שתף קטע נבחר

סביבת העבודה משפיעה על הקריירה שלך

האם תעדיפו לעבוד בחברה קטנה, תוססת וגמישה או גדולה, בירוקרטית ומסודרת, "אופן ספייס" או חדרים סגורים? האדריכל אמיר נבון אומר ש"על אף שהמעסיק לא תמיד רואה זאת כך, הפרטיות אינה רק צורך של העובד - בלעדיה ייפגע העסק"

"אתם חייבים לראות את המשרד", אומרת לכם מנהלת משאבי האנוש ולוקחת אתכם לסיבוב במשרדים של החברה, שעברו לא מכבר מתיחת פנים. המסדרונות מבריקים, חדר הישיבות מטופח, המטבח גדוש מטעמים ומאובזר במכשירי חשמל מתקדמים, בחדר הקבלה יושבת מזכירה חייכנית ובכלל, כל העובדים שעוברים על פניכם נראים מבסוטים ומאושרים.

 

 

בשלב הזה אתם כבר יכולים לראות בדמיונכם כיצד תעבדו במקום הזה וכמה תיהנו ותצליחו כאן – זאת למרות שעברתם הרבה משרדים יפים ומושקעים עם הרבה אנשים חביבים. אבל כאן משהו באנרגיות, בתחושה עושה לכם את זה. הכימיה מדברת בעד עצמה.

 

"בין הפטיש לסדן"

החברה היא שבוחרת כיצד הדברים ייראו ובאיזו אווירה יעבדו. מנהל סטודיו 6B, משרד אדריכלים וביה"ס ללימודי עיצוב, אמיר נבון, אומר ש"כשבאים לתכנן חללי עבודה מביטים על  המרחב הנדרש לתפוקה מקסימלית, הצורך בשליטה (היררכיה) לעומת הצורך בפרטיות, והצורך בשיתוף ויצירה".

 

"בהקשר זה אני כאדריכל נמצא בין הפטיש לסדן ונאלץ לרצות הן את המעסיק והן את עובדיו. על אף שהמעסיק לא תמיד רואה זאת כך, הפרטיות אינה רק צורך של העובד. זאת משום שלולא נספק לעובד את היכולת לפרטיות - תיפגע התפוקה, תגדל התחלופה של העובדים בעסק ובהכרח ייפגעו התוצאות העסקיות".

 

מה נכון לכם?

לכן, לא פלא שסביבת עבודה מהווה שיקול חשוב בבחירת מקום עבודה. אנשים שונים נמשכים לסביבות עבודה שונות. לא תמיד מדובר בתהליך אנליטי - בחינת הסכם העבודה, אופי התפקיד, גובה השכר, התנאים, הבוס והקולגות. פעמים רבות, בבחירת מקום עבודה, אנחנו מסתמכים על התחושות והאינטואיציות שלנו לגבי המקום. זאת גם הסיבה שעלינו להיות מודעים תמיד לתחושה שמלווה אותנו כשאנחנו נכנסים ומסתובבים במקומות עבודה פוטנציאליים.

 

ככל שנהיה ביותר מקומות עבודה, כך נוכל לחדד את התחושות שלנו ולבחור את מקום העבודה האידיאלי עבורנו. כבר בשלב מודעות הדרושים אנחנו יכולים לבחור את סביבת העבודה המועדפת עלינו בה נוכל לצמוח - בין אם מדובר בסביבת עבודה בחברה גלובלית, סביבת עבודה בחברה קטנה, סביבת עבודה שמתוארת במודעת הדרושים כתוססת ודינאמית וכדומה.  


אופן ספייס הוא טוב לתחושת ה"ביחד". (צילום: עידו אפרתי)

 

לדוגמא, לפעמים נחפש מראש או נהיה מעוניינים להשתלב בחברה גדולה, שמעצם היותה גדולה מספקת עבורינו תנאים טובים יותר, אפשרויות קידום או השתלבות בתפקידים מגוונים. חברה זו שונה לגמרי מסביבת עבודה שמציעה חברה קטנה, אינטימית ומשפחתית בה נבחר אם נרגיש שדווקא בה נוכל להתמנות מהר יותר לתפקיד בכיר יותר.

 

נוכל לגלות מתוך מודעות הדרושים אילו סביבות עבודה מוצעות במשק ולנסות לבחון כל אחת מהן באופן אישי כשנגיע לראיון העבודה. שימו לב שסביבת העבודה מושפעת מאופי החברה. למשל, יש חברות בהן הכל מתנהל בצורה מהירה משום שאלו הנהלים או כי מדובר בחברה קטנה יחסית שקל להזיז בה דברים ולהגשים את עצמך ולכל אחד יש אפשרות לקבוע יעדים או להרים פרוייקטים לעומת חברות גדולות או גלובליות. סביבת עבודה זו עלולה לשעמם אנשים דינאמיים יחסית ולהתאים לאנשים אוהבים שדברים מתנהלים בקצב איטי יותר.

  

באיזו סביבת עבודה טוב לנו?

ישנן סביבות עבודה בהן תרגישו שהדגש בחברה הוא על עבודה אינדווידואלית. כל עובד יושב רוב שעות היום מול המחשב ועובד עבודה יחידנית וגם הדגש הוא על הישגים אישיים לעומת חברות שמקדשות עבודת צוות, מקיימות ישיבות עבודה בתדירות גבוהה, שמות דגש על גיבוש ושיתוף. בדקו איזו סביבת עבודה יותר מדברת אליכם, באיזו סביבת עבודה תהנו לעבוד.

  

סביבות עבודה מובחנות זו מזו בכל מני מובנים. סביבת עבודה נקשרת בתודעה שלנו גם לתנאים הפיזיים של המשרד. כשתגיעו לראיון עבודה או לביקור בחברה תוכלו להתרשם במו עיניכם האם מדובר בחברה שמאורגנת בשיטת מרחב העבודה הפתוח (אופן ספייס), קוביות עבודה המופרדות זו מזו במחיצה בלבד, או במשרדים סגורים הכוללים קירות ודלת.

 

יש אנשים שיעדיפו אופן ספייס על פני משרדים סטנדרטיים, כי הם אוהבים את תחושת הביחד ואת העובדה שהם יכולים לתקשר בצורה נוחה וחופשית עם הקולגות בעוד אחרים חובבים משרדים סגורים המעניקים להם אפשרות לקבל פרטיות או לסגור את הדלת כשהם זקוקים לשקט ולפינה משלהם.

 

חזות חיצונית של סביבת עבודה יכולה להגיד לנו הרבה על החברה עצמה – חברות גלובליות למשל, מעדיפות את שיטת האופן ספייס וכך גם חברות ששמות כערך עליון עבודת צוות. חברות בהן חשובה מאוד רמת הפיקוח על העובד אף הן יעדיפו לרוב עיצוב בשיטת האופן ספייס וכך גם חברות בהן מובלטת ההיררכיה בין בעלי התפקידים – הזוטרים ישבו לרוב בקוביות בעוד לבכירים יהיו משרדים. כמובן שלא תמיד המבנה הפיזי או החלוקה בשטח משקפת את התנהלות החברה, אבל בכוחם לרמוז על העדפות או נטיות מסוימות ברוח החברה.

 

האדריכל נבון מרחיב על הפרמטרים וצרכי החברה:

 

הפרמטרים: 

1. תפוקה: מהו המרחב האופטימלי לו זקוק העובד על מנת למקסם את תפוקתו. לדוגמה, לפעמים נגלה שההתחשבות במרחב הפיזי הנדרש לעבודה יכולה לחסוך זמן ולפיכך להגדיל את התפוקה.

2. שליטה (היררכיה): האם נדרש מערך פיקוח על העובדים שצריך להכתיב תנאי שטח ועבודה מסויימים. הפרמטר הזה נגזר מאופן ההסתכלות על השליטה שנדרשה בתכנון של בתי סוהר בארה"ב. שם יש דפוס קבוע שלתכנון המאפשר יכולת ניטור היקפית, תצפית, של הסוהרים, על כל התאים בבתי סוהר. כמובן שששליטה בדרגה זו לא נדרשת במקומות עבודה.

3. שיתוף ויצירה (תקשור עם הסביבה).

4. פרטיות.

 

לדבריו, "הקיוביקל מאפשר מידה מסויימת של אופן ספייס שמגבשת את העובדים ונותן את התחושה שאתה חלק ממשהו גדול ופעלתני, ובד בבד מאפשר מידה מסויימת של פרטיות בשל מחיצות הקיוביקל. אופן ספייס לחלוטין קיים בעיקר במקומות עבודה בו נדרשים שיתוף, תקשור מתמיד ועבודת צוות, כגון סטודיו ומשרדי פרסום".

 

אבל אופן ספייס גם מצביע על פיקוח הדוק יותר.

 

"תלוי מה הסיבות לאופן ספייס. במקרה של הסטודיו ומשרדי הפרסום  יש יותר פיקוח, אך שם זו תופעת לוואי כיוון שהשיקול כאן הוא הצורך התמידי בהתייעצות ושיתוף פעולה רעיוני, שמצריך סיעור מוחות כל הזמן". אבל מגמת הקיוביקל מתחילה לתפוס גם שם. נכון שהעובדים מבינים שהצורך התמידי בתקשורת רציפה הוא שמכתיב את חוסר הפרטיות - אבל רבים לא מרוצים מכך.

 

תן לי דוגמה לאופן ספייס במקום עבודה למטרת פיקוח.

 

בחברות תקשורת או סלולר המחזיקות אולמות גדולים של נציגי שירות טלפוניים - ניכר אלמנט השליטה ביתר שאת. תראה שם מישהי שיושבת גבוה, או מסתובבת, ומשקיפה על הטלפנים הזוטרים. על כל החלל הזה משקיף חדר בעל זכוכית חד כיוונית או דו כיוונית בו יושב בכיר בחברה.עם זאת, זכוכית חד כיוונית נוטה ליצור אנטגוניזם בקרב העובדים המרגישים שהם עכברי מעבדה  - כך שאני נוטה שלא להשתמש בזכוכית זו".

 

ומה בנוגע להתחשבות בפרמטר של הפרטיות?

 

"כפי שאמרתי - פגיעה מתמשכת בפרטיות - פוגעת בתוצאות החברה. כאן נכנס היתרון של הקיוביקל המאפשר פתרון של גם וגם כאמור. העובד יכול להפוך אותו לחלל הפרטי שלו - על אף שכל מה שצריך כדי לצאת מאווירת הפרטיות הוא להרים את הראש. ישנם גם אמצעים טכנולוגיים, כגון אוזניות משופרות לטלפנים היוצרות בידוד אקוסטי בזמן שיחה ותחושת פרטיות".

 

מנהלים מוכנים להתפשר על הפרטיות שלהם?

 

"ככל שעובד בכיר יותר, הוא פחות יהיה מוכן לקבל חדירה מוגזמת לפרטיות. ישנם כאמור מספר פתרונות המאפשרים אווירה של חברה ושיתוף ביחד עם פרטיות - גם בדרגי הניהול בהם יש חדר נפרד. לדוגמה מעטפת חדרים שפונים בקיר זכוכית למרחב משותף".

 

דעו לאן פניכם

בשל כל אותם פרמטרים וצרכים חשוב מאוד לבחור סביבת עבודה לפי האופי שלכם או מה שנכון לכם ומעניין אתכם לחוות כרגע בחיים המקצועיים שלכם - ומשם לצמוח. אם לא תבחרו את סביבת העבודה הנכונה לכם, אתם עלולים להרגיש לכודים בסביבה ולחוש בה אאוטסיידרים ואפילו לעצור את ההתקדמות המבוקשת בקריירה שלכם. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איך מתנהלת החברה שלכם?
צילום: דנה קופל
מומלצים