שתף קטע נבחר

ימים של שמש שקרנית: התשוקה לנזיד עדשים

ביום סתיו קריר בסימן של חורף, אפשר בהחלט להבין את התשוקה לעדשים. נורית טל מספרת על נסים של עדשים ומגישה שני מתכוני נזיד בצבעים שונים

הימים, ימי סתיו, קרירים, שטופי שמש שקרנית. ימים שדורשים הכנת מרק עדשים, כתום וסמיך, מחוזק בירקות ובתבלינים אוריינטלים. לצערי, כמו הצרצר, לא ציידתי את המזווה לימות הסתיו ולכן לא היו לי עדשים. לעומת זאת מצאתי, בפינה נחבאת, שקית של קטניות ב-10 דקות (לוקח קצת יותר, אבל עדיין, מהיר ונוח לשימוש), שנקנו מזמן (תאריך התפוגה עוד לא עבר) ונשכחו. בשקית היו, אורז מלא, אפונים ועדשים כתומות. אלה קצת יותר מרכיבים ממה שרציתי, אבל החיים מזמנים לנו כל מיני נסים, שלא תמיד תואמים את הדרישות במדויק, אך בהחלט מספקים.

 

נזיד, מרק, תבשיל של עדשים, לא משנה איך קוראים לזה, מה שבטוח, שביום סתיו קריר בסימן של חורף, אפשר בהחלט להבין את התשוקה לעדשים, עשירים בטעמים ובערכים תזונתיים (חלבונים, אשלגן, זרחן). תבשיל עדשים, מתקשר בעיני להודו ולנפאל כמו גם ליעקב ועשו (ברור), לכן בדרך כלל, אני מחפשת בו טעמים כתומים, מתובלים וחריפים. נראה שבנזיד בסגנון מזרחי אסייתי, אי אפשר להפריז בתבלינים. האורז שליד עוזר לכבות את ה"שריפה", שבימים קרים, יכולה דווקא להיות נעימה וחיונית.

 

עוד לא נתקלתי בילד או במבוגר, שסירבו לאכול עדשים.

 

מרק עדשים כתומות

מרק עשיר, טעים ומזין בחצי שעה

 

המרכיבים:

1 בצל, קצוץ גס

1 גזר, חתוך לקוביות

1 בטטה, חתוכה לקוביות

2 עגבניות קלופות וקצוצות (אפשר בהחלט עגבניות משומרות)

3 כפות שמן זית

250 גרם עדשים כתומות שטופות היטב (או שקית של קטניות ב-10 דקות)

1 ו-1/2 ליטר מים

כוסברה קצוצה

תבליני הבית (ראס אל בית): כמון, זרעי כמון, כורכום, כוסברה, כרוויה, הל וצ'ילי (כל אחד לפי מידת החריפות האהובה עליו)

מלח

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים שמן בסיר כבד. מאדים את הבצל עד שקיפות,
  2. מנמיכים מעט את הלהבה ומוסיפים את זרעי הכמון וכעבור דקה עד שתיים את יתר התבלינים ומחממים תוך בחישה 2 עד 3 דקות.
  3. מוסיפים את העגבניות וכעבור דקה את הגזר, הבטטה והעדשים, מערבבים כדקה.
  4. מוסיפים את המים מגבירים את הלהבה ומרתיחים. מבשלים, עם מכסה, על אש בינונית כחצי שעה, עד שהעדשים והירקות מתרככים. בשלב זה, אני אוהבת לטחון חלקית את המרק לנזיד, בעזרת בלנדר מוט. מתקנים תיבול ומגישים עם כוסברה קצוצה או פטרוזיליה וקערת אורז, לכיבוי שריפות.


(צילום: נורית טל)

 

מרק עדשים ירוקות

עדשים ירוקות או חומות דורשות קצת יותר זמן בישול והמרק הוא בדרך כלל סמיך יותר.

 

המרכיבים:

1 בצל, קצוץ גס

1 גזר, חתוך לקוביות

2 עד 3 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות

נקניק קבנוס פרוס למטבעות (לגרסה בשרית)

250 גרם עדשים ירוקות

כמון, כורכום, כוסברה יבשה

מלח

1 ו-1/2 ליטר מים

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים שמן בסיר כבד. מאדים את הבצל עד שקיפות, מוסיפים את התבלינים ומחממים תוך בחישה 2 עד 3 דקות.
  2. מוסיפים את תפוחי האדמה והעדשים, מערבבים כדקה לחימום ומוסיפים את המים והקבנוס. מרתיחים ומבשלים, עם מכסה, על אש בינונית כ-45 דקות, עד שהעדשים והירקות מתרככים.

 

נורית טל מפרסמת את בלוג האוכל "תופינים "

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים