שתף קטע נבחר

לא פולני: חמין צמחוני

אחרי שהוזמנה לאכול פז'ואדה, סוג של חמין ברזילאי, החליטה פיליס גלזר שגם לה מתחשק להכין חמין משלה: ללא בשר, אבל עם ארטישוק ירושלמי, פריקה והמון בצל מטוגן

בשבת האחרונה הוזמנתי לאכול פז'ואדה, ה"חמין" הברזילאי הלאומי שנהוג לאכול שם כל שבת. מאוד שמחתי לגלות שעשו אותו בגרסה שונה מהמקור (הכוללת, מלבד בשר חזיר ונקניקיות חזיר, גם את השומן, האף, הזנב, הטלפיים והאוזניים של החזיר). היו המון ברזילאיים ששתו משקאות כמו קפריניה דה קוקו וקפריניה די לימון, אכלו קינוחים ברזילאיים על בסיס דלעת, קמח תירס ובוטנים, וחגגו כמו שהברזילאיים יודעים כל כך טוב לעשות. היה כיף, למרות שאיני מבינה מילה בפורטוגזית. מזל שיש לי בן זוג שנולד בברזיל.

 

את הפז'ואדה לא נראה לי שאי פעם אעשה, אבל הארוחה כן עשתה לי חשק לחמין צמחוני. לא בסגנון הפולני התפל, אלא החמין האישי שלי בהשראה מזרחית: עם תבלינים מסייעי עיכול וטעם מעושן טבעי, שמוסיף עומק ומספק את רוב אוכלי הבשר האדוקים.


מוסיפה טעם מעושן. פריקה (צילום: ירון ברנר)

 

טיפים לחמין צמחוני מנצח

  • הבצל: צריך המון בצל מושחם היטב בכדי לתת צבע לחמין. אני מעדיפה לטגן אותו לאט לאט בתערובת של שמן זית כתית מעולה וקנולה (להעלות את נקודת השריפה), תוך כדי ערבוב לעיתים קרובות, עד שהוא מתחיל להזהיב. אם מוסיפים כף גדושה של סוכר חום, סילאן, סירופ מייפל אמיתי, דבש או אגבה, הבצל יקבל זיגוג שחום יפה.

 

  • השעועית: נהוג להשתמש בשעועית לבנה ו/או חומוס לחמין, אך אפשר גם לשלב שעועית לבנה עם עין שחורה או עדשים, שהם יותר קלים לעיכול, בלי להשרות אותן קודם. אם לא הצלחתם להשרות את השעועית הלבנה ו/או החומוס במשך הלילה, אפשר להרתיח אותם 5 דקות עם מים, לכסות ולהשרות שעה או שעתיים לפני השימוש.

 

  • התיבול: כמובן שאפשר לתבל במה שבא לכם, אבל אם מוסיפים כוסברה יבשה (אני אוהבת את הגרגרים השלמים) וכמון, החמין יהיה הרבה יותר קל לעיכול; תבלינים אלו, בנוסף לזרעי שומר (שאפשר גם להגיש כתה בסוף הארוחה), קימל, אניס וכוכב אניס, גם עוזרים לעיכול, דהיינו - טובים נגד גזים.

 

  • הירקות: הכי מקובל להוסיף תפוחי אדמה, או מהקטנים כמו שנמכרים בשקית למיקרוגל, או את הגדולים, פרוסים עבה כדי שלא יתפרקו לגמרי בבישול. את תפוחי האדמה אני תמיד מוסיפה עם הקליפה, לאחר שאני שוטפת, ולפעמים גם מקרצפת אותם היטב. אפשר גם חתיכות גדולות של בטטה, או כמה בטטות רזות שלמות, או חתוכות ל-2-3 חתיכות. אפשר גם להוסיף פטריות שיטאקי מיובשות שהושרו במים, או שזיפים מיובשים.

 

  • הטעם: אוהבים טעם מעושן בלי הבשר? כדאי להוסיף לתפוחי האדמה גם ארטישוקים ירושלמיים מקולפים וחתוכים לחתיכות גדולות, פריקה (חיטה ירוקה קלויה) ופתיתי מלח מעושן (מוצר חדש).

 

חמין צמחוני

מומלץ להגיש עם סלט ירוק ומקור לחריף כמו סחוג או חריסה בצד

 

המרכיבים (ל-8-10 מנות):

לשלב א':

1 כוס שעועית לבנה

1 כוס פולי חומוס

1 כוס גריסים

1 כוס פריקה

מלח או בהרט

לשלב ב':

3 כפות שמן זית מעורבב עם שמן קנולה

3 בצלים גדולים

1 כף גדושה סוכר חום

12 שיני שום, מקולפות

לתיבול:

1/2 1 כפיות כמון

1 כפית פפריקה

1 כף זרעי כוסברה

1/2 1 פלפל שחור

1/2 1 כפיות מלח מעושן

3-6 עלי דפנה (תלוי בגודל)

לירקות:

500 גרם תפוחי אדמה שטופים היטב ופרוסים לחתיכות גדולות

250-300 גרם ארטישוק ירושלמי, מקולף וחתוך לחתיכות עבות וגדולות

1 בטטה ארוכה חתוכה ל-3 חתיכות (לא הכרחי)

6-8 ביצים, רצוי אורגניות


(צילום: אסף רונן)

 

אופן ההכנה:

  1. שלב א': משרים את השעועית והחומוס למשך הלילה, או מרתיחים במשך 5 דקות ומשרים שעה-שעתיים לפני השימוש. מסננים (שופכים את המים על העציצים) ושמים בקערה ביחד עם הגריסים.
  2. שוטפים את הפריקה במסננת ושמים בשקית בד. מתבלים במעט מלח ו/או בהרט.
  3. שלב ב': מחממים את השמן. חותכים את הבצלים לרבעים וכל רבע ל-3-4 פרוסות.
  4. מטגנים את הבצלים לאט לאט בשמן, על אש בינונית-נמוכה, עד שהם מתרככים ומתחילים להזהיב.
  5. מוסיפים את הסוכר החום ואת שיני השום וממשיכים לטגן עד שהבצל זהוב-שחום.
  6. מסדרים בסיר גדול וכבד את הירקות והתבלינים, תערובת השעועית והבצל המטוגן והשמן שנותר במחבת.
  7. מוסיפים את שקית הבצד והביצים (דוחפים אותן בקלות בפנים כדי שרק יתבצבצו החוצה).
  8. מוסיפים מים עד כדי כיסוי + 2 ס"מ ומביאים לרתיחה.
  9. מחלישים את האש לבינונית ומבשלים, כשהסיר מכוסה חלקית, כ-10 דקות.
  10. סוגרים את המכסה וממשיכים לבשל על אש קטנה (או בתנור על חום הכי נמוך) למשך כל הלילה.

 

דברים שאהבתי השבוע

  • סוף סוף, אחרי שנים של תחנונים לעירייה, התקינו היום מתקן למחזור בקבוקי פלסטיק בפינה של הרחוב שלי. איזה כיף עכשיו שיש לרחוב מתקן לבקבוקים ולבניין מתקן למחזור נייר. וזה מה שצריך לדעת: כל בקבוק (כולל של חומרי ניקוי) שיש בתחתיתו את המספרים 1, 2 , 4, או 5 ניתן למיחזר במתקנים. כל בקבוק שיש עליו את המספר 3, אי אפשר למחזר. לגבי המתקן למחזור נייר: הוא לא מיועד רק לעיתונים, אלא גם לאריזות נייר של משחת שיניים, קרם עיניים, קרטון וכו'. בואו נלך על זה.

 

  • לחברת פרי ניב יש משקאות חדשים, כמו נקטר תמר ובננה, העשויים מחומרים טבעיים בלבד, בתוספת ויטמין C. המשקאות טעימים מאוד, כל כך טעימים שאפשר לשכוח שיש בהם סוכר (ולא מעט), וגם קלוריות (כ-137 לכוס של 250 מ"ל). אם יש לכם ילדים, כדאי להרגיל אותם למים ולקנות משקאות מסוג זה לרק לפעמים. והנה עוד רעיון: להישאר עם מים ליום יום ולהפוך את מיץ הפירות הטעים לשלגונים קפואים או שייקים שצורכים רק לפעמים.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הלבנה הכי פופולרית. שעועית
צילום: אסף אמברם
נותן צבע. בצל
אפשר גם את הקטנים למיקור. תפוחי אדמה
צילום: ירון ברנר
מומלצים