האסימון ירד: המדינה תסייע להפריד פסולת ביתית
שוחרי סביבה יודעים זה מכבר שלמען כדור הארץ, מוטב להפחית את כמות הפסולת הביתית על ידי הפרדה במקור: הפסולת היבשה למיחזור והרטובה לקומפוסט. כעת גם המדינה מכירה בכך ומודה: זה אכן זול יותר מהטמנה באדמה; נסייע לרשויות מקומיות להקים מערכי איסוף פסולת מופרדת
יום יום אנו יורדים או צועדים אל הפח ומשליכים אליו שקית אחת (לרוב יותר) של פסולת ביתית. מעטים מקפידים להוציא מתוכה את הנייר ובקבוקי הפלסטיק, ומעטים עוד יותר מפרידים בין פסולת רטובה ופסולת יבשה, שאותה ניתן למחזר. ההפסד הגדול לסביבה ידוע זה מכבר אך כעת מתברר שמדובר גם בהפסד כלכלי לא מבוטל למדינה.
בכנס בנושא הפרדת פסולת שערך המשרד להגנת הסביבה, אמרו נציגי המשרד כי חישובים כלכליים מגלים שפינוי הפסולת ללא הפרדתה, והטמנתה באתרי פסולת עולה למדינה כ-577 ש"ח לטון. לעומת זאת, הפרדת הפסולת במקור והעברתה לטיפול, עולה למדינה רק כ-490 ש"ח לטון.
עלות הטמנת הפסולת מקורה בהיטל ההטמנה - היטל שנכנס לתוקפו בשנת 2007, מתוך כוונה ליצור לרשויות תמריץ שלילי להטמנת האשפה ותמריץ חיובי לשלוח את האשפה למיחזור. היטל זה צפוי להתייקר בשנים הקרובות באופן מדורג, כדי להמשיך ולהמריץ את הרשויות המקומיות להפחית את כמות הפסולת המוטמנת, ולהוציא מתוכה כמה שיותר חומר שניתן למחזר.
עוד על הפרדת פסולת ביתית:
- אם תפרידו רטוב מיבש, 56% מהפסולת תמוחזר
- חשיפה: עיריות מפעילות מזבלות פיראטיות
- אריזות קטנות - בעיות פסולת גדולות
- משקיעים בזבל: 75 מיליון שקל לטיפול בפסולת
- קומפוסט: גם תפוח אכול יכול לעזור לעץ / עמיעד לפידות
- אם יש כסף, הוא צריך ללכת לזבל / עדי וולפסון
בכנס התברר שיש לא מעט חומר שניתן למחזר בפסולת שלנו: מנתוני המשרד עולה כי כ-40 אחוז מהפסולת הביתית בישראל היא פסולת רטובה - פסולת אורגנית המורכבת ברובה משאריות המזון. שאר 60 האחוזים הם פסולת יבשה - שמורכבת ברובה מאריזות שונות שאותן אנו משליכים לפח, אך ניתן למחזר את רובן. אגב, החיתולים החד-פעמיים שמשליכים לאשפה משפחות עם ילדים קטנים מהווים לבדם כ-4.5 אחוזים מכלל הפסולת הביתית.
במצב השורר כיום, מושלכת הפסולת בעירבוביה לפח האשפה הביתי. פרט למספר מצומצם של חומרים - בקבוקי פלסטיק ונייר שאחוזים מסויימים מהם עוברים למיחזור - הכל מגיע ישירות לאתרי ההטמנה. אתרי ההטמנה נחשבים לא רק למוקדי נזק סביבתי ישיר אלא גם לפיתרון מוגבל. בקרוב מאוד, כך מעריכים אנשי המקצוע, לא יישאר מקום להטמין את כמויות האשפה שאנו מייצרים, במיוחד בהתחשב בצמיחה הכלכלית של ישראל, בעלייה ברמת החיים ובגידול באוכלוסיה.
במשרד להגנת הסביבה מבקשים לקדם פתרון למצב הזה, כפי שכבר החלו לעשות במדינות בעולם המערבי. בראש ובראשונה המטרה היא לייצר מנגנונים שיגרמו להפחתת כמות האשפה שאנו מייצרים בבית. במקביל, המטרה היא להביא חלקים נכבדים מהפסולת למיחזור - בשונה מהאחוזים הנמוכים הממוחזרים כיום.
"את הפסולת האורגנית ניתן להפוך לקומפוסט ולדשן אורגני ואת הפסולת היבשה ניתן להחזיר לשוק כחומרי גלם ממוחזרים", אומרים במשרד. מנקודת מבטו של הצרכן, מדובר בפעולה פשוטה יחסית שמצריכה ממנו שימוש במספר פחים. האתגר הגדול יותר הוא ביצירת התשתית העירונית לאיסוף הפסולת המופרדת והטיפול בה.
במשרד הדגישו כי הקמת תשתית ההפרדה והטיפול מייקרת לכאורה את הטיפול בפסולת, אך אם לוקחים בחשבון את החיסכון בהיטל ההטמנה (שצפוי כאמור להתייקר בשנים הקרובות - י.ד), הרי שבשורה התחתונה מדובר בחיסכון כלכלי לרשויות.
| ||||||
|
בכנס הפסולת, בו השתתפו גם ראשי רשויות מקומיות, התחייב השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, להעניק להם סיוע בהקמת מערך איסוף פסולת יבשה למיחזור. הסיוע ינוע בין 70 ל-90 אחוז מעלות הקמת המערכים, והכסף מקורו בקרן השמירה על הנקיון - שצוברת את כספי היטל ההטמנה.
נציגי המשרד ציינו בפני ראשי הרשויות כי יוכלו לקבל את הסיוע לא רק עבור הקמת מערכי איסוף וטיפול בפסולת אלא גם עבור פרוייקטים בתחום החינוך וההסברה, וגם עבור רכישת משאיות אשפה מיוחדות. מדובר בבשורה שהיא בגדר חידוש, מאחר שהנושא הזה היה שנוי במחלוקת בין הצדדים.
"מהפכת הטיפול בפסולת יוצאת לדרך", אמר ארדן. "בתחילת 2010 יגיש המשרד להגנת הסביבה תזכיר הצעת חוק למחזור פסולת אריזות בישראל שעיקרה – יצירת מנגנון להפרדת פסולת ומחזורה בשיתוף פעולה של התעשייה והרשויות".