שתף קטע נבחר

13 סימנים שהגיע הזמן לשחרר את מדריך הכושר

האם המדריך שלך מסמס בזמן האימון, עומד עם ידיים בכיסים, או מנסה למכור לכם מוצרים שונים? לקחתם יוזמה ומדריך כושר - אבל איך תדעו שהוא הדבר האמיתי? ד"ר איתי זיו מסביר מתי הגיע הזמן להחליף את מדריך הכושר שלכם

תעשיית האימונים האישיים פורחת בשנים האחרונות, וברשתות הכושר הגדולות מדובר בהכנסה שנתית של מיליוני שקלים. עלותו של מאמן כושר אישי נעה בין 1,000 ל-2,500 שקלים, לפי חישוב של שני אימונים בשבוע. כשמדובר במדריכים מהשורה הראשונה, סלבריטאים או מדריכי אימון אישי שהנם בעלי הכשרות נוספות (מדריך אימון אישי שהוא גם פיזיותרפיסט, או דיאטן קליני וכדומה) עלות האימון גבוהה עוד יותר.

 

ההשקעה הגבוהה יוצרת ציפייה, ובצדק, לאימון מותאם וממוקד למתאמן, ולליווי אישי שייתן את כל תשומת הלב למתאמן. אך כמו שכירת שירותים של בעל מקצוע בכל תחום אחר, גם כאן הלקוח לא תמיד מרוצה. איך תדעו אם מאמן הכושר שלכם הוא כל מה שהוא צריך להיות? לפניכם 13 סימנים לכך שהגיע הזמן לחפש השקעה באפיק (או במאמן) אחר.

 

1. הוא לא אתכם

התנהלות המדריך בזמן האימון היא סימן מצוין לטיבו. האם המדריך מדבר עם מתאמנים אחרים במהלך האימון? האם הוא מתמקד במה שנעשה בעת האימון? האם הוא עונה לשיחות בטלפון הנייד, או שולח SMS בזמן שאתם מזיעים על ההליכון? האם המאמן נוטע בכם את התחושה שממש לא מתאים לו לאמן אתכם היום? אם התשובה לחלק מהשאלות חיובית, מומלץ להעיר למדריך על כך. אם ההתנהגות הזו חוזרת על עצמה, אל תהססו להחליף מדריך.

 

2. הוא לא ברור

ההסברים במהלך האימון האישי צריכים להיות ברורים ונהירים. ישנם מדריכים אישיים שעושים ככל שביכולתם להרשים את לקוחותיהם ובחלקים ניכרים באימון מדברים בשפה לא ברורה, או עושים שימוש במונחים מקצועיים שהמתאמן הממוצע לא מבין אותם. גם במקרה זה אל תהססו להעיר למדריך. אימון טוב תלוי ביכולתכם להבין את המתרחש.

 

3. עמידתו מזלזלת

עמידה עם ידיים שלובות במהלך האימון או לחילופין, עמידה עם ידיים בכיסים, בהחלט מסמנות על זלזול. ישנם מדריכים שתנועות אלו שכיחות אצלם במהלך האימונים האישיים, וחשובה תשומת לבו של המתאמן לכך.


על ההוראות להיות ברורות, כדי שלא תטעו (index open)

 

4. אתם לא עומדים ביעדים

השגת המטרות של המתאמן האישי הן כמובן אינדיקציה לאימון טוב, ולאחר מספר שבועות של אימונים אישיים הגיע הזמן לקבל תוצאות. אם אין התקדמות ביכולת הגופנית ובד בבד מטרת האימון לא מושגת, המצב אינו תקין. יתכן שהתרגילים, נפח האימון, עצימותו, התזונה ועוד לא בנויים באופן מושכל.

 

5. אתם לא נמדדים

חשוב שהמדריך יבצע מפעם לפעם מדידות אנתרופומטריות הכוללות משקל, היקפים, אחוזי שומן ועוד. מדריכים עם הכשרה מתאימה מסוגלים למדוד גם לחץ דם, גמישות, כוח שרירים, ליקויי יציבה וכדומה.

 

6. מתח מיני לא רצוי

נשים הן בדרך כלל הקורבנות של מצבים כאלה: לעתים נוצר מתח מיני לא רצוי בין המתאמנת למאמן, והדבר יוצר תחושת של חוסר נוחות, לכל הפחות. במקרה זה לא בטוח כלל ששיחה תסייע, ואולי יש מקום להחליף את המדריך.

 

7. אין פה ספוטינג

אופן ההשגחה (Spotting) באימון האישי חיוני להצלחתו. ההשגחה באימון האישי חשובה במיוחד בתרגילים בהם ישנה סכנה בטיחותית (לדוגמא, לחיצת חזה בשכיבה עם מוט או משקוליות יד, פשיטת מרפקים בשכיבה עם מוט, לחיצת כתפיים בישיבה עם מוט ועוד). במקרה זה, לאופן ההשגחה של המדריך השפעה על איכות הביצוע ובטווח הארוך, גם על השגת מטרת המתאמן. בנוסף, מתאמנים רבים מבצעים תרגילים באופן שגוי והשגחה צמודה, במיוחד בחודשי האימון הראשונים, היא קריטית. כשמדובר במתאמנים הלוקים בפתולוגיות מסוגים שונים, אימון לא מתאים עלול לגרום לאחד משני המצבים: 1. המתאמן לא מתקדם ולא משפר את יכולתו הגופנית. 2. המתאמן מבצע אימונים שאף עלולים לפגוע בבריאותו (לדוגמא, חולי לב, הסובלים מיתר לחץ דם, סוכרת מסוג 2 או 1, אסתמה וכדומה).


נעלם כדי לשלוח SMS? שקלו לעבור הלאה (צילום: index open)

 

8. אין תקשורת

תקשורת טובה היא חלק בלתי נפרד מהאימון האישי וחשובה גם בין האימונים. האם חליתם, נסעתם לחו"ל, או שסיבה אישית אחרת מנעה מכם לבוא לאימון? אם המדריך שואל לשלומו של המתאמן, נותן הנחיות מתאימות לשמירה על כושר בזמן ההיעדרות, הדבר משפיע על יכולת ההתמדה של המתאמן.

 

9. אין גיוון באימון

האם מפעם לפעם נעשה שימוש בשיטות של אימון אירובי ואנאירובי (אימוני התנגדות המתייחסים לאימון המתבצע כנגד משקולות, אביזרי עזר או משקל גוף)? על מנת להתקדם באופן עקבי, חשוב לעשות שימוש בטכניקות אימון שונות ומומלץ שהמתאמן ישים לב לכך, ובהחלט רצוי שיעיר על היעדרם.

 

10. עלות-תועלת בעייתית

האם ישנה הלימה בין מה שהמתאמן מקבל מבחינה מקצועית, רמת השירותים השונים, היחס וכדומה, למחיר שהוא משלם? לעתים, מדריכי אימון אישי ללא ניסיון רב בתחום וללא תוצאות מוכחות גובים תעריפים לא הגיוניים לחלוטין. אל תחששו לעמוד על שלכם.

 

11. אין התמקצעות

ישנם מקרים שבהם מתאמנים אישיים מעוניינים במטרות אימון ייחודיות המצריכות ידע מעמיק בתחום מסוים, כמו פיתוח גוף, שיקום לאחר פציעה, חזרה לגזרה לאחר לידה, שיקום חולה לב ועוד. יש לציין שרק למעטים מהמדריכים האישיים יש את הידע המומחה הנדרש. במקרה זה, חשוב לברר היטב אם המדריך עבר הכשרה מתאימה בנושא ובמידה שלא - מומלץ להחליפו. למותר לציין שבמהלך ביצוע אימונים אישיים שכיחים המקרים בהם מתאמנים רוצים יותר ממטרת אימון אחת, או לחילופין, במהלך תקופת האימון, משתנות מטרות האימון. לדוגמא, אישה בת 30 שמטרות האימון שלה היתה להפחית אחוזי שומן, לרזות ולחזק את השרירים, מעוניינת כעת לקבל אימון מתאים לאחר לידה. דוגמא נוספת: גבר בן 45 החולה בסוכרת מסוג 2 (סוכרת מבוגרים), בעל עודף

 משקל, שמטרתו היא שיפור מצבו הבריאותי והפחתת משקל, השיג את מטרותיו וכעת הוא מעוניין להשתתף בתחרות תריאטלון. לא בטוח שבמקרים אלה (ואחרים) יש למדריך האימון האישי את הידע הנדרש.

 

12. חוסר הסכמה על הודעת הביטול

חשוב לסכם מראש את מדיניות ביטול השיעורים. בדרך כלל מסוכם על זמן מוגדר מראש בו המתאמן יכול להודיע על ביטול שיעור ללא שישא בעלות הכספית של האימון. אם המדיניות אינה מתאימה לכם, אל תתביישו להעיר את תשומת ליבו של המדריך לכך.

 

13. מה הוא מוכר לכם?

המדריך שלכם אינו איש מכירות. לא חסרים מקרים בהם מדריכים אישיים משקיעים מאמצים במכירת מוצרים שונים, שכן הם מרוויחים על כך עמלה. אם הדבר חוזר על עצמו, העירו את תשומת לבו של המדריך לכך שאינכם מעוניינים לקנות ממנו דבר. 

 

ד"ר איתי זיו הוא סגן מנהל קמפוס "שיאים" באוניב' ת"א, הוציא לאור את המדריך המקיף בתחום הפעילות הגופנית וחדרי הכושר ויקח חלק בכנס בנושא "כלים יישומיים להפחתה במשקל ולתזונה נכונה", של קמפוס שיאים, המרכז להסמכות בספורט ובתנועה באונ' תל אביב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יש מתח מיני? זה לא בריא
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים