שתף קטע נבחר

חוויה חינוכית: הכירו את הגן הארכיאולוגי ביקנעם

הגן משלב בין הממצא הארכיאולוגי, הסיפור המקראי, ההיסטוריה המקומית והנתונים הגיאוגרפיים של תל יקנעם. הגן - שכל תלמידי העיר שותפים בפיתוחו - פתוח למבקרים ללא תשלום

בגן החדש בתל יקנעם הוקם מסלול חווייתי המסייר בתחנות הקשורות בעברה של יקנעם, ומקנה לילדים המטיילים היכרות עם עולם הארכיאולוגיה בכלל, ועם ההיסטוריה של ההתיישבות ביקנעם על כל תקופותיה.

 

בתהליך פיתוח האתר השתתפו כל ילדי יקנעם משכבות בית הספר היסודי. לכל קבוצת גיל הותאמה תוכנית לימוד ופעילות בהתאם ליכולותיה, והן שולבו בפעילויות ולימוד חווייתי בכיתות הלימוד ובשטח. במהלך הפרויקט הוסדרו דרכי גישה לאתר, שומרו חלק מהשרידים, הוקמו תחנות תצפית ופעילות בנושאים הקשורים בתולדות היישוב ביקנעם וסביבתה והוסדר השילוט.


ילדי העיר שותפים מלאים בפיתוח הגן (צילומים: באדיבות רשות העתיקות)

 

את הפרויקט, שיזם ראש העירייה, סימון אלפסי, מממנת עיריית יקנעם, ומינהל השימור והמרכז הארכיאולוגי-חינוכי ברשות העתיקות הוציאו אל הפועל.

 

מי לא עבר בצומת יקנעם?

היישוב ביקנעם, ראשיתו בתקופת הברונזה הקדומה, לפני כמעט 5,000 שנה. ביקנעם, היושבת על צומת דרכים ראשי, עברו כל כובשי הארץ - מתחותמס השלישי המצרי, יהושע , דוד המלך, בלוואדין הצלבני וד'אר אל-עומר, שליט הגליל.

 

היקף התל 40 דונם, והוא משקיף על עמק יזרעאל ועל הר הכרמל. מצפון-מערב לתל אחד המעברים העיקריים של הכרמל: ואדי מילח, נחל תות. החזית הצפונית של יקנעם היא תל ארכאולוגי שבו שרידים ורמזים להיסטוריה ארוכה ומפוארת של היישוב.

 

יקנעם נזכרת בראשונה ברשימות מסעו של תחותמס השלישי, שהתקיים בתחילת המאה ה-15 לפסה"נ. במקרא נזכרת יקנעם שלוש פעמים בספר יהושע, כעיר לויים בתחום נחלת שבט זבולון. במאה הרביעית נזכר היישוב באונומסטיקון של אבסביוס, כקמונה - כפר המרוחק שישה מילין מלגיו.


מודל תלת-ממדי של העיר המקראית, המדגים את מרכיביה השונים

 

בתקופה הצלבנית, במאות 13-12, נזכר המקום בשם קיימונט (הר קיין) ושימש מרכז אדמניסטרטיבי-משפטי. בתקופה הממלוכית נקרא קיימון, ונזכר בכתבי היסטוריונים ערבים כיאקוט ואבן אל-עת'יר. בתקופה העות'מאנית בנה דאהר אל-עומר על שרידי הביצורים הצלבניים שעל האקרופוליס ח'אן.

 

בתל יקנעם נערכו שני מחזורי חפירה, על ידי שתי משלחות: 1988-1977 - חפירת האוניברסיטה העברית בראשות פרופ' אמנון בן תור, במורדות הצפוניים של התל. במקום נחשפו שרידים מתקופת הברונזה והברזל, ובהם ביצורים, מבנים ומתקנים. בחפירה זו נחשפה גם הכנסייה הצלבנית בשולי האקרופוליס.

 

1993 - חפירת רשות העתיקות בראשות מרים אבישר, בראש התל, באקרופוליס. בחפירה זו נחשפו שרידי בנייה צלבנית, שמשולבת בהם בנייה מהתקופה הממלוכית ומהתקופה העות'מאנית. השרידים כוללים מגדלי ביצורים, מבני מגורים, חצרות ומתקנים. בחפירות שנערכו בתל זוהו 25 שכבות יישוב, החל בתקופת הברונזה הקדומה וכלה בתקופה העות'מאנית.

 

מעורבות מבורכת של הילדים וההורים

ב-2008, השנה הראשונה להכשרת הגן הארכיאולוגי, הוסדר האתר לפעילות בטוחה של התלמידים. הותווה שביל היקפי בראש התל, ונעשו עבודות שימור, ייצוב והסדרה של שרידי הכנסייה הצלבנית. ציר הזמן הומחש בעלייה לתל: בציר 25 מדרגות, כמספר שכבות החיים בתל.

 

תשע מהמדרגות מציינות תקופות היסטוריות עיקריות, וכל אחת מהן אומצה על ידי אחת מכיתות בתי הספר. הכיתה למדה על התקופה והכינה אריחי קרמיקה מצוירים בשלושה נושאים, שחזרו בכל התקופות: כתב, עיטורים וכלי נשק.

 

האריחים המצוירים מעטרים את השילוט על אודות התקופה והממצא השייך לה בתל. בסיום שנת הפעילות נחגגה פתיחת האתר ביום הפנינג בהשתתפות בתי הספר, העירייה ונציגי רשות העתיקות.


עולים לתל בציר הזמן. בשילוט שולבו אריחי קרמיקה

 

בשנת הלימודים שעברה, תשס"ט, מוקמו ארבע תחנות לאורך השביל ההיקפי. תחנות אלו עוסקות בחפירה הארכיאולוגית ובתיאורה של יקנעם בתקופה המקראית, כפי שהיא מצטיירת בספר יהושע, עם כיבוש הארץ וחלוקת הנחלות לשבטים:

 

תחנה ראשונה - מדמה חפירה ארכאולוגית והצגת שכבות התל.

תחנה שנייה - מאפשרת למידה חוויתית על שבט לוי.

תחנה שלישית - מציגה מודל של העיר המקראית על מרכיביה: הביצורים, השער, מבני שליטה ובתי העיר.

תחנה רביעית - ממחישה את מיקומו הגיאוגראפי של התל וצירי התנועה בתקופות השונות בעזרת מפות עתיקות.

 

כמה עצי אלון בוגרים יינטעו בתחנות, ואלה עתידים להצל על המבקרים. עצי האלון נבחרו משום שייכותם לנוף הטבעי במקום, הם גדלים במורדות המזרחיים של התל. הנטיעה על תל ארכיאולוגי ניסיונית, ולשם כך נערך ניתוח נופי מקיף ופותח פרט להרחקת שורשי העצים מהשרידים, בשינוי מינימלי של תוואי השטח.

 

פרויקט הגן הארכיאולוגי הוא רב-שנתי, ובשנים הקרובות ישומרו ויפותחו חלקים נוספים. התוכנית החינוכית, אשר ליוותה את פיתוח התל בשנתיים החולפות, תימשך, וילדי יקנעם ישולבו בעבודות השימור והפיתוח. הפעילות מאפשרת ליצור זיקה בין ילדי היישוב ומשפחותיהם לבין התל ומורשת התרבות העתיקה של המקום. הודות לפעילות החינוכית הנערכת בתל מתקיים שימור השרידים, וכן מתקיים טיפול נופי ההופך אותו שטח נגיש לציבור.

  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משחק והמחשה: סמל שבט לוי - החושן
באדיבות רשות העתיקות
תצפית אל הסביבה
באדיבות רשות העתיקות
מומלצים