שתף קטע נבחר

שומן טראנס במזון: 10 המאכלים המזיקים ביותר

בקרוב, שומני הטראנס כבר לא יהיו נוכחים בחיינו, אבל בינתיים דיאטנית מסבירה מה כל כך מזיק בטראנס, ואילו 10 מאכלים מובילים את הרשימה שבקרוב תשתנה

שומן הטראנס יוצא מחיינו לעד: לאחר ה-FDA קבע כי תוך 3 שנים ייעלם שומן הטראנס מכל המוצרים על פי חוק, כדאי לדעת מה הנזק שאנחנו גורמים לעצמנו בעודנו ממשיכים לאכול את המזונות המכילים שומן טראנס.

 

מה זה שומן טראנס?

חומצות השומן החד הבלתי רוויות והרוויות נחשבת לחומצות שומן חשובות לגוף, שניתן לשלב בצורה בריאה במסגרת התפריט. לעומתן, חומצות השומן הרווי ושומן הטרנס ("השומן המוקשה") נחשבות לאויבים הגדולים של כלי הדם, וידועים כמגבירים את הסיכון לחסימת עורקים ולהתקפי לב או שבץ מוחי.

 

בעוד שהשומן הרווי ושומן הטרנס הם מקורות פחות מומלצים לשומן בתפריט, הרי ששומן הטרנס נחשב "מחוץ לתחום" לגמרי. השומן הרווי ניתן לשילוב בכמות נמוכה (עד 7% מכמות הקלוריות ביום) כחלק מתפריט יומי מאוזן. אז איזה מאכלים מכילים כמויות גבוהות של שומן טרנס, וממה עדיף להימנע?

 

קראו עוד

בעקבות ארה"ב: איסור על שומן טראנס בדרך לישראל

FDA קבע: שומן הטראנס מסוכן - להסירו מכל מוצרי המזון

בלי שומן טראנס: התחליפים לא בריאים יותר

 

1. בורקס

המלך הבלתי מעורער של "מאכלי הטרנס". שומן הטרנס נמצא בבצק של הבורקס ולא במילוי. השכבות הרבות של הבצק והפריכות מושגות על ידי שימוש רב במרגרינה. בין אם הבורקס קטן, דק או מקמח מלא - הטרנס עדין בפנים.

 

2. מלוואח

גם כאן הבעיה מתחילה ונגמרת באופן הכנת הבצק. השימוש הרב במרגרינה לא משאיר מקום ליתרונות תזונתיים. לא משנה מה תשימו למעלה וגם אם תכינו במחבת בלי שמן או בתנור, כמות שומן הטרנס במלאווח גבוהה מאוד. 

 

3. ג'חנון

אופן הכנת הבצק, המשלב כמויות גבוהות מאד של מרגרינה לאחר אפייה ממושכת בחום נמוך, הוא שמעניק לג'חנון את טעמו האופייני. גם הביצה או רסק העגבניות שמשתלבים ליד לא יכולים ליצור ארוחה בריאה ומאוזנת, אם לוקחים בחשבון את כמויות השומן המוקשה בבצק.

 

4. קרואסון

הקרואסון הוא אחד הפינוקים ה"יקרים" ביותר מבחינה תזונתית ובריאותית. המרקם העדין והמתפצח בפה בכל ביס ולעיסה לא נוצר במקרה. כדי להגיע למרקם עדין שכזה, חייבים לשלב כמות לא מעטה של שומן מוקשה. העובדה שמוספים שוקולד, שקדים או חמאה רק מוסיפה על רוע הגזירה.

 

5. עוגיות פריכות

הן נראות כל כך לא מאיימות שכן אין בהן קרמים, שוקולד או כל קישוט אחר. הן קטנות וטעימות ומשתלבות נהדר ליד כל שתייה חמה.

 

הבעיה היא שגם המרגרינה משתלבת בהן בצורה לא מועטה בזמן ההכנה. יש לציין שגם הבצק ביתי של אוזני ההמן מבוסס, בחלק גדול מהמקרים, על אותו בצק של עוגיות פריכות. זו בהחלט סיבה טובה  לחשוב פעמים לפני שלוקחים עוד עוגיה.

 

6. וופלים

יש להם מראה תמים ולא מזיק ובדרך כלל הם גם דקים וקלילים, אבל המילוי של הוופלים מכיל פעמים רבות גם שומן מוקשה.

 

בתקופה האחרונה הוציאו חלק מהיצרניות את שומן הטרנס מתהליכי הייצור, והאריזות אף מציינות זאת. עם זאת, מבט נוסף על גב האריזה, ברשימת הרכיבים, מגלה לנו "שומן קוקוס" - כמעט אותה הגברת בשינוי אדרת. כלומר, הוספת שומן רווי מן הצומח במקום שומן טרנס.

 

7. עוגיות "אוזני פיל" מבצק עלים

גם כאן מדובר על עוגיות פשוטות ועממיות. אלה עשויות מבצק עלים ומעוצבות בצורה של "לבבות" או "אוזני פיל" וגרגירי סוכר עוטפים כל עוגיה בצורה אישית, חמה ואוהבת. אך שימו לב, הבצק הוא בצק עלים המאופיין בכמות גבוהה מאוד של שומן טרנס, המגיע גם הפעם מהמרגרינה.

 

8. עוגיות "מעמול"

למרות הדימוי הבריא של העוגיות הממולאות בתמרים, את הבצק מכינים עם כמות גדולה של מרגרינה. זה לא אומר שלא צריך להתכבד במעמולים כאשר מתארחים, אך שימו לב לכמות שאתם צורכים.

 

9. עוגת קרמשניט

אכן עוגה טעימה: שכבות של בצק, שכבות של פודינג והמון טעם ושמחה. אך גם כאן הבשורה אינה טובה, שכן הבצק מכיל כמות לא מבוטלת של שומן, ובמיוחד שומן

 טרנס.

 

10. חמאת בוטנים

זה אולי נשמע כמזון מן הטבע, אך בחמאת בוטנים יש כמות מכובדת של שומן טרנס. אם תבדקו את כמות השומן הכללי במוצר, תופתעו לראות שהוא באזור ה-50%, ולכן גם כמות שומן הטרנס אינה נמוכה כלל.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית וספורט ‭,M.Sc

 

 



פורסם לראשונה 06/01/2010 13:29

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקרואסון כבר לא יהיה אותו דבר
ד"ר רק שאלה
מומלצים