שתף קטע נבחר

אובדים סוציאליים

הם הופכים עולמות כדי לעזור ומשתדלים לסייע לכל משפחה עד כמה שאפשר - אך בקושי בקושי גומרים את החודש. עם שכר זעום, תנאים מחפירים ועומס בלתי נתפס, העובדים הסוציאלים נמצאים על סף קריסה

דקות ספורות לאחר שסיים לטפל במשפחה, ירד י', (37), עובד סוציאלי מצפון הארץ, אל מכשיר הכספומט. הוא המתין דקה, המתין שתיים, אך המכשיר סירב לפלוט כסף מאחר שי' חרג ממסגרת האשראי שלו. "זה פשוט מתסכל שרגע אחד אתה מטפל בנזקקים, מסייע להם ומלווה אותם", הוא אומר, "ורגע אחרי אתה מוצא את עצמך כנזקק בדיוק כמוהם".

 

מדי יום י' וחבריו פוגשים את המצוקות הקשות ביותר בחברה הישראלית. את העוני, את הילדים והנוער בסיכון, את הקשישים ואת הנכים. הם מטפלים במשפחות שנקלעו למצוקה, מנסים לעזור ולהשיג חבילות מזון לחג, להגדיל את קצבת הביטוח הלאומי. אלא שבאותו הזמן, הם עצמם נמצאים במלחמת קיום יום-יומית משלהם.

 

אין מי שיעזור

אלפי עובדים סוציאליים במגזר הציבורי כורעים תחת עומס העבודה, ובסופו של חודש מביאים הביתה שכר זעום של 3,500-4,000 שקלים בחודש. אלא שבניגוד לנזקקים, שלהם יש כתובת שאליה הם יכולים לפנות, נמצאים עובדים סוציאליים רבים במילכוד. "זה פשוט משפיל ומעליב", אומר י', שמשתכר כ־5,000 שקל ברוטו בחודש. "רגע אחד אתה מטפל בנזקקים ומסייע להם, ורגע אחרי אתה נמצא במצב דומה לשלהם. אני אמור להתחתן עם חברה שלי, אבל אנחנו חושבים פעמיים אם לעשות את הצעד הזה. אנחנו לא רוצים להקלע למצוקה כלכלית גדולה יותר".

 

י' טוען כי המצב הקשה של העובדים הסוציאליים ידוע לכולם, אך לא הרבה נעשה בעניין. "הם כנראה מנצלים את העובדה שאנחנו אוהבים את המקצוע, רואים בו שליחות ויודעים שלמרות המצוקה נמשיך לעבוד", הוא אומר. "אני מעריך שרבים וטובים יתייאשו ויפרשו או יעברו למגזר הפרטי. במקומנו יבואו אנשים פחות מנוסים ואת המחיר ישלמו הנזקקים".

 

מצבה של ע', עובדת סוציאלית בת 28 ממרכז הארץ, גרוע לא פחות. היא בעלת תואר שני, אך שכרה עומד על 4,200 שקלים בלבד, והיא נאלצת לעבוד בערב בעבודות נוספות כמנחת קבוצות. חברתה הטובה מהעבודה משלימה הכנסה כמוקדנית בחברת חשמל. "אני עובדת עם משפחות במצוקה ונוער בסיכון. אני יושבת מולם והם לא יודעים שלפעמים מצבי הכלכלי הוא כמו שלהם".

 

ש', (30) עובדת סוציאלית מדרום הארץ הנמצאת בהריון מתקדם, שוברת את הראש מהיכן תשיג בגדים וציוד לתינוק שיוולד בקרוב . היא עובדת במוסד ציבורי גדול בדרום ומטפלת במשפחות במצוקה ובילדים חולים. שכרה עומד על 5,000 שקלים ברוטו. "עוד מעט אלד ואני לא יודעת מהיכן אביא בגדים וציוד לתינוק", היא אומרת. "את רוב הדברים לא אקנה אלא אבקש ממשפחה ומכרים. את החגים נעשה אצל המשפחה, וכך נחסוך בהוצאות. לפני כמה שבועות אחת המטופלות שלי קיבלה דו"ח חניה, והפכתי את העולם לבטל לה אותו. אחרי כמה ימים קיבלתי דו"ח והלכתי לשלם אותו, כי אין מי שיעזור לנו".

 

עבודת קודש, שכר חול

באיגוד העובדים הסוציאלים, הנאבק למען זכויותיהם של העובדים, מגלים כי כ-87 אחוז מהעובדים הסוציאליים הן נשים. "זה מן גלגל קסמים", מסביר יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, איציק פרי. "במקום לעודד הצטרפות של כוח איכותי למקצוע, גברים ונשים כאחד, המדינה מתגמלת את העובדים הסוציאליים מתוך התפיסה כי במקצועות בהן הרוב נשים שכרם יכול להיות נמוך ב-25% משכרם של הגברים".

 

והשכר, כאמור, הוא הבעיה העיקרית. "למרבה האבסורד", מסביר פרי, "עובד סוציאלי בעל תואר שני, עם ותק של 25 שנה בתוספת מקסימום גמול השתלמות יגיע ל־6,265 שקלים ברוטו".

 

אם לא די בכך, עובד סוציאלי ממוצע מטפל בו זמנית בכ-250 תיקים, ועובדים סוציאליים בתחום הזיקנה מטפלים בו זמנית בכ-400 תיקים בממוצע. "המעמסה על העובדים הסוציאליים נובעת מעליה בשיעור המצוקה ומהוספת מטלות על העובדים הסוציאליים עקב חקיקה חברתית", מבאר פרי. "בנוסף, העלייה בתוחלת החיים מגבירה את המעמסה על העובדים הסוציאליים בתחום הזיקנה. החקיקה החברתית החדשה יצרה מצב שכל מיני אוכלוסיות חדשות נכללו עתה בשירותי הרווחה וזכאיות לשירותי רווחה על-פי חוק, אולם לא נוספו לשם ביצוען תקנים".

 

ואם כל זה לא מספיק, העובדים הסוציאליים מוצאים את עצמם לא פעם מותקפים על ידי המטופלים שלהם. מדי שבוע נרשמים כ-3 מקרי אלימות בממוצע כלפי עובדים סוציאליים. ב-20 השנים האחרונות נרצחו 3 עובדות סוציאליות על-ידי מטופליהן.

 

"שכרם של העובדים הסוציאליים מחפיר והגיע כיום לתחתית ולשפל המדרגה", אומר פרי. "הפכנו לציבור המקופח ביותר במדינת ישראל בנושא שכר, ונוצרים אצלנו תסכול ומרירות רבים. הפיצוי שאנו מקבלים עבור עבודה זו לא רק שאינו חופף את ההשקעה, אלא שהוא משפיל ומבזה. עבור עבודת הקודש הזאת אנו מקבלים שכר של חול. רבים מהעובדים הסוציאליים נלחמים מידי יום את מלחמת הקיום שלהם, ורבים מהם נאלצים לעבוד בעבודות נוספות כדי שיהיה להם מה לאכול. בקרוב ניאלץ לצאת למאבק שכר כדי להבטיח שהעובדים הסוציאליים יקבלו שכר הוגן, מכבד וראוי".

 

במשרד הרווחה מכירים את הבעיה, ובשנה האחרונה הצליח שר הרווחה יצחק הרצוג להביא להגדלת התקנים במספר העובדים הסוציאלים. במקביל אומרים במשרד הרווחה כי בימים אלה מתנהל משא ומתן על העלאת שכרם של העובדים הסוציאלים עם משרד האוצר.

 

אבל עד אז, ימשיכו העובדים המסורים לסייע לנזקקים. "אנחנו מפרידים בין המצוקה שלהם למצוקה שלנו עד כמה שאפשר", הם אומרים. "השאלה היחידה שתישאר פתוחה היא: כמה אפשר?"

 

  • ארגון לתת שואף לגייס 200 אלף ארוחות חג לנזקקים לקראת החג (שיחולקו באמצעות עמותות ברחבי הארץ). להצטרפות לארוחת חג וירטואלית לחצו כאן. בנוסף ניתן לתרום ארוחה באמצעות שליחת המילה 'לתת' בהודעת אס.אם.אס למספר 2255.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל כהן
פשוט משפיל ומעליב
צילום: טל כהן
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים