שתף קטע נבחר

טיפולי שיניים בלייזר: עובד או רק גימיק פרסומי?

סתימה בלייזר? מכאיבה לפעמים כמו טיפול רגיל. הלבנה בלייזר? עלולה לצרוב לכם את החניכיים. השתלות? טיפולי שורש? כתרים? אין חיות כאלה בלייזר. רופא השיניים ד"ר גדעון הכט מסביר למה באמת משמש הלייזר בטיפולים ומתריע: בהרבה מהמקרים מדובר בגימיק פרסומי

כולנו נתקלים בפרסומים רבים הנוגעים ל"יכולות הפלא" של הלייזר ברפואת שיניים. הודעות כמו "שתלים בלייזר" ו"עקירות בלייזר" הן נפוצות, כשרציונל הפרסום הוא פיתוי לקוחות פוטנציאליים בהבטחות לטיפול מהיר, יעיל וחסר כאב. אך לעתים הודעות מסוג זה הן לא יותר מגימיק פירסומי. למה באמת משמש הלייזר ברפואת שיניים, ובאילו מקרים תמצאו רק פרסום נוצץ ותו לא? 

 

מילת קסם מהאייטיז

מילת הקסם "לייזר" נפוצה בצורה רחבה בשנות ה-80. לאחר קבלת אישור של הגוף האחראי לתקינה ואישורים רפואיים, החלו יצרני המכשירים לדחוף את המוצר - זמן רב לפני שהתקבל מחקר מבוסס ליעילות הכלים החדשים. באמצעות מיתוג מתוחכם, הפך הטיפול בלייזר שווה ערך ל"עתידני, מתקדם ויעיל יותר". המציאות, המקרה זה, רחוקה מהפרסומת.

 

ראשית, חשוב לדעת כי כל רופא יכול לרכוש את המכשיר. כל מה שצריך הוא השתלמות קצרה אצל היצרן; כלומר, לא נדרשת מומחיות מיוחדת, הכשרה מוסדרת, או מבחנים של משרד הבריאות.

 

יש לציין גם כי לשימוש בלייזר יתרונות בתחומים מסוימים, אך הם מוגבלים מאוד ביחס לתפיסה שנוצרה בקרב ציבור המטופלים. יתרונות בודדים אלה מתקיימים רק בידי רופא מיומן הבוחר להשקיע ברכישת המיומנות, מעבר לאותו קורס קצרצר בסניף החברה.

 

סתימות - לפעמים זה כואב

הלייזר יכול לשמש לביצוע ההכנה (הסרת העששת) טרם סתימת השן, או נכון יותר - שיחזורה. הלייזר "מאדה" את הרקמה

 הנגועה, וביד מיומנת ניתן לבצע הכנה של השן בדומה לטורבינה המוכרת.

 

הטיפול בחורים שטחיים באמצעות לייזר לא יכאב. ההליך הוא מהיר, ניתן להכין מספר רב של חורים יחדיו ואז לשחזרם על-ידי סתימות לבנות, שהן הסתימות היחידות המתאימות לשחזור אחרי הכנה בלייזר.

 

חסרונות הטיפול:

  • ההכנה בלייזר רחוקה מלהיות נטולת כאב. לרוב, מגיעים למצב שכן מרגישים את ההכנה, ושימוש בחומרי הרדמה הופך לבלתי נמנע. פרסום אודות סתימות ללא כל כאב, הגורם לאנשים חרדתיים להגיע לטיפול, עלול להיות אם כך מטעה ומייאש למטופל.

 

  • מפחדים מרעש המקדחה? גם הלייזר משמיע קולות תיקתוק רמים למדי. אמנם לא אלה שרגילים לפחד מהם, אך בהחלט לא נעימים במיוחד.

 

  • הלייזר לא מתאים לכל סוגי הסתימות: אם רוצים לשחזר את השן באמצעות אמלגם (סתימות כסופות למראה, הנחשבות מתאימות יותר במקרה של חוסר יכולת לבודד את איזור השחזור מרטיבות), הרי שלא ניתן יהיה להשתמש בלייזר. כך גם במקרה של החלפת סתימות כסופות.

 

הלבנה - זהירות על החניכיים

ההלבנה בלייזר, הזוכה לפרסום בלתי פוסק, מתבצעת תוך שימוש בלייזר ככלי מאיץ לפעולת חומרי ההלבנה במרפאה; מעין "בוסט" ראשוני לתחילת ההלבנה. הטיפול נעשה לרוב באמצעות חומרים בריכוז רב, שעלולים לצרוב את החניכיים במגע. לעתים, הטיפול מלווה ברגישות רבה מאוד בשיניים. אין כל יתרון, מעשה, על פני האצת התהליך באור, חום או כל אמצעי אחר.

 

השיטה הטובה ביותר להלבנה, עם יציבות הבהרה לאורך הזמן הרב ביותר, כלל לא נעשית במרפאת השיניים, אלא באמצעות סדים שמייצר הרופא לשימוש ביתי ללא כל מכשור נוסף.

 

מה לא קיים בלייזר? יותר ממה שחשבתם

  • טיפולי שורש: אין אפשרות לבצע טיפול שורש בלייזר. רק בשלב ביניים של חיטוי תעלות השורש ישתמש הרופא בלייזר. שאר השלבים יתבצעו כרגיל. הלייזר מוגבל גם בשלב בו יש לו שימוש, וחיטוי באמצעים הקלאסיים יעיל בהרבה, בעיקר כשמדובר במקרים הנפוצים ביותר - תעלות מכופפות ומורכבות.

 

  • השתלות שיניים: לא ניתן לבצע השתלות שיניים באמצעות לייזר. ניתן להשתמש בלייזר לחיתוך הרקמה הרכה, שלב האורך מספר שניות, ואפילו כאן ללייזר אין יתרון: תהליך זה נעשה באותה המהירות, ובדיוק פוטנציאלי רב יותר בסכיני  סקלפל (סכין מנתחים). לא חסרים מקרים שבהם שימוש לא מיומן בלייזר הסתיים בפגיעה עצבית. כמובן שתקלות כאלה יכולות לקרות גם בשימוש בסקלפל, אך רוב המשתמשים בו גדלו ולמדו עם הסקלפל, ולא עם מכשיר הלייזר ביד. ולסיכום: כמעט 100% מתהליך ההשתלה יתבצע ללא מכשיר הלייזר, גם אם הפרסומת שמשכה אתכם למקום הצהירה "השתלה בלייזר" באותיות של קידוש לבנה.

 

  • כתרים: ניתן להיעזר בלייזר אך ורק בשלב של הסרת רקמה רכה בשולי הכתר, אך גם כאן דעות מומחי החניכיים והמשתמשים בלייזר חלוקות.

 

  • עקירות: לא קיים. גם מי שמפרסם אותן ככאלה לא ישתמש בלייזר מעבר לחיתוך רקמה, ולכך יתרונות וחסרונות שדובר בהן כאן. עצם העקירה היא מכנית.

 

ביופסיה וטיפולי חניכיים - מעוררי מחלוקת

  • ביופסיה: לקיחת דגימת רקמה באמצעות לייזר אמנם לא גורמת לדימום, אך היא אינה ממלצת. יש אידוי של שולי הרקמה, וכך ניתן לפספס רמזים קריטיים לקיום של נגע חשוד.

 

  • ניתוחי חניכיים: ישנם גופים מקצועיים הטוענים כי טיפול בלייזר לא מומלץ במקרה הזה, ועלול אף להזיק. בידיים מיומנות חיתוך בלייזר הוא מהיר ולרוב יעיל, אך שניה של חוסר זהירות - ותתכן פגיעה בשורשי השן והחניכיים בסביבתה.

 

ד"ר גדעון הכט הוא רופא שיניים וכותב בפורטל אינפודנט

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא לפתוח פה גדול לפני שבודקים
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
לאתר אינפודנט לחצו כאן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים