שתף קטע נבחר

בדרך לחקיקה: אישה תוכל להקפיא ביציות לעתיד

עד עכשיו רק נשים שחלו בסרטן והיו צריכות לעבור טיפולים כימותרפיים יכלו להקפיא ביציות לצורך שימוש עתידי. אמש הוגשו למשרד הבריאות המלצות הוועדה לביו-אתיקה, ובקרוב תשונה החקיקה כך שכל אישה בגיל 30-40, מכל סיבה שהיא, תוכל להקפיא ביציות להריון עתידי, שיוגבל עד לגיל 51

משרד הבריאות דן בימים אלו בהמלצות שיכולות לעצור את השעון הביולוגי עבור נשים רבות: אמש (ג') הגישה המועצה הלאומית לביו-אתיקה למשרד הבריאות את המלצותיה בנושא נטילת ביציות מנשים לשימוש עתידי. לפי ההמלצות נשים בנות 30 עד 40 רווקות או נשואות יוכלו להקפיא ביצית בטכנולוגיה חדשנית ולהפרות אותה בשלב מאוחר יותר, לבחירתן, לצורך הריון עתידי.

 

הצורך בניסוח המלצות כאלו נולד בעקבות תחיל השימוש בטכנולוגיה חדשה של הקפאת ביציות, שמראה סיכויי הצלחה גבוהים ונקראת ויטריפיקציה. להבדיל מהטכנולוגיה הקיימת כיום, שבה ניתן לשמור רק ביציות שמופרות בזרע של בעל או של תורם אנונימי. בעזרת ויטריפיקציה יכולה רווקה להקפיא את הביציות שלה ולהפרות אותן בעתיד בזרע של בן זוגה העתידי, דבר שאינו אפשרי כיום. לפי תקנות ההפרייה החוץ גופית הנוכחיות מותרת הקפאת ביצית (מופרית בד"כ) לצורך שימוש עתידי רק אצל נשים שהפוריות שלהן בסכנה מסיבות רפואיות – לרוב כאשר מדובר בחולות סרטן העוברות כימותרפיה.

 

כל אישה בגיל 30-40 תוכל להקפיא ביציות

לפי ההמלצות שגיבשה המועצה הלאומית לביו-אתיקה בראשות פרופ' מישל רבל ממכון וייצמן והאתיקן אסא כשר ניתן יהיה להקפיא ביציות ולעשות בהן שימוש עתידי הן מסיבות רפואיות והן מסיבות חברתיות, עבור נשים בנות 30 עד 40.

 

"נעביר את ההמלצות האלו לדיון גם במועצה הלאומית למיילדות וגינקולוגיה ובמקביל ננסח את התקנות החדשות. אני מקווה שהתהליך יתקדם מהר", אומרת היועצת המשפטית של משרד הבריאות, עו"ד מירה היבנר-הראל. "לפי ההמלצות, אישה שתבקש להקפיא ביציות תקבל הסבר על סיכויי ההצלחה בשימוש בביציות המוקפאות. בהמלצות אין הגדרה לגבי הגיל שבו ניתן יהיה להשתמש בביצית, אבל אני מעריכה שנפעל לפי חוק הביציות הקיים ונאפשר להרות מהביצית המוקפאת עד גיל 51. זו בשורה גדולה מאד לנשים ובצד המעשי זה גם יכול לפתור חלק מהבעיה של המחסור הגדול בביציות – עבור נשים מעל גיל 35 זה פתרון נכון שיכול לייתר את הצורך בתרומת ביצית מאישה אחרת ולאפשר שימוש בביצית שלה".

 

פרופ' איתן לוננפלד מנהל היחידה להפרייה חוץ-גופית בסורוקה ויושב ראש האיגוד הישראלי לחקר הפוריות מסביר: "שיעור ההישרדות של הביציות המוקפאות לאחר הפשרתן עומד על כ-80 אחוז והערכתי היא שבממוצע בשלושה מחזורי טיפול ניתן להשיג הריון אחד. הקפאה של ביציות מופרות עדיין נחשבת לשיטה הכי טובה, אבל יש ניסיון ויש מאות ילדים שנולדו לאחר הקפאת ביציות בשיטת הוויטריפיקציה. חשוב לזכור שהליך של הקפאת ביציות אינו נטול סיכונים, הוא מצריך טיפול הורמונלי ודיקור דרך הנרתיק בהרדמה כללית. יש סיכונים כמו פגיעה באיברים סמוכים או גירוי יתר של השחלות".

 

רק בתי חולים בודדים בישראל משתמשי בשיטת הוויטריפיקציה בהם אסותא, הדסה, שיבא ואסף הרופא. אחד ההריונות הראשונים בשיטה הושג ב"אסותא". ד"ר אריק כהנא מנהל המערך הגינקולוגי של רשת "אסותא" ומנהל היחידה להפרייה חוץ גופית באסותא ראשון לציון מספר: "יש לנו תור ארוך של נשים ממתינות. יש הרבה נשים שמגיעות אלינו ומבקשות להקפיא ביציות ואני נאלץ לסרב להן משום שכרגע זה לא אפשרי. כמעט כל הנשים הן בודדות, מחתך סוציו-אקונומי קצת יותר גבוה מהממוצע, עם מקצוע עצמאי ועם קריירה, שאומרות שאינן מוכנות להתפשר על קבלת זרע מתורם ומעדיפות להקפיא את הביציות שלהן ולחכות עד שבן הזוג יגיע".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
להקפיא עכשיו, להשתמש אחר-כך. ביציות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים