שתף קטע נבחר

לירון ויצמן ודיאטת הזון: כך הופכים מרזה לחטובה

הטלוויזיה המרחיבה, ה־SMS למאמנת התזונה באמצע הלילה, המנוי שקיבלה ממנה לחדר כושר. כתבת הבידור של גיא פינס, לירון ויצמן, השילה ממשקלה בעזרת דיאטת הזון. איך היא הפכה מבחורה רזה לבחורה חטובה במיוחד? קבלו טיפים מאחורי הקלעים

לפני כשלוש שנים, מיד לאחר שסיימה להגיש את הפינה ”חדשות חמות” בתוכנית הערב של גיא פינס, קיבלה כתבת הבידור לירון ויצמן שיחת טלפון. על הקו הייתה חברתה ליבנת קראוס (מנחת התכנית ”מצלצלים” בערוץ 10), שרמזה לה בעדינות שלא יזיק לה להשיל כארבעה ק”ג ממשקלה.

 

ויצמן שחזרה אז מטיול משפחתי בניו יורק ”קצת מרופדת”, כהגדרתה, הקשיבה, הפנימה ועם הזמן הלכה והצטמצמה ממידה 38 במכנסיים למידה 36. איך היא עשתה את זה? כמו מפורסמים רבים בעולם, ביניהם ביל קלינטון, מדונה, בראד פיט, דמי מור ושתי הג’ניפריות (אניסטון ולופז), נכבשה גם היא בדיאטת הזון (ראו מסגרת בעמוד הבא) ובמקביל שינתה את אורח חייה בהדרגה. את הפסטה המוקרמת המירה בדג בגריל, את הצ’יפס בירקות מאודים. מינון הבילויים בביצה הופחת לטובת האימונים במכון הכושר, ואת מקום מסעדות הגורמה תפס בעיקר המטבח הביתי.

 

את השינוי בחייה היא ביצעה בסיועה של הגר שפר, דוקטור לנטורופתיה (N.D), שם חם בתעשיית האימון האישי (קואוצ’ינג) לדיאטה. שפר, בוגרת הקולג’ לרפואה משלימה (את הדוקטורט קיבלה דרך אוניברסיטת ברנדין בלוס אנג’לס, ארצות הברית), אימצה בשנים האחרונות את דיאטת הזון, שאותה היא מיישמת על מטופליה ועל קבוצות ההרזיה בהנחייתה.

תפסנו את השתיים לשיחה מאחורי הקלעים. קיבלנו פרטים, עצות, שלל טיפים ובעיקר השראה.

 

מדיאטת הבמבה לדיאטת הזון

על השידוך בין ויצמן לשפר אחראית ליבנת קראוס. ”אין לי ניסיון עשיר בדיאטות”, מספרת ויצמן. ”פה ושם עשיתי דיאטת במבה (אוכלים כל השבוע רק במבה - סכ”ט), אבל לא יותר מזה. ליבנת אמרה לי שאצל הגר אוכלים מהכל ועדיין יורדים במשקל. קסמו לי עוגיות השוקולד צ’יפס המיוחדות המשולבות בתוכנית ההרזיה”.

 

שפר: ”העוגיות הן חלק משיטת דיאטת הזון. הן ביטוי לתפיסה שהדיאטה אינה צריכה להיות מלחיצה. לא עוד דיאטת כאסח הכוללת בתוכה איסורים רבים. בדיאטת הזון יש מומלץ ומומלץ פחות, תוך הבנה והכרה בצורך של אנשים רבים במתוק. לכן השיטה משתמשת בטריקים כדי לשלב את המתוק, כך שיהיה גם בריא וגם משביע. העוגיות מועשרות בוויטמינים, נוגדי חמצון, חלבונים ופחמימות ומכילות 5%־8% שומן. אפשר לרכוש אותן בבתי טבע ובחלק מרשתות הפארם. חסרונן הוא מחירן הגבוה (כ־10־15 שקל ליחידה). לאחרונה אני ממליצה על חטיף הבריאות NU-GO, שאף הוא מועשר בוויטמינים ובסיבים תזונתיים ומכיל רק 2.5% שומן”.

 

הפגישות עם שפר היו פרטניות. פעם בשבוע התייצבה ויצמן לשקילה ולמדידה בחמש נקודות בגוף (חזה, מותן, קו הטבור, הבטן התחתונה ואזור אגן הירכיים). לאחר מכן הגיע שלב הלימוד. ”יש הצפה של מידע על דיאטה במדיה, אבל הרבה פעמים אנשים לא אוגרים את המידע נכון”, מסבירה שפר. ”הם זוכרים את הכותרות אבל לא מגיעים לעומק. למשל, אנשים רבים לא יודעים מהי תרומתם של אבות המזון לגוף ומה זה מדד גליקמי (מידת ספיגת הסוכר בדם כתוצאה מאכילת פחמימות. בדיאטה השאיפה למנוע עלייה חדה של רמות האינסולין בדם, כדי להפחית תחושת רעב ואגירת שומן ברקמות - סכ”ט)”.

 

ויצמן: ”באמת לפני שהתחלתי את הדיאטה הזאת לא ידעתי מה זו פחמימה ומה זה חלבון. לא ידעתי שאלכוהול מכיל פחמימות”.

 

מלבד הלימוד הבסיסי, מטרת המפגשים היא להנחות את עושה הדיאטה כיצד לשלב את הדיאטה בקריירה הכוללת אכילה במסעדות, נסיעות לחו”ל, יציאות עד השעות הקטנות של הלילה ושאר סוגיות הרות משקל.


עם התזונאית הגר שפר (צילום: אדוארד קפרוב)

 

תני לי דוגמה איך שילבת את הדיאטה בקריירה?

ויצמן: ”שחקן הכדורסל, רביב לימונד ממכבי תל אביב, היה אז החבר שלי. כמעט בכל לילה הוא היה חוזר מורעב מאימון או ממשחק, ונהגנו לצאת בכל פעם למסעדה אחרת. כשהגענו למסעדה, הייתי מסמסת לשפר בלילה, לא משנה באיזו שעה, ומציינת את שם המסעדה. והיא, שזוכרת את התפריטים של כל המסעדות האלה, הייתה אומרת לי בדיוק איזו מנה להזמין. זו הייתה הקלה משמעותית”.

 

מה למשל המלצת לה?

שפר: ”במסעדה סינית מומלץ להתחיל במרק חריף־מתוק (למעט מרק תירס ומרק וון־טון). המנה העיקרית כוללת ארבע כפות אורז, המשמשות מצע למנת עוף עם ירקות. במסעדה מזרחית – המנה הראשונה יכולה להכיל ארבע כפות מלאות של סלטים מסוגים שונים וחצי פיתה, שני שיפודים וסלט ערבי קצוץ עם לימון בלבד, ללא השמן. במסעדת דגים – ארבע כפות סלטים ללא פיתה, ודג בגריל עם תפוח אדמה בינוני אפוי”.

 

גם היום את ממשיכה לסמס לשפר?

”היום אני אוכלת פחות במסעדות, וגם אם ’אתחרע’ על ארוחה במסעדה, אין מצב שאזמין פסטה עם שמנת או צ’יפס. אני נהנית לבשל בבית. הערב, למשל, מוזמן אלי ידיד לארוחה בשעה תשע בלילה. בתפריט: סלמון אפוי ואורז עם עגבניות, שום ובצל וגם סלט ירקות”.

 

מה לקינוח?

ויצמן (צוחקת): ”לא יודעת אם יהיה ... אולי תה”.

 

להתאמן בלי לזוז מהכורסה

עד לדיאטה המדוברת, ויצמן לא ממש הקפידה על פעילות גופנית. ”פה ושם עשיתי הליכה עם חברות או עם ההורים, אבל זה לא היה באופן מסודר. כשהתחלתי את המפגשים עם הגר, קיבלתי ממנה הדרכה של כמה תרגילי בטן ותרגילים להפעלת השרירים בידיים שאפשר לעשות לבד”.

 

עם הזמן, בניסיון לעודד אותה להתחיל פעילות מסודרת, רכשה שפר בעבורה מנוי למכון כושר. ויצמן התחילה עם אימון אינטרוואלים (שילוב בין אימון איטי במשך כמה דקות לאימון אינטנסיבי למשך כמה דקות - סכ”ט), הנמשך שעה ומורכב מארבע דקות הליכה ודקה ריצה. בהדרגה עברה לשלוש דקות הליכה ושתי דקות ריצה. ”היום אני יכולה לרוץ כחצי שעה ברצף. אני מתאמנת שלוש פעמים בשבוע, בדרך כלל שעה בכל פעם, ומשלבת אימוני כוח ואירובי”.

 

שפר: ”לא חייבים לעשות פעילות גופנית במכון כושר. אפשר לבצע כמה פעולות פשוטות הקשורות לחיי היומיום. למשל, לצמצם את השימוש ברכב וללכת יותר ברגל. אפשר אפילו לבצע פעילות גופנית בסלון על הכורסה ועדיין להשיג תוצאות יפות. הניסיון מראה שכשהפעילות נעשית בהדרגה, קל יותר להתמיד בה”.

 

חטובה או חטובת־על?

עם השיפור בהרגלי האכילה והעדפות המזון, וכן השילוב של הפעילות הגופנית, השילה ויצמן חמישה קילו ממשקלה. אז כמה היא שוקלת? שתיקה. סוד צבאי ממש. ויצמן נעה באי נוחות על מקומה ומסרבת להיכנס לזה. אולי בגלל החשש שתצטייר כרזה מדי. שפר ממהרת להיחלץ לעזרתה: ”לירון גבוהה, 171 ס”מ”, היא מסבירה, ”המשקל מטעה. צריך לזכור שיש שוני בין מבנה גוף כזה או אחר, ולכן משקל שניכר על אחד כגבוה, אצל אחר, שמבנה גופו שונה, יהיה נמוך יותר. יותר חשוב מהמשקל זו הירידה בהיקפים והירידה באחוז השומן. נשים רבות, למשל, סובלות מאגירת נוזלים לקראת המחזור או במהלכו. הן חשות מלאות ונפוחות, מה שמתבטא לפעמים בתוספת של כ־3־4 ס”מ להיקף הבטן והחזה. גם אחוזי השומן בגוף מושפעים ממצבור הנוזלים. מבחינת המשקל אפשר גם לראות עלייה שנעה בין חצי קילו לקילוגרם אחד. זו הסיבה שאני מאפשרת ללקוחותיי לשנות את מועד הפגישה אם באותו בוקר הן מקבלות וסת. בנוסף, בקבוצות ההרזיה שאני מנחה, מחולקים המשתתפים לפי מאפיינים משותפים, כמו חתך גיל. ישנה קבוצה של נשים צעירות מהזן של ויצמן, שכולן רזות, וכולן שם רוצות לעבור ממעמד של סתם חטובות לחטובות־על”.

 

ואת מעודדת אותן לעשות זאת? הרי ההרזיה יכולה לבוא על חשבון בריאותן?

אם מישהי מגיעה במשקל נמוך - אני בוחנת זאת בפרמטרים שונים, בין השאר בעזרת נוסחת BMI - אסביר לה שלא כדאי לה לרדת במשקל כי זה עשוי לפגוע בבריאותה. כל המטופלות שמגיעות אלי מצויות בשלב שבו הן עדיין יכולות לרדת במשקל (ובוודאי לרדת בהיקפים) ובכל זאת להיות בריאות. אני לא אאפשר לאף מטופלת לרדת במשקל יותר ממה שבריא לה. אני עובדת איתן על שינוי הרגלי חשיבה בנוגע לאכילה ואוכל. התפיסה החדשה גורמת להן להיפרד מאובססיות לספירת קלוריות. הן מבינות שלהזין את הגוף במה שהוא צריך זאת השיטה, ולא לדלג על ארוחות או לצמצם כמויות”.


אמרו לי שאוכלים מהכל ועדיין יורדים במשקל (צילום באדיבות ערוץ הבידור)

 

שמירה על התוצאות

זה שנתיים וחצי שוויצמן שומרת באדיקות על משקלה. כיום היא ושפר בעיקר חברות. ”לפעמים כשאני צריכה חיזוק אני באה אליה לפגישה”, היא אומרת. ”בעיקרון, כל מה שלמדתי ממנה נכנס אצלי לסיסטם. אני מוותרת על מזונות מסוימים ממקום שבו אני מודעת לכך שאין להם תרומה לבריאות שלי ולא בגלל שזה ’אסור’. למשל, אתמול הביאו למערכת קרמבו, שאני מאוד אוהבת. כל יחידה מכילה כ־120 קלוריות בלבד וזה לא נורא, אבל החלטתי לוותר. בזכות הגר למדתי שלקרמבו אין כל ערך תזונתי. מצד שני, למדתי איך לשדרג את הערך הבריאותי של מזונות שונים. פעם השותף שלי היה מרבה להכין פסטה ברוטב עגבניות. פחמימה עם פחמימה. היום, בזכות הדיאטה שלי, הוא למד להכין פסטה מאוזנת ובריאה יותר שמורכבת מטונה וזיתים”.

 

איך את שומרת על התוצאות?

לא אצא מהבית ללא חטיף בריאות נו־גו (NU-GO) בתיק. במקום העבודה אני מאחסנת באופן קבוע דגנים מסוג פייבר וואן המשביעים לאורך זמן. במקרר יש לי תמיד יוגורט 1.5%. את ארוחת הערב אני מסיימת בשעה שמונה עד תשע בערב. בימים ארוכים במיוחד אני יכולה לנשנש יוגורט בשעה מאוחרת יותר. חוץ מזה אני לא מוותרת על פעילות גופנית”.

 

מה לאכול במסעדה לפי המלצת דיאטת הזון

במסעדה סינית: מרק חריף־מתוק (למעט מרק תירס ומרק וון־טון). המנה העיקרית כוללת ארבע כפות אורז + מנת עוף

עם ירקות.

 

במסעדה מזרחית: ארבע כפות מלאות של סלטים מסוגים שונים, חצי פיתה, שני שיפודים וסלט ערבי קצוץ עם לימון בלבד, ללא שמן.

 

במסעדת דגים: ארבע כפות סלטים ללא פיתה, ודג בגריל עם תפוח אדמה בינוני אפוי.

 

 

דיאטת הזון

דיאטת הזון (”החוג”) פותחה על ידי הביוכימאי, ד”ר בארי סירס. סירס טוען שיש להשתמש במזון כאילו היה תרופה כדי להשפיע בעיקר על הורמון האינסולין. נוסף על כך, יש שומנים טובים ושומנים רעים ופחמימות טובות יותר ופחות, כשהוא מבודד את עצמו מאלה המוקיעים באורח גורף את כל הסוכרים או העמילנים.

 

השיטה מספקת ידע בנוגע לאופן שבו אבות המזון משפיעים על רמת האינסולין בגוף, וכיצד לשמור על רמת אינסולין נמוכה, בלי לספור קלוריות.

 

הדיאטה מבוססת על חטיפים בטעמים שמספקים שליטה ברמות הסוכר, איזון מערכת העצבים ושחרור מתחושת רעב. מדובר בתזונה המורכבת מ־30% חלבון, 30% שומן ו־40% פחמימות, בתוספת ויטמינים ואומגה 3.

 

נוסף על התפריט היומי מכתיבה הדיאטה פעילות גופנית. אכילה נכונה עם התעמלות תשמור על האינסולין בתחום הרצוי ותשחרר אותנו מתחושת רעב.

 

תפריט יומי לדוגמה לפי דיאטת הזון

ארוחת בוקר

2 פרוסות לחם קל עם גבינה או יוגורט טבעי גדול עם 2 כפות של ברנפלקס או 1/2 כוס תותים או חביתה + 1/4 קוטג’ + 2 פרוסות לחם קל + עגבנייה ומלפפון

 

ארוחת ביניים

1/2 חטיף NU-GO (לרכישה בפארמים ובבתי הטבע) יוגורט 0% בטעמים

 

ארוחת צהריים

מנת בשר: סטייק עוף או 2 שיפודים או פילה דג או שווארמה + סלט ירקות או חצי כוס מרק ירקות או סלט עם נתחי עוף או טונה + פרוסת לחם רגיל או 2 פרוסות לחם קל + תוספת: 4 כפות פסטה או אורז או פירה או קוסקוס או 1/2 פיתה או פרוסת לחם רגיל + קינוח: קרטיב או פרי

 

ארוחת ביניים

עוגיית שוקולד צ’יפס TRI־O־PLEX (לרכישה ברשתות הפארם ובבתי הטבע) או 2 פרוסות לחם קל עם גבינה וריבה או

הפוך גדול מבית קפה

 

ארוחת ערב

פשטידת ירקות וגבינה (בגודל משולש פיצה קטן) + סלט או פיצה טורטייה או אומלט בריא + סלט + גבינה + 2 פרוסות לחם קל או תפוח אדמה מוקרם עם גבינות 5% שומן

 

ארוחת לילה

קערת אדממה (חצי שקית קפואה. הכנה בהתאם להוראות יצרן)

 

ייעוץ מקצועי: הגר שפר 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שנתיים וחצי של שמירה אדוקה. ויצמן
צילום: אדוארד קפרוב
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים