שתף קטע נבחר

ברור חיל: גן ארכיאולוגי חדש ובו ממצאי האזור

רשות העתיקות והקיבוץ חנכו גן ובו פריטי אבן שנמצאו בנגב הצפוני ב-40 השנים האחרונות. במקום ממצאים חקלאיים, ממצאים הקשורים באגירת מים ושרידים ממבני ציבור

איך נראו החיים בנגב הצפוני בתקופה הרומית ובתקופה הביזנטית ? מי שמעוניין ללמוד על אורחות חייהם של תושבי האזור, יכול לעשות זאת בגן ארכיאולוגי חדש שחנכה רשות העתיקות בקיבוץ ברור חיל.

 

התצוגה הארכיאולוגית בגן פתוחה לציבור הרחב ללא תשלום, ובה פריטי אבן עתיקים שנאספו בשדות הקיבוץ ובסביבתו. מהתערוכה ניתן ללמוד על שלושה ענפי ייצור מרכזיים בעת העתיקה: הפקת שמן זית, ייצור יין, טחינת דגנים, וכן על סוגיות מים.

 

נוסף על כך הוצבו במקום שרידים מיישובי האזור, כגון עמודים וכותרות - חלקם עשויים שיש. הקמת הגן הסתייעה בשיתוף פעולה בין ד"ר אורית שמיר ויעקב הוסטר מרשות העתיקות לחבר הקיבוץ יעקב רדאי, בסיוע משפחת צרזניה וקרן גרשוני.

 

למה שלא נלמד משהו מהקדמונים?

הוסטר, האוצר של התצוגה, יצא לגמלאות לפני ימים אחדים. בשיחה עם ynet סיפר כי מעבר לקשר המקצועי כעובד רשות העתיקות עד לאחרונה, יש לו קשר אישי הדוק עם המקום. "את נעוריי עשיתי בברור חיל, והמשכתי להתגורר בקיבוץ במשך כמה שנים כבחור צעיר. הפריטים המוצגים בגן החדש נאספו במשך כ-40 שנה. את חלקם אני מצאתי, וחלקם מצאו אחרים.


הפריטים נאספו באזור הקיבוץ במשך 40 שנה (צילום: משה שקולניק)

 

"הפריטים שופכים אור על חיי היום-יום בתקופות הרומית והביזנטית. התצוגה מייצגת כמה ענפים חקלאיים. ראשית, גידול הזית והפקת השמן. בין השאר מדובר בבתי בד, ומסחטות לסחיטת השמן והפקתו. ענף נוסף הוא הגפן; חלקים שנמצאו בארבעה אתרים שונים מעידים על דריכת ענבים וייצור יין. יש ענף נוסף - הדגנים בכלל והחיטה בפרט. אלה אמצעים לטחינה ושחיקה של גרעיני תבואה והפקת קמח, ריחיים של חמור וגם רייחים של יד.

 

סוגיית המים בוערת בתקופה האחרונה בישראל. מה אנחנו יכולים ללמוד מתושבי האזור בימים הרחוקים ההם, לפי הממצאים שבגן?

 

"בגן אפשר לראות אבן, שניכרים בה חריצים של משיכה. זו אבן שפה של בור מים. בבור מים, בניגוד לבאר, אוגרים מי גשמים. מתוך הבור היו דולים - כלומר ממלאים את הדלי ומושכים אותו כלפי מעלה. על האבן שעל פי הבור ניכרים סימני שחיקה מהחבלים שבאמצעותם העלו את הדליים.

 

"ניתן לקבוע שבתקופות ההן היה ניצול מרבי של מי הגשמים, בעיקר בתקופה הביזנטית. באזור הקיבוץ נמצאו הרבה מאוד בורות מים וגם בארות, שמנצלות את מי התהום. יש בארות שנחפרו לפני 1,500 שנה והיו בשימוש עד 1948".

 

ומה עוד ניתן לראות בתצוגה?

  

"פריטים ארכיטקטוניים שמייצגים את הארכיטקטורה הקלאסית שנוסדה ביוון: בסיסי עמודים, עמודי שיש וכותרות קורינטיות. אלה היו חלקים ממבני ציבור מפוארים - כנסיות מהתקופה הביזנטית. ראוי לציין שקיבוץ ברור חיל נקרא כך כי בתקופה התלמוד הייתה עיירה יהודית בשם זה. בקרבת הקיבוץ היה כפר ערבי עד מלחמת העצמאות, שנקרא בריר. כבר ב-1838 הציע החוקר אדוראד רובינסון לזהות את הכפר בריר עם העיירה התלמודית ברור חיל".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הגן החדש בברור חיל
צילום: משה שקולניק
מומלצים