שתף קטע נבחר

"האוניברסיטה מסרבת להחזיר את שכר הלימוד"

כך טוענת סטודנטית באוניברסיטה הפתוחה שמבקשת את שכר הלימוד שלה בחזרה, אחרי שלטענתה לא קיבלה תמורה עבורו בעקבות השביתה הגדולה. באוניברסיטה הציעו לה לדחות את הלימודים לסמסטר הבא, אבל מסרבים להשיב את כספה, משום שהדבר נוגד את התקנון. הפתוחה: "האוניברסיטה גילתה התחשבות יוצאת דופן בסטודנטים וגמישות מרבית"

"אני רוצה להפסיק את לימודי באוניברסיטה הפתוחה בגלל שהם נפגמו בעקבות השביתה, והאוניברסיטה לא מאפשרת זאת", כך טוענת בצער א', סטודנטית, שכבר ארבעה חודשים מבקשת לקבל בחזרה כסף ששילמה על שני קורסים שרובם לא נלמדו, בגלל השביתה הארוכה שהיתה במוסד. "ביקשתי לבטל את ההרשמה ולקבל כ-5,000 שקל בחזרה, אבל אני נתקלת בחומות בירוקרטיה דרקונית", היא טוענת.

 

א' גורסת כי בעקבות השביתה הגדולה נוצרו תנאים מיוחדים, שטרפו מחדש את הקלפים ושינו את הרקע לחתימת החוזה בינה לבין האוניברסיטה. א' מבקשת הפסקת לימודים, במטרה לעבור ללמוד במוסד לימודי אחר משום שלטענתה, היא לא קיבלה תמורה הולמת לכספה לפי החוזה. א' גם מבקשת את כספה בחזרה, אבל באוניברסיטה מסרבים להיענות לבקשתה.

 

  

הסטודנטית נרשמה ללימודים שהחלו באוקטובר 2008 לקורסים: מבוא למיקרו כלכלה א' וניהול השיווק. חודשים לאחר מכן, החלה השביתה. "היו לנו 3 שיעורים בלבד, כבר בשיעור השלישי הודיעו לנו שהולכת להיות שביתה ובמהלך כל השביתה לא היה עם מי לדבר".

 

שילמתי על הנחייה. למה שולחים אותי ללמוד לבד?

השביתה הסתיימה שבועיים או 3 לפני שהסתיים הסמסטר. אז פרסמה האוניברסיטה סל הקלות. "אבל הקלות ממש לא היו", אומרת א'. "בעצם מה שאמרו לנו, זה או שתגשו למבחן ככה כמו שהוא, בלי שירד חומר, או שתדחו את הסמסטר.

 

"ביקשתי לבטל את ההרשמה. הרי שילמתי על הנחייה מוגברת, שילמתי בשביל לשבת עם מרצה. מה פתאום אתם שולחים אותי ללמוד לבד? אבל הבחור שדיבר איתי מהאוניברסיטה אמר שאין מה לעשות חוץ מלגשת למבחן או לדחות. בלית ברירה ומפאת קוצר זמן דחיתי את הסמסטר".

 

לפני שהחלה מחדש את הסמסטר, בספטמבר, "שוב החלו שמועות על שביתה וביקשתי שוב לבטל את הקורסים", היא מספרת.

 

"לא רציתי שוב ללמוד במוסד שאין בו ביטחון ושהמצב של השנה שעברה יחזור על עצמו. אני רוצה ללמוד במוסד מסודר אין לי בעיה לשלם יותר כסף כדי להיות רגועה. אבל שוב אמרו לי באוניברסיטה שאני לא יכולה לבטל את הסמסטר לפי התקנון.

 

"אמרתי להם שהתקנון הוא לימים רגילים, ואינו תקנון חירום. הוא לא עוסק במצבים שאינם בנורמה, בהם התנאים משתנים. הסתבר לי שכל פעולה שעשיתי אחרי ביטול השביתה, בין אם דחיתי מבחנים ובין אם דחיתי את הסמסטר - לא ניתנת לביטול, למרות שאף אחד לא הסביר לי את זה מראש.

 

"שילמתי ממיטב כספי עבור לימודים ולא קיבלתי תמורה"

אחרי ששלחה מכתב לדיקאן הסטודנטים ונענתה לטענתה, בתשובה לקונית, שלחה מייל זועם למזכירת הדיקאן. בין היתר, כתבה בו: 'אתם מחזיקים אצלכם סכום בגובה 5,000 שקל לערך, זו המשכורת החודשית שלי! אתם כגוף מחנך צריכים להתחיל להתייחס אל הסטודנטים שלכם כאל בני אדם.

 

"שילמתי ממיטב כספי עבור לימודים ולא קיבלתי תמורה נאותה עבורם. כלומר, כצרכן אני רשאית לדרוש את כספי חזרה בעבור שירות שלא מומש. ואני לא אוותר. אני משלמת את הלימודים בעצמי בנוסף למגורים עצמאיים. אצלי הכסף לא גדל על העצים ואני מרגישה בכיס כל שקל".

 

א' קיבלה תשובה לפיה היא יכולה להגיש בקשה לועדת ערר. "אבל מאז שלחתי 5 מכתבים גם בפקס וגם במייל לוועדת הערר וכבר 4 חודשים שאני לא מקבלת שום תשובה והתייחסות, לא חיובית ולא שלילית, פשוט כלום", היא טוענת. "אני ממש אובדת עצות, אין עם מי לדבר כי הם מסתתרים מאחורי הפקס, וממש מחזיקים אותי כבת ערובה. אני שוקלת לתבוע אבל בסך הכל רוצה את הכסף שלי בחזרה - אין לי כח למלחמות".

 

סטודנטית אחרת: "ההקלות לא באמת הקלו"

באוניברסיטה הפתוחה אמרו ל-ynet כי האוניברסיטה עשתה ככל שביכולתה לסייע לסטודנטים להדביק את החומר. אבל דנה, סטודנטית אחרת, מחזקת את טענתה של א' בעניין בעייתיות הסיוע הזה: "סל ההקלות לא ממש הקל עלינו", אומרת דנה.

 

"ביטלו חובה על הגשת עבודות - זה כל. בקורס אחד הוסיפו לנו עוד שעה ורבע בלילה - מ-19:00 עד 22:15 זה נחמד אבל מאוחר בלילה, ואנשים לא נשארו, כי הרגישו שזה זלזול בנו. התחושה היתה שאומרים לנו: בואו נלמד הכל מהר מהר, אין זמן לכתוב, אין זמן להרגיש שאנחנו בשיעור. מה שקרה בסוף זה שסטודנטים העדיפו לבד בבית מהספרים.

 

"אני יזמתי פניות בפורומים לעורר סטודנטים שיפנו במרוכז להנהלת האוניברסיטה לערוך מרתון 4-5 שעות ודיקאן הסטודנטים אמר: 'זה יקרה במידה ויהיו מספיק פניות'. אבל אחרי כל הבלגן, לא היה לנו בכלל כוח להתעסק בזה. נהיינו עייפים".

 

בנוסף טוענת האוניברסיטה, כי לפי פסק דין של ביהמ"ש המחוזי בי-ם, שביתה היא סיבה מוצדקת לשינויים בלוח הזמנים ואין בה הפרה של חוזה מול הסטודנט. 

 

ועם זאת פסק הדין הנידון נסב סביב נושא אחר: סטודנטים שפנו לביהמ"ש במהלך שביתה באוניברסיטה העברית, וביקשו ממנו להורות למרצים לחדול מהשביתה. ביהמ"ש דחה את הבקשה. כיוון שלא דובר שם על הפסקת לימודים, אלא במתח שבין זכות השביתה אל מול הזכות החוזית. אי אפשר להסיק מכך בביטחון שא' לא יכולה לנסות את מזלה בבית-משפט לתביעות קטנות, בתביעה על השבת כסף בשל שינוי בתנאי החוזה. 

 

האוניברסיטה: אין פה הפרת חוזה

מהאוניברסיטה הפתוחה נמסר בתגובה: "במהלך סמסטר ב-2009 פרצה שביתה של מרכזי ההוראה והמנחים של האוניברסיטה הפתוחה, שנמשכה 7 שבועות.

 

"לאתר תום השביתה, בדאגה לסטודנטים שעומדים בראש מעייניה של האוניברסיטה הפתוחה, הוצע סל הקלות כדי לאפשר לסטודנטים לסיים את הלימודים בקורסים.

 

"האוניברסיטה בתאום עם אגודת הסטודנטים שלה אפשרה לסטודנטים לדחות לימודים לסמסטר אחר, להיבחן בכל קורס ב-3 מועדים, לבחור בציון הטוב מבין המועדים, להשתתף במפגשים, להשתתף במרתונים לקראת הבחינות ועוד.

 

"סל ההקלות לא כלל החזר כספי של כל שכר הלימוד זאת משום שהשביתה כשלעצמה אינה מהווה נימוק לביטול הקורס והחזר שכר לימוד. בתביעה שהוגשה על-ידי אגודת הסטודנטים נגד האוניברסיטה העברית בעקבות שביתת סגל ההוראה קבע בית המשפט המחוזי כי שביתה היא סיבה מוצדקת לשינויים בלוח הזמנים ואין בה הפרה של חוזה מול הסטודנט. כל זאת הוסבר לסטודנטית במספר מכתבים שנשלחו אליה.

 

"חשוב לציין כי על אף הצורך במערכת תקנונית ברורה הכוללת תשלומי שכר לימוד ונהלי הרשמה במוסד אקדמי בו לומדים עשרות אלפי סטודנטים, גילתה האוניברסיטה הפתוחה התחשבות יוצאת דופן בסטודנטים וגמישות מרבית שלא נראתה בעבר בשביתות דומות במוסדות אחרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: אלירן חיאט
את זה לא מלמדים באוניברסיטה: איך להתמודד עם שביתה
צילום: אלירן חיאט
מומלצים