שתף קטע נבחר

הרב עמאר לח"כים: עיצרו את בג"ץ

שופטי בג"ץ כפו על רבנים מקומיים להעניק תעודת כשרות לעסק של יהודיה משיחית, בניגוד למצפונם ולעמדת הרבנות הראשית. במכתב חריף, שהגיע לידי ynet, טוען הרב הראשי: הכשרות הפכה חוכא ואטלולה, צריך לעצור בחקיקה את התערבות בג"ץ

הרב הראשי לישראל שלמה עמאר פנה הערב (ד') לכל חברי הכנסת בבקשה ליזום חוק שימנע את התערבות בג"ץ בענייני כשרות הנמצאים בסמכות הרבנות הראשית, זאת בעקבות פסיקה שכפתה על רבנים מקומיים להעניק תעודת כשרות בניגוד למצפונם. במכתב ששלח לחברי כל הסיעות במשכן – דתיות וחילוניות – טען עמאר כי בית המשפט הביא למצב חמור בתחום הכשרות, אשר המוצא היחיד ממנו הוא בחקיקה שתמנע התערבויות דומות בעתיד.

 

במסמך, הממוען אל "מכובדיי חברי הכנסת החפצים בכשרות אמת בארץ ישראל", והגיע לידי ynet, מוחה הרב הראשי נגד החלטת בית המשפט ולפיה על הרבנות באשדוד ובגן יבנה להחזיר תעודת כשרות שנשללה מבית עסק בבעלות פנינה קונפורטי, יהודיה משיחית (יהודים למען ישו). לטענתו, "זו לא פעם ראשונה שבג"ץ מתערב בהחלטות עקרוניות בענייני כשרות".

 

  • לקריאת פניית הרב עמאר לחברי הכנסת - לחצו כאן

 

הרקע לכתיבת המכתב היא דרישה של הרבנות הראשית לקיים לדיון חוזר בבג"ץ בנושא, בקשה שנדחתה על הסף. בעקבות זאת כונסה מועצת הרבנות הראשית לדיון בסוגייה והחליטה לקדם מהלך באמצעות הכנסת. 

 

על פי הרב עמאר, הטענה הבסיסית של השופטים היא ש"חוק הכשרות אינו חוק דתי אלא חוק חילוני, ועל כן אינו כפוף לאמות מידה הלכתיות". הוא הציג במכתבו גם את עמדת הרבנות ולפיה האישה שתעודת הכשרות נשללה מהמסעדה שבבעלותה חברה בכת מיסיונרית, ומטרתה "להעביר יהודים על דתם". במקרה כזה, טוען הרב, כלל לא ניתן להשגיח ולוודא שכללי הכשרות נשמרים, משום שאדם כזה "תמיד ימצא דרך להחטיא ולהכשיל".

 

"לאור האמור, ומאחר שהגענו למצב כה חמור, לא נותרה ברירה אלא להיקהל ולעמוד על נפשנו", כותב הרב הראשי, "(יש) להכין הצעת חוק ראויה שתוכל לתת מענה נכון למצב הכשרות, שלא תהפוך לחוכא ואיטלולא. ויפה שעה אחת קודם".

 

גם הרב הראשי, יונה מצגר, הביע בכינוס השנתי לדיני ממונות שננעל היום בירושלים, אי שביעות רצון מהמצב הקיים. הוא מתח ביקורת על שופטי בג"ץ שחייבו את הרבנות המקומית באשדוד להעניק תעודת כשרות לבית עסק בבעלות אישה יהודית-משיחית. מצגר ציין כי מועצת הרבנות הראשית שבראשותו קיימה דיון בנושא, והדגיש כי הרבנים מגבים ומחזקים את ידי רב העיר אשדוד בעניין.

 

ההתערבות של שופטי העליון

כאמור, בית המשפט העליון קיבל את עתירתה של פנינה קונפורטי שעתרה נגד הרבנות הראשית, רבנות גן יבנה והרבנות הראשית אשדוד בטענה כי בשל אמונתה הדתית כיהודה משיחית נלקחה ממנה תעודת הכשרות של העסק שלה והוחזרה לה בתנאים מסוימים.

  

מהעתירה עולה כי קונפורטי הינה בעלים של שתי קונדיטוריות "פנינה פאי" – אחת בגן יבנה והשנייה באשדוד. הקונדיטוריה בגן יבנה נפתחה בשנת 2001 והוענקה לה תעודת כשרות. כאשר נודע ברבים דבר אמונתה הדתית היא החלה לסבול מיחס עוין מצד תושבי המקום ואף הופצו ביישוב מודעות וכרוזים שם נטען כי היא מקיימת פעילות מיסיונרית בתוך העסק. בשלב מסוים הודיע רב המועצה של גן יבנה כי הוא שולל לה את תעודת הכשרות.

 

באפריל 2006 פתחה קונפורטי את הקונדיטוריה באשדוד שם ניתנה לה תעודת כשרות מרב העיר. בעקבות קבלת תעודת הכשרות פנתה קונפורטי בשנית לרבנות גן יבנה וביקשה כי תושב לקונדיטוריה שלה שביישוב תעודת היישוב אולם בקשתה נענתה בשלילה והרבנות ביבנה אף פנתה לרבנות הראשית באשדוד ויידעה אותה בדבר אמונתה הדתית של קונפורטי. בעקבות זאת נשללה ממנה תעודת הכשרות גם מהקונדיטוריה שבאשדוד.

  

קונפורטי טענה כי אמונתה

הדתית היא בגדר שיקול פסול לשם מתן תעודת כשרות. לדבריה שלילת התעודה שניתנה לה והצבת התנאים להשבתה נעשו בחוסר סמכות ומתוך שיקולים זרים. לעומת זאת טענה מועצת הרבנות כי אין מדובר כאן בסירוב לתת תעודת כשרות אלא בקביעת תנאים לקבלתה. לדברי המועצה כיוון שקונפורטי נחשבת למומרת על פי ההלכה היא אינה יכולה להיות "נאמנה" מבחינה הלכתית ולכן הפיתרון בו בחרה הרבנות הינו פיתרון מאוזן.  

 

שופטי בית המשפט העליון קיבלו את עתירתה של קונפורטי ואף קבעו כי "במקרה שלפנינו מעוררת התנהלותן של המועצה הרבנית והמועצה באשדוד תחושה קשה בלשון המעטה. מהתנהלות זו עולה כי ככל שהדבר תלוי בהן רק מי שהנו יהודי יזכה לקבל את תעודת הכשרות הנכספת. התנהלות זו היא בלתי סבירה ובלתי מידת ולא ניתן לתת לה יד".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב עמאר. "להיקהל ולעמוד על נפשנו"
תעודת כשרות. אילוסטרציה
צילום: שלומי כהן
מומלצים