרוכבים מנוסים, שיגיעו עם אופניהם למקום. הטיול ייצא ביום שישי ב-07:00 בבוקר. אורך המסלול כ-25 ק"מ, והוא חלק מרשת שבילים באורך כ-60 ק"מ בדרכי עפר ובסינגלים. סינגל חלוקים משולט גם בפירוט רמת הקושי של השביל.

 

מתחילים בחניון הרועה, מול קיבוץ שדה בוקר, ורוכבים לכיוון דרום, במקביל לכביש מס' 40. השביל עובר בבית הקברות של מדרשת בן גוריון, בבריכת המים ובצומת הכניסה למדרשה - עד שהוא פונה ימינה לערוץ הנחל ולסינגל. לאחר טיפוס קל לרכס חלוקים יורדים לאורך ערוץ עמוס טרסות עד לשרידי כפר מהתקופה הביזנטית ומהתקופה המוסלמית. בהמשך מטפסים קלות לקו הרכס, עד לירידה לכיוון נחל הרועה.


מאהל בחוות "ספינת המדבר" (צילום: ניקול לויד, קק"ל)

 

חוצים את נחל הרועה ומגיעים לקטע הטכני של הסינגל - עלייה בערוץ עמוס טרסות עד לכביש מס' 40. חוצים את הכביש ומגיעים לעץ שיטה עתיק ובהמשך לתצפית על אגן שדה בוקר, הר צרור ומצוק הצינים מעברו הדרומי של נחל צין. בהמשך יורד השביל לנחל חלוקים ולחורבה מהמאה ה-10 לפני הספירה. ממשיכים במקביל לכביש לסכר הרועה ונוסעים לאורכו, במקביל ליישוב מרחב עם. הדרך ממשיכה דרומה לכיוון הר צרור ולתצפית על בקעת צין - עד החזרה לחניון הרועה.

 

גבינות ויין בחוות החקלאיות

אם אתם לא בעניין של טיול אופניים, תוכלו להצטרף בכלי הרכב הפרטיים לסיורי גבינות ויין בחוות החקלאיות שבאזור. ביום שישי ב-09:00 יצא סיור לחוות רוטה ולחוות נאות. הסיור ייצא מ"נווה מדבר". ב-09:15 ייצא סיור לחוות קורנמל וליקב שדה בוקר. גם הסיור הזה ייצא מנווה מדבר. ב-09:30 ייצא מתחנת הדלק של שדה בוקר סיור לחוות נחל הרועה ולחוות נחל בוקר.

 

בעקבות הנבטים לשבטה

טיול בעקבות האדמה והאבן בכפר הסטודנטים אשלים ובעיר הביזנטית שבטה יתקיים ביום שישי ב-17:00. שבטה, עיר נבטית בצפון הנגב, היא מהאתרים הארכיאולוגיים המרשימים בישראל. הנבטים, עם ממוצא ערבי, הגיעו לאזור במאה ה-3 או ה-4 לפני הספירה. בהמשך קיבלו על עצמם את הנצרות, בנו כנסיות גדולות ונשארו כאן, ככל הנראה, עד למאה ה-3 לספירה.

 

הנבטים שיכללו את החקלאות המדברית, קיימו פעילות מסחרית ענפה בין דרום חצי האי ערב לבין אגן הים התיכון, סחרו בתרופות, בשמים ותבלינים, גידלו סוסים והקימו ערים גדולות במרחק הליכה ביניהן. המפורסמת שבהן היא פטרה שבעבר הירדן. שבטה הוקמה, ככל הנראה, עם תחילת הספירה.


עתיקות שבטה (צילום: לביא ארצי, החברה להגנת הטבע)

 

לאחר שהנבטים נטמעו בקרב עמי האזור, בסביבות המאה ה-8 או ה-9 לספירה, הוקם בשבטה מסגד. במאה ה-10 ננטשה שבטה, עד שנחשפה מחדש ב-1870. במקום חורבות של שתי כנסיות, בית העירייה/המפקד, בורות מים, מערכת מרזבים, שרידי גת לדריכת יין ומתקנים חקלאיים נוספים.

 

מתוק לו, מתוק לו

ביום שישי ב-17:00 ייצא סיור בעקבות הדבש והדבורים לבית הדבש וליקב קדש ברנע, ובעקבות השמש לפארק הסולארי בניצנה - פארק מדע פתוח בסוגיית השמש, ובו מוצגים בנושאי אסטרונומיה, טכנולוגיות לניצול קרינת השמש ואקולוגיה מדברית.

 

איפה, כמה ולמה?

כרטיסים בהנחה מיוחדת לידידי קק"ל תוכלו להשיג ב"קו ליער" בטלפון 1-800-350-550.

הסיורים ללא תוספת תשלום לרוכשי הכרטיסים למופעים. נטולי הכרטיסים יידרשו לשלם 30 שקל למשתתף.

 

להבטחת מקום בטיול, הירשמו מראש ב"קו ליער". ההרשמה בימי הפסטיבל על בסיס מקום פנוי. מספר המשתתפים מוגבל. ניתן לבטל את ההרשמה ללא תשלום עד 24 שעות לפני הטיול. למתארחים באתרי הלינה באזור הנחות ברכישת הכרטיסים. יש מתחם לינה גם באתר הפסטיבל.

 

איך מגיעים?

לפארק גולדה מגיעים בכביש מס' 40 מבאר שבע לצומת משאבים, ופונים ימינה לכביש מס' 222, כקילומטר צפונה מהצומת. הפארק נמצא מימין. תוכלו להגיע לכאן גם מכיוון אשקלון ויד מרדכי, דרך צומת סעד (כביש מס' 34), צומת גבים, צומת רעים וצומת גבולות (כביש מס' 232), עד צומת רביבים (כביש מס' 222), ומשם להמשיך עד לפארק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פינה בפארק גולדה
צילום: יעל חדד, קק"ל
שלל שיריו. גוב
צילום: אילן בשור
מומלצים