שתף קטע נבחר

מדריך: איך קונים ציוד סקי?

ספורט השלג תפס אתכם חזק ואתם רוצים ציוד שיהיה רק שלכם? ברכות. כאן תמצאו את כל מה שחשוב לדעת ולשים לב אליו לפני הקנייה - איך מוודאים שהנעל במידה הנכונה, מה חשוב לחפש במגלשיים, על מה חבל לבזבז כסף ולמה לא כדאי לנסות לעשות רושם על המוכר בחנות. בפעם הבאה: ציוד סנובורד

מאחוריכם כבר לפחות שבועיים-שלושה של גלישה ואתם רוצים למסד את הקשר? קניית ציוד סקי משלכם היא ללא ספק צעד משמעותי בהתמסרות לספורט הלבן, וצעד שאם מבוצע היטב יכול לשדרג את חוויית הגלישה בעשרות מונים. מנגד, קנייה של ציוד לא מתאים - מבחינת סגנון הגלישה או הרמה - יכולה דווקא לפגום בהנאה בצורה משמעותית ולהשאיר אתכם עם חור מיותר בארנק.

 

 

לכן, כשמגיעים לחנות ציוד ומתחילים להתייעץ עם המוכר, חשוב להיות הכי כנים שאפשר. אם תציגו את עצמכם כאלופי גלישה הוא יתאים לכם ציוד מתקדם, קשיח ולא סלחני שעלול לגרום לכם להתחרט על הרגע שבו עליתם על השלג.

 

אם תספרו שאתם מבלים כל היום בסנופארק כשבעצם הקפיצה היחידה שעשיתם הייתה בטעות על גבעת שלג שלא ראיתם בזמן - לא תדעו מה לעשות עם מגלשי הפריסטייל שבטח תקבלו. והכי חשוב: גם אם יש לכם את האמצעים, אל תתעקשו על הציוד הכי יקר בחנות כי הוא לא בהכרח מתאים לכם.


ציוד קשיח מדי עלול לגרום לכם לסבול (צילום: Gettyimages)

 

איך תדעו להגדיר את סגנון הגלישה שלכם?

סקי אלפיני All-Around – אתם גולשים בעיקר במסלולים, עם גיחות קלות לפאודר וקפיצות קטנות מדי פעם.

פריסטייל - אתם מתאמנים רוב הזמן על קפיצות, ריילים וסיבובים בסנופארק.

פרירייד, All-Mountain – אתם מבלים בעיקר בשלג עמוק, מטפסים לאן שהמעליות לא מגיעות.

 

נעליים

החלק הכי חשוב ברכישה, וזה שכדאי להקדיש לו את מרב הזמן ותשומת הלב. מכירים את כאב ההליכה בנעליים לוחצות? תכפילו אותו פי כמה ותקבלו מושג לגבי משמעות הגלישה בנעלי סקי שאינן מתאימות לכם. נעליים טובות יחזיקו שנים וישדרגו גם חוויית גלישה עם ציוד השכרה, כך שאפשר בהחלט בתור התחלה לקנות רק נעליים, בלי מגלשיים.

 

לפני שמסתכלים על הצבע או החידושים הטכנולוגיים, הכי חשוב למצוא את המידה הנכונה. רצוי למדוד את הנעליים עם הגרביים שתגרבו בגלישה, אבל בכל מקרה חשוב שאלה יהיו גרבי סקי ולא גרביים דקים. יש ליצרניות הנעליים טבלאות מידות, אבל הן משתנות קצת מחברה לחברה ולכן המדידה קריטית.


נעלי סקי וקסדה בתוך תיק מיוחד (צילום: חנה יגר, SkiDeal)

 

איך מוצאים את המידה הנכונה? אורי חלבי ממחלקת הסקי של חנות "סקי פס" בתל אביב, מסביר: "יש לעמוד תחילה זקופים כשהנעליים סגורות ומהודקות. האצבעות צריכות לגעת קלות בקדמת הנעל, אך לא להתכופף. אם הן לא נוגעות - הנעל גדולה מדי. כשתכופפו את הברכיים ותיכנסו לתנוחת גלישה, הרגל שלכם אמורה לזוז מעט אחורה בנעל כך שלא יהיה יותר מגע בין האצבעות לקדמת הנעל. אם עדיין יש - הנעל קטנה מדי".

 

אורי תג'ר, מנהל מרכז "שלג" מוסיף: "חשוב מאוד שהעקב לא יתרומם כשאתם מכופפים ברכיים ונשענים קדימה. קחו נעליים שיש לכם בהן מקום להדק את האבזמים בהמשך, אם תצטרכו".

 

השלב הבא, קשיחות: הכוונה בקשיחות היא לציר הכיפוף - עד כמה הנעל מתכופפת כשמופעל עליה לחץ מהברכיים והשוקיים. לפי חלבי, "נעל רכה מתאימה יותר למתחילים כי היא סלחנית יותר, וסופגת חלק מהתנועה. נעל קשיחה מעבירה את התנועה במדויק יותר לשלג ונותנת יותר פידבק לגולש. קשיחות נמדדת בסקאלה של 40-140 כשרמת קשיחות 90 ומעלה זה כבר ציוד תחרותי".

 

ככלל, ככל שהנעל קשיחה יותר כך היא תכלול יותר אלמנטים שנועדו לשדרג את חוויית הגלישה. כך למשל בנעליים רבות יש פנימיות עם "זיכרון" שניתנות לחימום ותופסות את צורת הרגל, אבזמים (באקלים) מאלומיניום עם אפשרויות לכיוונון מדויק יותר, רצועות שוק עבות לנוחות מוגברת, לשונית ג'ל לספיגת זעזועים ואפילו "ספוילר" - פלסטיק שמתרומם מחלקה האחורי של הנעל ואמור להפוך את ההישענות אחורה בשלג עמוק לנוחה יותר.

 

בשורה התחתונה: חידושים והמצאות יש בלי סוף, אבל הסעיפים שאמורים להנחות אתכם בבחירת נעלי הסקי הם: מידה, נוחות וקשיחות שמתאימה לרמתכם.

 

מגלשיים

אחרי שנוח לכם בנעליים, הגיע הזמן לבחור עם מה תגלשו על השלג. מגלשיים נבדלים זה מזה בייעוד (פרירייד, פריסטייל, אלפיני וכו'), בקשיחות, בצורה ובאיכות החומרים. מגלשי קארבינג (עבים יותר בקצותיהם וצרים במרכזם) השתלטו על שוק הסקי האלפיני, שכן הם מקלים על הפניות ומגדילים את יכולת התמרון.

 

מגלשי פריסטייל יהיו רחבים יותר לכל אורכם וזנבותיהם יתעקלו למעלה כמו הקצוות (Twin-Tip). מגלשי פרירייד עבים מאוד יחסית לכל אורכם ולא תמיד בצורת קארבינג, מה שמאפשר ציפה קלה בשלג עמוק.

 

חומרים: מגלשיים כבר מזמן לא עשויים רק מעץ, למרות שהוא עדיין מרכיב מרכזי ברובם. חלבי: "בד"כ מדובר בליבת עץ מצופה בפוליאוריטן מוקצף, כשמגלשי השכרה הם לרוב נטולי עץ ולכן רכים ו"סלחניים" מאוד. במגלשיים ברמה גבוהה יותר העץ מוקשח בסיבי פיברגלס ו/או קרבון. יש גם מגלשיים עם תעלות קרבון ממולאות באוויר דחוס ומוקשחות בטיטניום.

 

חלק משמעותי במגלשיים הוא התחתית. מבלי להיכנס להסברים שנשמעים כמו שיעור בהנדסת חומרים, נציין רק שעדיף לקנות מגלשיים עם תחתית Sintered ולא Extruded, שכן היא מחזיקה טוב יותר שעווה ולכן מהירה יותר.


האורך המומלץ - בין האף למצח (צילום: Gettyimages Imagebank)

 

איך יודעים מה מתאים? לפי תג'ר, לא כדאי להסתנוור יותר מדי מקרבון וחיזוקי טיטניום למיניהם. "זה תלוי ברמה ובסגנון, אבל אם מישהו גולש רק במסלולים ובשביל הכיף, אין צורך בקרבון. עץ מחוזק בפיברגלס יספיק בהחלט. גלישה יותר אגרסיבית מצריכה מגלשיים קשיחים יותר, וגם לגולשים כבדי משקל כדאי לקחת מגלשיים חזקים יותר".

 

מבחינת אורך המגלשיים, כלל האצבע הוא שקצוות המגלשיים כשהם עומדים אמורים להגיע לגובה שבין המצח לאף. ככל שהמגלשיים קצרים יותר כך השליטה בהם קלה יותר, וככל שהם ארוכים יותר - הם מהירים יותר, יכולת הציפה שלהם בשלג עמוק טובה יותר והם קשים יותר לתמרון.

 

בשורה התחתונה: חשוב שתדייקו בתיאור רמת הגלישה שלכם ואל תסתנוורו מכל מיני חיזוקים, חידושים ופיתוחים טכנולוגיים שאתם לא בהכרח צריכים.

 

מחברים

תפקיד הביינדינגס הוא כמובן לחבר את הנעליים למגלשיים, אך חשוב מכך - לנתק את הנעליים בשעת חירום ולמנוע מצב שבו תתגלגלו במורד ההר עם המגלשיים מחוברים ותעקמו/תסובבו/תשברו כל מיני איברים. המחברים מורכבים מתופסן אצבעות ותופסן עקב.


מחברים מחוברים למשטח (צילום: חנה יגר, SkiDeal) 

 

יותר מאשר סוג המחברים, לגולשים ברמה החובבנית חשוב יותר כיוון נכון של המגלשיים כך שישתחררו במידת הצורך. זה נעשה בהתאם לסגנון, גובה ומשקל הגולש - אז אל תרמו.

 

לגולשי סקי אלפיני מומלץ לבחור בביינדינגס שמגיעים כשהם מחוברים למשטח אותו מבריגים למגלשיים. הגובה שמוסיף המשטח מקל על העברת המשקל מלהב ללהב. גולשי פריסטייל ופרירייד לעומת זאת, ירגישו יותר בנוח עם ביינדינגס שמתחברים ישירות למגלשיים, שכן הדבר מפחית עומס על הברכיים בשלג עמוק ומקל על נחיתוֹת.

 

בשורה התחתונה: חלק גדול מהמגלשיים מגיעים כבר עם מחברים מחוברים. כל עוד יכוון אותם איש מקצוע ראוי בהתאם לנתונים שתיתנו לו (זכרו, לא לרמות במשקל) - אתם מסודרים.


זווית של 90 מעלות כשהמקל הפוך (צילום: חנה יגר, SkiDeal)

 

מקלות

הגעתם לישורת האחרונה. חוץ מלספק לכם שיווי משקל בגלישה ואולי לעזור קצת בטיפוס במעלה ההר - אין למקלות הסקי תפקיד קריטי במיוחד. מה שכן חשוב הוא האורך שלהם. "צריך להחזיק את המקל הפוך, מתחת לדסקית, ולבדוק שהאמה נמצאת ב-90 מעלות לזרוע", מסביר חלבי. "חשוב למדוד את אורך המקל כשהוא עומד ישר על הרצפה אבל הפוך, כי בגלישה עצמה החלק שמתחת לדסקית נמצא בתוך השלג".

 

רוב המקלות עשויים אלומיניום, ובאמת שלא צריך יותר מזה. מקלות קרבון הם אמנם קלים יותר ודקים יחסית, אבל ההבדל במחיר לא שווה את ההשקעה עבור רוב האנשים.

 

בשורה התחתונה: לכו על אלומיניום ורק תזכרו למדוד את אורך המקל כשהוא הפוך.

 

חנה יגר היא עורכת תוכן בחברת תיירות הסקי SkiDeal

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יותר קשיחות, יותר תוספות
צילום: Gettyimages Imagebank
בוחנים מגלשי פרירייד
צילום: Gettyimages Imagebank
גולשים ככה? קנו מגלשי פריסטייל
צילום: Roman Lachner
מומלצים