שתף קטע נבחר

סבתא לא בישלה: מהפכת הדייסה

מי שמתעלמים מהזיכרונות הדביקים מהמטבח הצבאי ומהעובדה שלא ממש קר כאן כדי להתנחם בעיסת שיבולת שועל מהבילה, יכולים לפטר את סבתא מתפקיד הבוחשת ולהזמין מנת דייסה מנחמת על הדרך. שרית סרדס-טרוטינו על מיני-מהפכת-הקוואקר המקומית, כפי שפורסם במוסף 24 שעות של "ידיעות אחרונות"

אולי אלה חוויות טראומטיות מחדר האוכל בטירונות, אולי דווקא סיפוריו הנוגים של דיקנס, אולי סתם כי חם פה רוב חודשי השנה, ואולי כל התשובות נכונות, אבל העובדה המצערת היא, שדייסות אף פעם לא התפתחו אצלנו לכדי להיט מטורף. הדייסה לא ממתינה לנו ביציאה מהתחתית, אף בית קפה לא העז להכניס אותה בין שעריו במהלך החורף, ולמעשה נותרה מאכל לחסרי שיניים – תינוקות או זקנים – משני עברי קו הרצף של החיים.

 

קחו למשל את אלון יפת, שבנה את התפריט למסעדת ארוחות הבוקר התל-אביבית "בנדיקט‭,"‬ וכלל לא חשב להכליל אותה ברשימה: "כלוחם שעשה טירונות חורף ואכל דייסות בבסיס, זה מזכיר לי חוויות לא הכי נעימות, אבל גם מעבר לקטע האישי, כמה חורף כבר יש אצלנו, שאפשר להכניס מוצר כזה למסעדה? כאשר ממתינה לך קערת דייסה מהבילה ביציאה מהתחתית הקפואה בניו-יורק זה אולי מדליק, אבל אצלנו? לא נראה לי‭."‬

 

אבל, למרות הדעה הנחרצת של יפת, שינוי קטן מסתמן השנה, עת פרצו שתי רשתות מזון אופנתיות, כמעט במקביל (מישהו אמר ריגול תעשייתי בקערת הדייסה שלי‭(?‬ עם "מעדני שיבולת שועל‭."‬ נכון שהמילה דייסה הוחבאה עמוקות בבוידעם, אבל כאשר נועצים כפית בתוך העיסה, אין מקום לתהייה: מדובר בדייסה.

 

גרסאות חורף ישראליות  

רשת ‭re:bar‬ השיקה באחרונה את ‭,re:quaker‬ דייסות ללא תוספת סוכר עם שילובי טעמים מגוונים. "אנחנו רגילים לחשוב על ארוחת הבוקר הישראלית במונחים של ירקות, גבינות וביצים‭,"‬ אומר איתמר חפץ, מבעלי הרשת, "אבל זה נכון לסופי השבוע. באמצע השבוע ארוחת הבוקר שלנו מסתכמת במקרה הטוב בקפה ובמאפה, שזו זוועה תזונתית: סוכר, בצק, שומן. אנחנו מחדשים ומתייחסים לדייסות כאל מוצר עונתי, בריא, מנחם וטעים‭."‬ כך אפשר למצוא דייסות על בסיס פירות טריים ויבשים, חמוציות, אגוזים, תמרים, סילאן, קוקוס קלוי, דבש, קינמון ועוד ‭19)‬ עד 24 שקלים‭.(‬ "בדייסה יש 254 קלוריות, לפני תוספות, בקרואסון יש לפחות 400 קלוריות ואפס ערכים תזונתיים, לעומת הסיבים התזונתיים, הברזל והוויטמינים שיש בקוואקר‭."‬ בתפריט גם דייסות בשילוב חלב סויה, ובאופן מפתיע, טעמן הוונילי אף משובח יותר מהדייסה שבושלה בחלב.

 

כבר למדתם איך הישראלים אוהבים את הדייסה שלהם?

 

"חמה יותר מזו שמוכרים באנגליה, שם אוכלים אותה פושרת. אצלנו היא מוגשת כמעט לוהטת. גם המרקם אחר, והגענו אליו אחרי ניסויים שונים. בסקוטלנד, למשל, המרקם כבד ועיסתי, במקומות אחרים בעולם המרקם מזכיר יותר מרק. אצלנו המרקם מתמקם באמצע. לא סמיך מדי ולא דליל‭."‬ רשת היוגורטריות "יוגו" השיקה "מעדן שיבולת שועל חם" – דייסה שמעליה בננות או תותים וסוכר חום. הדייסה מוגשת בכלי חד פעמי ומתכלה, ומחירה 21 שקלים.


(צילום: index open)

 

דייסות אינסטנט של המותג העולמי Quaker מושקות בימים אלה במרכולים. אמנם אין מה להשוות לדייסה של סבתא, אבל המאמץ קטן והטעמים חביבים: תפוח-קינמון, מייפל וסוכר חום, צימוקים, פירות ועוד. מנה כזאת תוסיף לכם רק 150 קלוריות, ובעיקר כמה דקות של נחת. ואפשר גם להכין לבד:

 

דייסת מוזלי

מתכון של נירה רוסו

 

בצימרים אמריקאיים מגישים המון דייסות נפלאות, אבל השם האנגלי ‭Hot Cereals‬ נשמע כל כך יותר בריאותי ומפתה. הדייסה שלפניכם היא פשוט צרור בריאות, אנרגיה, וכן, גם טעם. כדאי להשתמש בשיבולת שועל מלאה ולא בפתיתי אינסטנט. תפוח מגורר וקינמון מברכים על החורף בחוץ ויש גם מרכיב סודי.

 

המרכיבים:

3 כוסות מים רותחים

1/2 כפית מלח

1 כוס שיבולת שועל מלאה בטחינה גסה, או קוואקר אינסטנט

5 כפות חלב מרוכז וממותק (הרכיב הסודי)

2 תפוחי עץ גדולים קלופים, מגולענים וחצויים

1 כפית קינמון טחון

1/4 כוס דבש, או יותר אם אוהבים ומתיקות

 

אופן ההכנה:

  1. שמים את המים, המלח והחלב המרוכז בסיר גדול ונוח ומביאים שוב לרתיחה.
  2. מוסיפים את שיבולת השועל תוך ערבוב מתמיד. מכסים את הסיר ומנמיכים להבה למינימום. מבשלים עד ששיבולת השועל רכה וסמיכה תוך ערבוב לפרקים. זה בערך 10 דקות ו‭5-‬ דקות לפתיתי אינסטנט קוואקר.
  3. בינתיים, מגררים את התפוח בדסקית גירור של מעבד מזון או במגררת. אפשר לבחור בגירור דק או בינוני, תלוי אם רוצים לחוש בפיסות תפוח בדייסה. בעיניי זה נפלא. התפוח לא יתבשל אך יתרכך במגעו עם הדייסה החמה.
  4. מוסיפים לדייסה דבש, קינמון ותפוח מגורר.

 

טיפ: נפלא להגיש בספל עם מכסה. בבית התה של ויסוצקי תמצאו רבים כאלה וגם באתר של שינזי קאטו ישראל, המשווק ספלים עם מכסים של מעצב יפני מחונן זה. מובן שגם קערה רגילה תעשה צדק עם הדייסה, ואם תניחו עליה צלוחית תואמת מידות קיבלתם גם מכסה מאולתר. זה כדי שהדייסה לא תקפא בטמפרטורת הקוטב השוררת כאן בדצמבר.

 

ומה יצא לנו מזה?

דייסה, ערכים תזונתיים: שיבולת השועל המצויה בבסיס הדייסה מסייעת לגוף בהתמודדות עם מחלות מעיים, עצירות, כולסטרול גבוה, יתר לחץ דם, דיכאון ובעיות שינה. היא מכילה שפע חלבונים, פחמימות, ויטמין בי וברזל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים