שתף קטע נבחר

המדינה הפסידה מיליארדים ממתן ערבות לעסקים

במשרד האוצר טוענים, כי כ-200 עסקים בישראל לוו מאות מיליוני שקלים בערבות מדינה בעשור הקודם ולא עמדו בהחזר ההלוואות. ההפסדים תפחו למיליארדים בתוספת הפרשי ההצמדה והריבית וזו הסיבה שכיום דוחים הבנקים את רוב הבקשות להלוואות. הדברים נאמרו בתגובה לטענת משה גפני, על כך ש"האוצר עומד מהצד נוכח מצוקת האשראי של העסקים"

במשרד האוצר מתגוננים בפני הטענות על כך שהם אינם מסייעים לעסקים במשבר . האוצר גילה היום (ד') לוועדת הכספים כי המדינה והבנקים הפסידו בעשור הקודם מאות מיליוני שקלים שתפחו בעשור הנוכחי למיליארדים ממתן הלוואות לעסקים בערבות מדינה.

 

מדובר בכמאתיים עסקים שלא עמדו בהחזר ההלוואות, כשרוב הסכומים ניתנו בערבות המדינה. ההפסדים תפחו למיליארדים בתוספת הפרשי ההצמדה והריבית של ההלוואות המקוריות. נציג החשב הכללי אריק ברונשטיין, שגילה זאת לוועדה, ציין כי המשא ומתן בין האוצר לבנקים על כיסוי החובות טרם הסתיים. הוא הודה כי היה מדובר ב"תכנית סיוע לא מוצלחת" שלקחיה נלמדו.

 

ברונשטיין הציג את הפרשה כהסבר לסיבה שהבנקים דוחים היום את רוב בקשות האשראי של העסקים שמוגשות בעקבות תכנית הסיוע שהשיקה המדינה, בעיקר מטעמי זהירות עסקית. הדברים נאמרו בתגובה לטענת יו"ר הוועדה, חבר הכנסת משה גפני, על כך ש"האוצר עומד מהצד נוכח מצוקת האשראי של העסקים" ולא פועל להגמשת גישתם של הבנקים.

 

הדברים נאמרו בהמשך לביקורת שנמתחה בוועדה אתמול בדיון על פרשת תפרון. היום חזר גפני על הדברים במסגרת הדיון בבקשת שר האוצר להכפיל משישים מיליון ל-120 מיליון את ערבות המדינה לבנק הפועלים עבור חלקו בקרן לסיוע לעסקים בינוניים.

 

הוועדה אישרה את הבקשה לאחר קבלת נימוק האוצר, שטען כי הפועלים עומד למצות בימים אלה את המכסה שהוקצתה לו בקרן עד סוף החודש. לדברי הבנק, על פי קצב הבקשות ואישורי ההלוואות הוא יוכל לממש אותם רק בהגדלת מסגרת הערבות עד סוף 2010.

 

הקרן מופעלת בידי שלושה בנקים – הפועלים, מרכנתיל ואוצר החייל – שנבחרו במכרז. בחלקו של הפועלים נפלה המכסה הגדולה ביותר ועד כה ניתנו בפועל הלוואות בסך 277 מיליון שקל מתוך המכסה של 300 מיליון שקל. בתכנית הסיוע הנוכחית, הבנקים נוטלים את רוב הסיכון – 70% מההלוואות – המדינה ערבה ל-30% בלבד.

 

רק אחת מארבע בקשות לאשראי מתקבלת

נציג החשב הכללי אישר את הביקורת של ראשי ההסתדרות והתעשיינים שהוטחה אתמול כי הבנקים מאשרים רק 25% מבקשות האשראי. עם זאת, הוא הבהיר כי מדובר בדחייה של "בקשות ראשוניות וחלקיות" ולדבריו, חצי מהבקשות המורחבות שחוזרות ומוגשות נדחות. 10-15% מהבקשות באות מעסקים בפריפריה והשאר ממרכז הארץ.

 

נציג התעשיינים חזקיה ישראל גילה נתוני סקר שנערך השנה אשר מצא כי שליש מהעסקים שנדחו לא קיבלו הסבר לסירוב הבנקים והשאר נדחו בגלל "השתייכות לענף בעייתי, דו"חות כספיים לא מספקים או יחסים פיננסיים בתוך החברה".

 

חבר הכנסת חיים אורון (מרצ) אמר כי "בנקים דוחפים את העסקים לדרך ללא מוצא". הוועדה אישרה את הכפלת מסגרת הערבות בתנאי שהאוצר יציג בישיבה הבאה את רשימת העסקים שקיבלו את האשראי ואלה שנדחו.

 

גפני דחה את הסברי האוצר ולא חזר בו מדעתו שהמדינה עומדת מהצד ומתנהלת כאילו היא מפעל עסקי". הוא דרש מהבנקים להגמיש את התנהלותם לצד הגדלת מסגרת ערבות המדינה. גפני גילה גם כי ראש הממשלה כבר הנחה את מנכ"ל משרדו אלי גבאי, לטפל בעניין כפי שנתניהו הבטיח אתמול לנשיא התעשיינים שרגא ברוש. עוד אמר גפני שהוא יזמין את שר האוצר והחשב הכללי להופיע אישית בדיון נוסף שיתקיים על משבר האשראי.

 

הוועדה אישרה גם את בקשת שר האוצר להגדיל את מסגרת ערבות המדינה לחברה הממשלתית "אשרא" לביטוח סיכוני סחר חוץ מ-1 מיליארד ל-1.25 מיליארד שקל, זאת עקב גידול מספר הפוליסות. הביטוח ניתן לעסקאות ייצוא על פעולות או מחדלים של גורמים ממשלתיים במדינות היעד או של גורם שלטוני שמביא להפרת הסכם או התחייבות למפעל הישראלי המייצא.

 

לאישור הבקשה נדרשה הצבעה חוזרת במחאה על כך שמנכ"ל החברה לא הופיע לדיון והסתפק בייצוג של פקיד מהאוצר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המדינה נתנה ערבות - העסקים לא החזירו את ההלוואה
מומלצים