מהחנוכיות ל"טיש": טיול מוּאר ומסקרן בירושלים
הראל סטנטון מצלם ומרצה בכל העולם, ולרגל החג שיתף אותנו בסדרת תצלומים מלאי אור ושמחה משכונות החרדים בבירה
החנוכייה נועדה לבשר על הנס. בירושלים, למרות הקור העז והגשם של דצמבר, מקפידים על מנהג זה, ומניחים את החנוכיות בחוץ. לכן יצרו הפחחים הירושלמים מתקן מיוחד ל-9 נרות, ובו שתי ארובות אוורור. יש המאלתרים ולוקחים אקווריום ישן.
חנוכה בירושלים
בישיבות ובכוללים אפשר לראות אשכול חנוכיות יורד מהקיר. תחילה יוצקים מים, ורק אז יוצקים שמן זית. זאת, כדי לחסוך בשמן וכדי שהמים יעלו בפתיל כשייגמר השמן ויכבו את האש.
מימי ראשית החסידות היו עורכים "טיש" (בגרמנית וביידיש: שולחן) בערבי שבת או חג. בסיום הסעודות בבתיהם נהגו החסידים ללכת לבית הרב, להסב אל שולחנו, לאכול משיירי הארוחה, לשמוע סיפורים ולשיר שירים.
בחסידויות הגדולות נהפך מנהג הטיש אירוע המוני. זקני הקהילה ומכובדיה יושבים משני צדי השולחן. הרבי מחלק שיירים סמליים בלבד של אוכל, ואז עוברים לשירים ולניגונים הייחודים לחסידות, כי עיקר הטיש הוא בחברותא - ולא באוכל.
בחנוכה, חסידי קהילת בעלז מגיעים מרחבי העולם להיכל שבשכונת רוממה הירושלמית. האדמו"ר מדליק את הנרות, ואלפי החסידים לובשים "בצ'קה" (המעיל השחור הארוך) וחובשים כובע קטיפה האופייני לחסידות.
כשמתקרב האדמו"ר נשמעות הקריאות "שה! שה!" ברחבי הקהל, ומשתרר שקט. האדמו"ר מברך על הנרות, ומכל הגרונות בוקע "אמן" אדיר. ושוב, אחרי החלק הטקסי של הברכה והדרשה מגיע החלק הטיפוסי לקהילה: השירה החסידית. לכל אחד משמונת ימי החנוכה יש רפרטואר שירים אחר.
הצטרפו אליי למסע בין תצלומי חנוכה מהשנים האחרונות.
1. חנוכייה בפתח הבית בשכונת גאולה בירושלים
2. אשכול חנוכיות בפתח ישיבה. כל תלמיד מדליק את החנוכייה הפרטית שלו
3. מתבוננים באור המופלא - נר שמיני של חנוכה
4. חנוכייה מפוארת - הדלקת נר שני. בודקים שהרוח לא חודרת לחנוכייה ומאיימת לכבות את הנרות
5. המנהג הירושלמי נודד לשכונות חרדיות נוספות: נער ישיבה מדליק חנוכייה בחדרה
6. סמטה מוארת באור נרות החנוכה בלילה ירושלמי קר
7. חנוכייה עירונית מעשרות נורות מקבלת את פני הנכנסים לבירה
8. בפתח הבית, בין חבלי הכביסה, דולקת החנוכייה המסמלת את נס החג
9. אלפי חסידים בחסידות בעלז מצטופפים כדי לראות את האדמו"ר מברך על נרות החנוכה
10. מבט מאחור אל הפארנצ'ס (טריבונות) שנבנות במיוחד לטקס הטיש. תוך דקות לאחר סיום הטקס מפרקים את המבנה המודולרי, ומאפסנים עד לטיש הבא
11. אדמו"ר חסידות בעלז יושב בראש שולחן הטיש, ושר עם תלמידיו שירי חנוכה. לכל יום בחג שירים ייחודיים
12. מבט נוסף על שולחן טיש חנוכה במבנה המפואר של חסידות בעלז, בקריית בעלז בירושלים. חוויה מדהימה ועוצמתית של שירה, תפילה ורוח