שתף קטע נבחר

זירת הקניות

ארגוני הסביבה: הצהרת פרס - מאכזבת

הארגונים, השוהים בקופנהגן, טוענים כי ההצהרה של פרס כי ישראל תפחית 20 אחוז מהגידול הצפוי בפליטות שלה עד 2020 משמעה המעשית היא גידול בפליטות. "הצהרה זו אינה תואמת את יכולותיה של ישראל כמדינה מפותחת", אמרו בארגונים

נאומו של נשיא המדינה שמעון פרס גרף שבחים מצידו של השר להגנת הסביבה גלעד ארדן, ששמח שישראל מציבה לראשונה יעד בתחום פליטות גזי החממה; ארגוני הסביבה לעומת זאת, דווקא התאכזבו.

 

נציגי הארגונים, ששוהים בקופנהגן, ברכו על הגעתו של הנשיא לוועידה אך טענו כי הצהרתו אודות שיעור ההפחתה הישראלי של גזי החממה (20 אחוז הפחתה מהגידול הצפוי - י.ד) אינה מרשימה כלל. "הצהרה זו אינה תואמת את יכולותיה של ישראל כמדינה מפותחת, ואינה מגובה בתכנית פעולה לאומית", מסרו הארגונים בהודעה משותפת. "אנו דורשים מהממשלה לקיים בהקדם דיון מקיף ותכנית פעולה מחייבת", אמרו.

 

עוד הם אמרו כי על מנת לעמוד ביעד עליו הצהיר פרס, חייבת ישראל לבטל את התוכנית להקמת תחנה פחמית נוספת באשקלון. נדמה כי פרס, לפחות, תומך בעמדתם זו. אמש, בפגישה עם נציגי הארגונים, אמר פרס כי גם הוא סבור שהקמת התחנה הפחמית תהיה "שגיאה".

 

"זו לא הפחתה אלא גידול פרוע בפליטות"

היעד עליו הצהיר פרס בנאום היה קיצוץ של 20 אחוז מהגידול הצפוי בפליטות גזי החממה של ישראל עד 2020. המשמעות היא שבפועל תגדיל ישראל עד אותה שנה את פליטות גזי החממה שלה, ורק תבלום מעט את הגידול הצפוי (ב-20 אחוז פחות מהמתוכנן). לשם השוואה, מדינות האיחוד האירופי הודיעו כי יפחית את הפליטות שלהן ב-20 אחוז לפחות (ואולי אף 30 אחוז) בהשוואה לרמה ששררה ב-1990. מדובר בשיעור הפחתה גדול הרבה יותר משום שמאז 1990 עלתה רמת הפליטות באופן ניכר.

 

יצויין כי הצהרת פרס בנאום אינה מחייבת בפועל את המדינה. יתרה מזאת: הממשלה לא קיימה עד היום דיון בנושא הפחתת הפליטות, וגם אין לישראל תוכנית לאומית מגובשת בנושא, למעט דו"ח שהזמין המשרד להגנת הסביבה, אך אינו מקובל על משרדים אחרים כמו משרד התשתיות למשל. אגב, גם אותו דו"ח קובע כי ישראל לא תוכל להפחית את היקף הפליטות שלה אלא רק להאט את הגידול שלהן.

 

גם בארגון "גרינפיס", שמוביל את המאבק נגד הקמת התחנה הפחמית הנוספת באשקלון, התאכזו מההצהרה של פרס ואמרו שהיעד המספרי נמוך מדי. "הפחתה של 20 אחוז בלבד מהגידול הצפוי של גזי החממה בישראל פרושה למעשה עליה פרועה ובלתי אחראית בפליטות, אפילו ביחס למדינות מתפתחות", אמרה עו"ד נילי גרומסן, מנהלת קמפיין האנרגיה של "גרינפיס".


 

"ממשלת ישראל לא מחמיצה הזדמנות להביך את אזרחיה. ביכולתה של ישראל לשמש שחקן מפתח בפתרון משבר האקלים העולמי אך היא מתמידה בסירובה לשתף פעולה. אנו קוראים לראש הממשלה להצטרף לעולם המפותח, להטמיע שימוש באנרגיות מתחדשות ולבטל את בנייתה של התחנה הפחמית הנוספת באשקלון".

 

במשלחת ארגוני הסביבה לקופנהגן חברים, בין היתר, נציגים של ארגון הגג "חיים וסביבה", והחברה להגנת הטבע, אדם טבע ודין, מגמה ירוקה וידידי כדור הארץ.

 

האינדקס הירוק

ילדים ירוקים

ילדים ירוקים

מתנה ירוקה

מתנה ירוקה

טיפוח אורגני

טיפוח אורגני

משלוחים אורגניים

משלוחים אורגניים

תיירות אקולוגית

תיירות אקולוגית

גינה אורגנית

גינה אורגנית

לדבריהם, כדי לבצע קיצוץ משמעותי יותר בכמות גזי החממה שהיא פולטת צריכה ישראל לנקוט בצעדי התייעלות אנרגטית, לשלב אנרגיה מתחדשת במשק החשמל שלה, לתת עדיפות לתחבורה ציבורית בתשתיות ותקציבים ולקדם בנייה "ירוקה". "אם הממשלה רוצה להוביל את ישראל לחיק המדינות המפותחות, עליה לנהוג בהתאם גם בתחום הסביבתי, לאמץ יעדים שאפתניים הרבה יותר ולפעול ליישומם".

 

חברי המשלחת הפרלמנטרית לקופנהגן, הח"כים הורוביץ, פינס וחנין, ברכו אמנם על העובדה שבפעם הראשונה הודיעה ישראל על מחוייבות מספרית להפחתת פליטת גזי החממה. "עם זאת, הממשלה לא אפשרה להודיע על יעד הפחתה ממשי ומשמעותי יותר, וחמור מכך אין לה תכנית כוללת לצעדים ממשיים בתחומי האנרגיה המתחדשת, התחבורה הציבורית והבנייה הירוקה. לפיכך, מדובר בצעד קטן במסע ארוך שעליו חייבת להחליט ממשלת ישראל לאלתר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההצהרה מחייבת ביטול התוכנית לתחנה פחמית
צילום: שקד אנג'ל
זו לא הפחתה. פרס נואם
צילום: AP
מומלצים