שתף קטע נבחר

ועדת הכספים מתנגדת להתייקרות המים

במרכז השלטון המקומי טוענים כי היטל הבצורת והתעריפים החדשים שייכנסו לתוקף ייקרו את המים ביותר מ-40%. המרכז השיק אתר אינטרנט שמחשב את עלות המים אחרי ההתייקרות - אם יאושרו בכנסת. אבל הכנסת אינה ממהרת לאשר

כמה עולים מים? אתר אינטרנט חדש, שהשיק היום (ג') מרכז השלטון המקומי, אמור לתת תשובה לשאלה הזאת. האתר, שהושק כחלק ממאבק הרשויות בהיטל הבצורת ובהתייקרות המים, מחשב את תעריפי המים שמשלמת כל משפחה כיום ושהיא אמורה לשלם בינואר לאחר הטלת ההיטל וההתייקרויות - בהתאם לצריכת המים החודשית של המשפחה.  

 

לפי חישובי מרכז השלטון המקומי, יתייקרו המים בשיעור שבין 40% ל-60%.  "האתר שלנו ממחיש את ההתייקרות המפלצתית של המים", אומר יו"ר המרכז, שלמה בוחבוט, "המחירים עולים כדי לממן את אחזקת תאגידי המים, אבל כל רעיון הקמת התאגידים היה מעוות מלכתחילה. זוהי הדרך המהירה להפרטת המים. זאת בושה שקונסים את האזרחים בגלל מחדלי הפקידים. הציבור הרבה יותר רגיש ואיכפתי: עובדה שבלי היטל הבצורת המיותר כבר הגענו לחיסכון של כ-20%".

 

ועדת הכספים נגד התייקרות המים

בתוך כך, מסתבר שבכלל לא בטוח שהתעריפים החדשים שבוחבוט מוחה עליהם ייכנסו לתוקף. ועדת הכספים הביעה היום התנגדות גורפת להתייקרות הלא אחידה והדרמטית של תעריפי המים שאמורה להיכנס לתוקף ב-1 בינואר.

 

במקום התעריפים החדשים תובעת הוועדה להנהיג תעריף אחיד וארצי המבוסס על מכסת צריכה גבוהה יותר, כמעט כפליים. "המכסה המוצעת היא לא סבירה ולא מתקבלת על הדעת", הודיע יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני בסיכומו של דיון פגרה מיוחד. הדיון התכנס לבקשת ח"כ מירי רגב (ליכוד) וגפני גם אימץ את הצעתה בעניין נהגת התעריף האחיד

 

לפי החישובים שהציג כלכלן המרכז השלטון המקומי, אריה מצליח, משפחה בת ארבע נפשות שנהנות עד כה ממכסת צריכה מוזלת של 31 קוב בחודשים ומשלמת 5-4 שקלים לקוב - תשלם בינואר את התעריף המוזל רק על 20 קוב וכל קוב נוסף יעלה לה כשמונה שקלים או 28 שקלים בתוספת מס הבצורת. כלומר, 190 שקלים לחודשים על צריכה מירבית של המכסה הקיימת (30 קוב) שכיום עולים לה רק 135 שקלים.

 

גפני הטיל על צוות מצומצם של הוועדה לפעול ליישום החלטת התעריף האחיד. הצוות יהיה משותף לוועדות הכספים והכלכלה וייעזר בנציגים של רשות המים, האוצר ומרכז השלטון המקומי. הצוות גם יבחן את השלכות מס הבצורת על פי יישומו בפועל ויוסמך לעתיד להמליץ על ביטול המס אם החורף הקרוב יהיה גשום במידה סבירה. הצוות יתבקש לבדוק את תפקוד תאגידי המים והמבנה הקיים שלהם, במידת הצורך יציע תיקונים בחוק התאגידים.

 

רשות המים: חוסר היעילות מייקר את המים

 גפני החליט על בדיקת התאגידים לאור הנתונים שמסר מנהל רשות המים, אורי שני, לפיהם כל יישוב או תאגיד מקומי רוכשים את המים ממקורות בתעריף אחיד. הפערים הדיפרנציאליים בתעריפים החדשים יהיו לאחר שיתווספו למחיר עלות המים גם רכיבים המשקפים את הוצאות התפעול של מערכות אספקת המים והביוב, וגן את הוצאות גיוס ההון לפיתוח המערכת. כל זה לפי יכולתו של כל תאגיד.

 

שני ציין בהקשר זה כי בתאגידים יעילים יש פחות דליפות מים מהצנרת ולכן הוצאותיהם נמוכות. לדברי שני, הפערים הם לרעת יישובי הפריפריה, ותושביהם יידרשו לשלם מחירים גבוהים יותר מאשר תושבי מרכז הארץ שני הוסיף כי התעריפים יוגבלו עד תקרה מסוימת. עם זאת, גילה שני כי מסע ההסברה לחיסכון מים נתן את אותותיו עוד לפני הטלת מס הבצורת.

 

בחודש שעבר ירדה הצריכה במשקי הבית ב-13% (חיסכון של 13 מיליון קוב) לעומת אשתקד ומאז תחילת השנה, בכ-15% (חיסכון של 65 מיליון קוב) לעומת אשתקד. שני הוסיף, כי זוהי רמה גבוהה מהציפיות בהתחשב בגידול האוכלוסייה, שלדבריו עומד על 2% בשנה.

 

נציג האוצר, שאול מרידור, טען שהמים מתייקרים בעיקר בגלל עלות ההתפלה, אבל לפי תחשיביו, יגרמו התעריפים החדשים לשכבות החלשות לשלם על מים פחות: 0.3% מהכנסתן החודשית הממוצעת, במקום 1.5%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
לשימוש מקומונים בלבד! ברז כיבוי אש שנצבע בכסף
צילום: גיל לרנר
שלמה בוחבוט יו"ר מרכז השלטון המקומי
צילום: עמיקם חורש
מומלצים