שתף קטע נבחר
 

או דיר: נפלאות חלב העזים

תמיד ידעתם שחלב עזים בריא יותר מחלב פרה, אבל לא ממש ידעתם למה? פיליס גלזר מספרת על העובדות החשובות שצריך לדעת על חלב עזים ונותנת שני מתכונים: סלט תפוחי אדמה ופטה ופסטו גבינת עזים

סיפור אמיתי: פעם כשהייתי סטודנטית בבוסטון, נכנסתי (גם אז) לחנות טבע, ושאלתי את המוכרת "שמעתי שחלב וגבינות עזים יותר בריאים מחלב פרה, האם את יכולה להסביר לי למה?". תשובתה הייתה נחרצת: "בגלל שהעזים יותר קרובות לאדמה". מדהים לא?

 

אז חברים, חלב ומוצרי חלב מגבינת עזים הם אכן יותר בריאים, אבל לא מהסיבה המצחיקה הזו. חלב ומוצרי חלב עזים מצויים בתפריט האדם כבר אלפי שנים. יש להם 10% יותר סידן מחלב פרה וכוס אחת של חלב עזים מספקת 30% מהתצרוכת היומית לסידן. בנוסף, זהו סידן הנספג ביעילות רבה יותר מאשר הסידן שיש בחלב פרה.

 

חלב עזים הוא החלב הכי קרוב בהרכבו לחלב אם, וההרכב המיוחד של חלבונים ושומנים מאפשרים לו להתעכל בצורה מהירה וקלה יותר מחלב פרה, גם בקרב חלק מהאנשים שאסור להם לצרוך חלב פרה. יש בו גורמי חיסון שיכולים לעבור באופן פעיל לאדם הצורך אותו ולעודד את מערכת החיסון שלו. במחקר שנערך במרכז הרפואי של בלינסון, גילו שחלב עזים השפיע לטובה על וירוסים כמו הרפס, והרס 60% מכמות הווירוס.

 

אם הבריאות חשובה לכם, יש עוד דבר שצריך לדעת: עזים אינן מקבלות הורמונים או מזרזי גדילה, והמוצרים העשויים מהן (בדרך כלל) טבעיים יותר ממוצרי חלב פרה (אך אם יש תוספת פירות, המחית היא יחסית סטנדרטית וכוללת סוכר לבן רגיל). למרות שפעם שתיית חלב עזים הייתה נחשבת לנחלת תמהונים, היום מוצרי עזים תופסים יותר ויותר תנופה. אין כמו תוצרת המחלבות הקטנות שהן בדרך כלל משפחתיות, ושיש להם מוצרים ייחודיים עם טעמים אמיתיים יותר ממוצרי התעשייה הגדולה הסטנדרטית.


הכי קרוב לחלב אם. חלב עזים (צילום: index open)

 

כאן דרים בכיף

דיר העזים הכי גדול בארץ עם 2000 עזים חולבות הוא "מחלבת אדיר" בכרם בן זמרא, חבר'ה שפעם פשוט מכרו את חלב העזים שלהם ליצרנים הגדולים ובשנת 1995 הקימו מחלבה עצמאית שמשווקת היום גם לרשתות השיווק. הודות להרכב המזון של העזים, המוצרים (ואפילו החלב) אינם מתאפיינים בטעם עזים חזק. לאחרונה הוציאה המחלבה שני יוגורטים ממותקים בסילאן וברימונים, ללא תוספת סוכר או ממתיק מלאכותי, שהם הרבה יותר נעימים לשתיה מהמקבילים התמיד מתוקים מדי. "מחלבת אדיר" גם מיצרת שמנת וחמאת עזים בנוסף לגבינות רכות וקשות.

 

בין הדירים הקטנים ביותר הוא "שביל העזים" בתל-שחר, שם נתקלתי בעזים הכי מרוצות שאי פעם ראיתי, שוכבות בדיר מרווח ונקי-ללא ריח. תענוג. מאחר שהם קטנים ואין להם מערך שיווק, מומלץ לטעום את המוצרים שלהם במסעדת הכפרית החלבית "שביל העזים" הצמוד למחלבה, שפתוחה עד אחר הצהריים כל יום חוץ משבת (אל תשכחו ללטף את העזים).

 

ישנם גם מחלבות שלא מגדלות את העזים, אלא קונות את החלב מהמגדלים. חברה שפועלת בשיטה הזו היא "העז הלבנה", שמייצרת מוצרי חלב עזים כבר שני דורות. מלבד ההיצע הרגיל, המחלבה היא היחידה בארץ שמייצרת "גדעים" (מקביל ל"גמדים"), קוטג' ויוגורט ביו אורגני עדין לתינוקות, הכל עם חלב עזים. את המוצרים האלו ומוצרים אחרים ממחלבות נהדרות אחרות, אפשר להשיג בעיקר בחנויות טבע.

 

סלט תפוחי אדמה ופטה עזים בווינגרט עשבי תיבול

הסלט הזה בהשראת הניסואז. אפשר לערבב את תפוחי האדמה המבושלים עם הרוטב, לכסות ולקרר במשך הלילה, ורק לקראת ההגשה להוסיף את הירקות.

 

המרכיבים (ל-6-8 מנות):

לסלט:

500 גרם תפוחי אדמה אדומים קטנים מאוד (או תפודים למיקרוגל) חצויים, מבושלים

250 גרם גבינת פטה מפוררת

1 צרור בצל ירוק, פרוסים דק

1 פלפל אדום, פרוס דק

1 פלפל צהוב פרוס דק

4 עגבניות תמר חתוכים ל-4

2 מלפפונים בינוניים, חצויים, ללא גרעינים, פרוסים

10 זיתי קלמטה

1 ראש קטן חסה ערבית, פרוסה לרצועות או חתיכות

לרוטב:

1/3 כוס שמן זית

1/4 כוס שמיר קצוץ

1/4 כוס פטרוזיליה או כוסברה קצוצה

2 כפות אורגנו או בזיליקום טרי קצוץ

2 כפות נענע או אורגנו או בזיליקום טרי קצוץ

1/2 בצל אדום קטן

1/4 כוס מיץ לימון

2 כפיות קליפת לימון

3 שיני שום כתושות

6-8 פילה אנשובי שטוחים, מסוננים וקצוצים

לקישוט:

עלי נענע או שמיר ורבעי לימון

 

אופן ההכנה:

  1. שמים את התפודים המבושלים בקערה ומוסיפים פנימה את יתר המרכיבים.
  2. הרוטב: שמים את כל מרכיבי הרוטב בבלנדר או במעבד המזון ומפעילים עד לקבלת תערובת חלקה.
  3. יוצקים את הרוטב על הסלט ומגישים.

 

 

פסטו גבינת עזים ללא שמן

לפסטו הזה אפשר להשתמש במיני גבינת פטה, צפתית גבינה לבנה או לבנה עזים. הוא טעים עם פסטה וכממרח על קרוסטיני או כריכים. אפשר להוסיף 1/4 כוס צנוברים, מקדמיה, שקדים או אגוזי מלך לגיוון

 

המרכיבים:

120 גרם גבינת עזים

1 כוס דחוסה עלי פטרוזיליה, ללא גבעולים

2 כוסות עלי אורגנו דחוסים

1 כפית חרדל דיג'ון מוכן

1/2 כפית פלפל שחור טחון טרי

1/4 כפית מלח (לא הכרחי, תלוי במליחות הגבינה)

 

אופן ההכנה:

  1. שמים את כל המרכיבים במעבד המזון.
  2. מפעילים, תחילה בפולסים ואחר כך באופן רציף, עד לקבלת מרקם אחיד (יש צורך מדי פעם לעצור ולנקות את הדפנות).

 

דבר אחד שאהבתי השבוע

למרות שאני לא משתמשת במרקים או תבשילים מיובשים בשקית או אבקות מרק, אני מצדיעה ל"ספר המתכונים של אימא" פרויקט אסם לשימור המתכונים של האמהות שלנו. איך עושים את זה? פשוט נכנסים לאתר הבישולים של אסם ויוצרים ספר מתכונים ע"י הקלדת של המתכונים הנבחרים, בחירה של עיצוב הספר והוספת תמונות משפחתיות. שולחים את זה להדפסה בקליק וספר המתכונים האישי נשלח הבייתה בעלות של 50 שקלים לערך.להשראה גם קיבלתי ממולאים מעקרת בית מנתיבות. הייתי שמחה לקבל גם את יתר המתכונים שלה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים