שתף קטע נבחר

סיכום שבוע: מה עשתה התרסקות המטוס לבורסה

השבוע נפתח בעליות, אך אי הבהירות בנוגע לנסיבות התרסקות מטוסו של אסף רמון, עוררה חשש בקרב המשקיעים בבורסה, שמא פרצה מלחמה ושלחה את מדד ת"א 25 לירידות. בהמשך השבוע, המשיך אפקט אפריקה ישראל להעיב על המסחר

עוד יום ראשון סוער עבר עלינו השבוע. בדומה לשבוע שעבר, התחיל יום ראשון בצורה מבטיחה, לאחר העליות במדדי ארה"ב בסוף השבוע. עם זאת, לקראת אמצע היום, השוק כולו עבר לירידות חדות.

 

מדד ת"א 25, לדוגמא, פתח את היום בעליות של קרוב ל-1%, וסגר בירידה של כ 1.3%. הסיבה הבולטת ביותר לשינוי המגמה היא התרסקות מטוס הקרב של אסף רמון. בעקבות האירוע התרוצצו שמועות בחדרי מסחר כי מטוס קרב של חיל האוויר הישראלי התרסק וסוחרים רבים בחרו לעצור את פקודות הקנייה והחלו למכור מניות מחשש כי מדובר באירוע מלחמה. רק בשעה 18:30 של אותו היום פורסם שמדובר בתאונת אימונים.

 

המגמה השלילית נמשכה גם ביום שני אך לאחריו המדדים המובילים שינו כיוון, הן בשוק המניות והן בשוק הקונצרני. ניתן ליחס תנודתיות זו להמשך אפקט אפריקה ישראל. ביום ראשון התקיימה ישיבת מחזיקי האג"ח של לבייב.

 

בישיבה צפו הקשיים בהגעה להסדר פריסת החוב עקב ריבוי סדרות האג"ח (כ-13 במספרן). למעשה, הקושי העיקרי שמונע הסכמה בקרב מחזיקי האג"ח הוא שמחזיקים אלו הם בעלי אינטרסים שונים. בנקודה זו חשוב לציין שהסדר החוב של לבייב הוא הגדול ביותר שידע אי פעם המשק הישראלי מבחינת היקפו הכספי.

 

כיוון ששוק האג"ח הקונצרני בישראל הוא שוק צעיר מאוד, עד היום לא היה המשק במצב בו הוא צריך להתמודד עם חשש לאי-החזר חוב של חברה בסדר גודל הזה. לכן המשקיעים, כמו גם הרגולטור, חוששים כי אירוע זה יכול להפוך לתקדים עבור חברות קטנות יותר אשר "ילמדו" מאפריקה ויאמרו למשקיעיהם, "אם בארזים נפלה שלהבת, מה יגידו אזובי הקיר..".

 

המשקיעים, שפתאום הבינו שלכל חברה קטנה יש במידה מסוימת לגיטמציה להגיע להסדר, המשיכו לשלוח את השוק הקונצרני לירידות שערים בתחילת השבוע תוך שהם נוטשים את אג"ח של החברות הקטנות עם הדירוגים הנמוכים.

 

בסיכום שבועי מדד ת"א 25 עלה ב0.9% ל-973 נקודות, מדד ת"א 100 עלה ב-1.5% ל-909 נקודות, מדד נדל"ן 15 עלה בכ-3.9% ומדד ת"א בנקים עלה בכ-2.4%. בתחום האג"ח הקונצרני מדדי התל בונד בסיכום שבועי עלו בכ-0.9%.

 

אינפלציה ושוק האג"ח

גורם נוסף שהשפיע על המסחר הינו פרסום מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט ביום שלישי. המדד עמד בתחזיות הכלכלנים והצביע על עליה בשיעור של 0.5%, כאשר הוא מושפע בעיקר מהתייקרות במחירי הדיור וממס הבצורת שהטילה הממשלה. מס הבצורת הינו מס חדש אשר הונהג בעקבות מיעוט הגשמים בשנים האחרונות. מס זה מגדיל משמעותית את התשלום החודשי אשר הצרכנים משלמים עבור מים.

 

פרסום מדד המחירים לצרכן מחזק את צפי הכלכלנים בשוק כי האינפלציה בשנה הקרובה תהיה בתחום היעד של בנק ישראל (בנק ישראל מציב לעצמו יעד לשמור את האינפלציה ברמה של 1%-3% בשנה). לכן, התחושה הנוכחית היא שהריבית במשק לא תעלה בצורה מהירה וחדה כפי שחשבו קודם לכן.

 

תרחיש כזה שבו הריבית עולה בצורה איטית, באופן יחסי, מגדיל את האטרקטיביות של ההשקעה באגרות החוב כיוון שאלו מעניקים למשקיע ריבית גבוהה יותר. ואכן, בימים שלאחר פרסום המדד נרשמו עליות שערים באפיקי האג"ח השונים.

 

חברות בכותרות

מניית החברה לישראל סיימה את השבוע בעליות שערים של כ-4% לאחר שצנחה בכ-7% ביומיים הראשונים של השבוע. הירידות במחיר המניה הייתה על רקע פרסום עקרונות הסדר החוב של חברת צים.

 

חברת הספנות צים, הנמצאת בשליטת החברה לישראל (מחזיקה כ-99% מהחברה), נפגעה כידוע קשות מהמשבר הכלכלי בעולם, שהוביל לצניחה בהיקפי הסחר העולמי וכן בתעריפי הספנות. צים, שגייסה מהמשקיעים כ-1.3 מיליארד שקלים לפני כשנה וחצי, עומדת לבקש בקרוב פריסה מחודשת ואולי גם מחילה על חלק מהחובות שלה. החברה לישראל, בעלת השליטה בצים, הודיעה על כינוס מיוחד של בעלי המניות של החברה ב-14 באוקטובר, על מנת לדון בתוכנית ההבראה של צים.

 

על פי ההודעה, צים "עדיין נמצאת בגיבוש תוכנית ההבראה ובמשא ומתן עם גורמים שונים" ולכן עד לכינוס האסיפה המיוחדת היא תמשיך לדווח על ההתפתחויות בתחום זה. חשוב לציין שגם דירוגה של צים ירד מ-B ל-CC עם תחזית שלילית.

 

מאפריקה לירושלים

למרות השוני הגדול בין חברת כלכלית ירושלים של אליעזר פישמן (מחזיק כמעט 72% מהחברה), לחברת אפריקה ישראל של לב לבייב, מחירי המניות של חברת כלכלית ירושלים הגיבו בחדות להודעתה של חברת אפריקה ישראל. בעוד מניית אפריקה ישראל רשמה ירידה של 45% מרגע שהודיע לבייב כי ילך להסדרי חובות, מניית כלכלית ירושלים רשמה ירידה של 36% ממחיר של 33 שקלים למניה למחיר של 21.6 שקלים.

 

בדומה, כאשר אגרות החוב של אפריקה רשמו ירידות של כ-35%, אגרות החוב של כלכלית ירושלים רשמו ירידות של עד 40%. במילים אחרות, הניירות של פישמן חטפו לא פחות חזק מהניירות של לבייב וזאת מבלי שפישמן הודיע על קשיים כלשהם.

 

צריך לזכור שכלכלית היא חברה של נכסים מניבים, כלומר היא מייצרת הכנסה קבועה באמצעות חוזי שכירות על הבניינים שברשותה. לעומת זאת חברת אפריקה היא חברת יזמית אשר מחזיקה קרקעות רבות המיועדות לפיתוח שלא מכניסים לחברה כסף באופן שוטף.

 

הכותבים הם כלכלן המאקרו של כלל פיננסים, אורי גרינפלד ואנליסטית בבית ההשקעות, יסמין אורנשטיין


פורסם לראשונה 17/09/2009 19:30

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסף רמון. אי הבהירות גרמה לבהלה בקרב המשקיעים
צילום: חיים הורנשטיין
לב לבייב. אם בארזים נפלה שלהבת
צילום: סיוון פרג'
מומלצים