שתף קטע נבחר

האו"ם אימץ את דו"ח גולדסטון, שעובר למועה"ב

114 מדינות הצביעו בעצרת כללית של האו"ם בעד אימוץ דו"ח גולדסטון כלשונו, לאחר שנכשלו השיחות בין נציגי מדינות ערב לנציגים האירופים. 44 מדינות נמנעו ו-18 מדינות התנגדו. הדו"ח יועבר למועצת הביטחון, שם יוטל ככל הנראה וטו אמריקני. ישראל: הקשר בין ההחלטה והמציאות - מקרי בהחלט

העצרת הכללית של האו"ם הצביעה אמש (יום ה') בעד אימוץ דו"ח ועדת גולדסטון כלשונו. הדיונים בדו"ח שהאשים את ישראל וחמאס בביצוע פשעי מלחמה בעת מבצע "עופרת יצוקה" בתחילת השנה, החלו שלשום. 15 שגרירי מדינות נאמו לפני ההצבעה, שבמהלכה הצביעו 114 מדינות בעד ההחלטה המאמצת את דו"ח. 44 מדינות נמנעו ו-18 מדינות התנגדו, בהן ישראל וארה"ב. בישראל דחו את ההחלטה ואמרו כי כל קשר בינה למציאות - מקרי בהחלט.

 

אוסטריה יוון, צרפת, בריטניה ורוסיה נמנעו בהצבעה. גרמניה ומדינות מזרח אירופה הצביעו נגד. ההחלטה שהתקבלה בעצרת האו"ם כוללת שישה סעיפים:

אימוץ הדו"ח של המועצה לזכויות האדם, קריאה למזכ"ל האו"ם להעביר את דו"ח גולדסטון למועצת הבטחון, קריאה לישראל לנקוט חקירה עצמאית, אמינה ובהתאם לסטנדרטים הבינלאומים להפרות רציניות של החוק ההומניטרי הבינלאומי וחוקי זכויות האדם - ודרישה דומה מהפלסטינים.

 

בנוסף, ממליצה העצרת לממשלת שוויץ לזמן כינוס כדי לדון בהפרות של ישראל את אמנת ז'נבה ולאכוף את אמנת ז'נבה על השטחים הפלסטינים הכבושים, כולל מזרח ירושלים. העצרת מבקשת ממזכ"ל האו"ם לדווח לה בתוך שלושה חודשים על יישום ההחלטה הזו, תוך שיקול דעת לפעולות נוספות על-ידי הגופים הנוגעים לדבר באו"ם, לרבות מועצת הבטחון.

 

אחד הנואמים האחרונים בדיון היה שגריר ונצואלה, שהצהיר כי "צריך להעמיד לדין את ממשלת ישראל". הוא קרא "להעמיד לדין את האחראים לפשע נגד אזרחי עזה, תוך הפרת אמנת ז'נבה" וקבע כי "ישראל מבצעת רצח עם".

 

סגן שגריר ארה"ב באו"ם, אלכס וולף, אמר כי "דו"ח גולדסטון הוא בעייתי, חד צדדי ונכשל בציון פעילות חמאס מתוך אוכלוסייה אזרחית. אנחנו מודאגים מההחלטה של העצרת. מההשלכה על עימותים צבאים באזורים אחרים דומים". וולף הבהיר שארה"ב תתנגד להעברת הנושא למועצת הביטחון וציין, כי "הפורום המתאים לדון בדו"ח הזה הוא מועצת זכויות האדם בז'נבה".

 

שגריר רוסיה באו"ם, ויטאלי צ'ורקין, הבהיר כי "מועצת הביטחון אינה המקום המתאים לדון בדו"ח גולדסטון, שמקומו במסגרת מועצת זכויות האדם". בכך יישרו הרוסים קו עם ארה"ב ועם מדינות אירופיות אחרות שהתנגדו להחלטה או נמנעו בנימוק של פוליטיזציה. שגריר נורבגיה ציין כי ארצו נמנעה בגלל הנוסח החד צדדי והפוליטיזציה של הנושא.

גם מדינות שנמנעו והתנגדו לנוסח של ההחלטה שהתקבלה ברוב האוטומטי של המדינות הלבתי מזדהות, הביעו תמיכה בחקירה של שני הצדדים את מה שהתרחש במלחמה בעזה.

 

סגן ראש משלחת ישראל באו"ם דן כרמון ביקש הבהרות בדיון ושאל "מי בדיוק יהיה האחראי הפלסטיני לנקוט חקירה עצמאית אמינה ובהתאם לסטנדרטים. האם זו תהיה הרשות הפלסטינית שהושלכה מעזה, או החמאס שהוא יישות טרור". שגריר מצרים הגיב ואמר כי "הרשות הפלסטינית הצהירה שהיא עומדת לקיים חקירה". הוא הוסיף כי "חמאס הוא הנבחר הלגיטימי של העם הפלסטיני וגם הוא הביע נכונות לשתף פעולה בחקירה".

 

משרד החוץ תקף גם הוא את ההחלטה ופירסם הודעה מיוחדת: "ישראל דוחה את החלטת העצרת, שכל קשר בינה לבין המציאות עמה מתמודדת ישראל מקרי בהחלט. תוצאות ההצבעה, ומספר המדינות הגדול שהצביע נגד או נמנע, מראות בבירור כי החלטת העצרת אינה נהנית מתמיכת הרוב המוסרי".

 

המאבק הדיפלומטי המקדים לא צלח

ביממה האחרונה ניסתה קבוצות המדינות הערביות להגיע להבנה עם מדינות אירופיות ואחרות שאינן מוכנות להצביע עבור ההצעה. מדינות מערביות ניסו למתן את הנוסח הערבי, אולם נכשלו. מדינות ערב החליטו להביא את ההצעה להצבעה כמו שהיא ולזכות ברוב האוטומטי של מרבית המדינות מוסלמיות באו"ם ומדינות אחרות בלתי מזדהות.

 

118 מדינות תמכו בבקשה של הקבוצה הערבית לפצל את דו"ח גולדסטון מתוך הדו"ח השנתי של מועצת זכויות האדם ולקיים דיון נפרד. מדינות אלו הבטיחו למעשה רוב להצעה הערבית. הדיון בעצרת הכללית החל כבר ביום ד'. אחרי מתקפה חריפה של נציגים ערבים, כינה נציג אירופה את הדו"ח "חמור" - ושגרירת ישראל, פרופ' גבריאלה שלו, השיבה. "הדו"ח נולד מתוך שנאה ובוצע בחטא", האשימה שלו. "תמרונים פוליטים ציניים, לא עקרונות, הביאו את הדו"ח של מועצת זכויות האדם, האובססיבית לנושא ישראל, לניו-יורק. במקום להתעמת עם הטרור, עצרת האו"ם בוחרת לנתק עצמה מהמציאות".

 

שגריר מצרים מאג'ד עבד אל-עזיז, הנואם הראשון במצעד בינלאומי אנטי-ישראלי, טען כי "ישראל נקמה באזרחים בעזה". המשקיף הפלסטיני ריאד מנסור

האשים את ישראל ב"ביצוע פשעים על פי החוק הבינלאומי ופשעים נגד האנושות", וקרא להעניש אותה בשל "האחריות הפלילית". על הדרישה לקיים חקירה פנימית ישראלית ופלסטינית אמר מנסור כי "אי אפשר להשוות בין הכוח הכובש לבין הפלסטינים החיים תחת כיבוש".

 

שגריר שבדיה, אנדרס לידן, קרא בשם האיחוד האירופי לצדדים "לשאת באחריות לפשעים נגד בני אדם שבוצעו", והדגיש שכל הפרה של זכויות אדם יש לחקור, ולהביא את האשמים לדין.  


פורסם לראשונה 05/11/2009 22:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
העצרת הכללית. הצבעה "מכורה מראש"
צילום: רויטרס
"צעיפי גולדסטון" בחנות מזכרות בעזה
צילום: AFP
השגרירה שלו. "הדו"ח נולד בחטא"
צילום: שחר עזרן
מומלצים