שתף קטע נבחר

מה דין בשר לא מוכשר שהוקפא אחרי השחיטה?

שאלה:

 

בשר שנשחט שחיטה כשרה, אך לא הוכשר והוקפא מייד, האם אפשר להכשירו בבית לבישול?  (פלוני)

 

תשובה:

 

שלום וברכה,

 

בשר בלתי מוכשר הוא בשר שלא הוציאו ממנו את הדם. התורה אוסרת על אכילת דם: ויש שתי דרכים באמצעותם מוציאים את הדם מהבשר: מליחה או צליה. המלח המפוזר בכמות על גבי הבשר במשך כשעה, שואב את הדם ואחר כך שוטפים ומדיחים את הבשר. לצליית הבשר תפקיד דומה: האש שואבת את הדם באמצעות החום מתוך הבשר ושורפת את הדם שיוצא.

 

חכמים הקפידו שהכשרת הבשר באמצעות מלח, תהיה סמוך לשחיטה, כיוון שאז הדם עדיין לח ולא נקרש בתוך הבשר, ופעולת המלח בהוצאת הדם היא יעילה.

 

אחרי שלשה ימים (מלאים שהם 72 שעות), אי אפשר להכשיר את הבשר באמצעות מלח, אולם ניתן להכשירו על ידי צליה באש, כיוון שצליה אפקטיבית ויעילה להוצאת הדם גם בזמן זה.

 

אחרי הצליה, אין מבשלים את הבשר לכתחילה, והוא נאכל רק צלי.

 

ההלכה גם קובעת, שאם הבשר שרה אחרי השחיטה במים - נשמרת הלחות בבשר, וניתן להמליח את הבשר עוד שלשה ימים אחרי הוצאתו מהמים.

 

מה דינו של בשר שהוקפא אחרי השחיטה; האם דינו כבשר ששרה במים, וניתן להכשירו במלח או לא?

 

הפוסקים נחלקו בדין זה, אולם הרבה אחרונים הסכימו, כי הבשר במצבו הקפוא נשאר טרי, ולכן אחרי הפשרתו אפשר להכשירו על ידי מלח.

 

כיום, רוב הבשר המיובא הוא קפוא, והרבנות הראשית לישראל קבעה כי שיעור ההקפאה כדי לשמור על טריות הבשר הוא לא פחות מ 12 מעלות צלזיוס מתחת לאפס, וכי יש להקפיא את הבשר תוך 72 שעות מהשחיטה.

 

לפני הכשרת הבשר, יש להפשירו, וצריך לוודא שהבשר מופשר לגמרי מבפנים ומבחוץ, כדי שפעולת המלח להוציא את הדם תהיה על כל חלקי הבשר. כמו כן, אסור להפשיר במים חמים, כיוון שבכך מבשלים את הבשר לפני הוצאת המלח.

 

לסיכום, בשר שהוקפא לאחר השחיטה ולא הוכשר, אפשר להכשירו לבישול על ידי מלח, לאחר הפשרתו. (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)

 

יש לכם שאלה? רבני צהר עונים בפרוייקט החדשו"ת של ynet ובבית ההוראה "CALL ההלכה" - טל': 1-800-200-377 בימים א' עד ה' - בין 19:00 ל-23:00.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים