שתף קטע נבחר

חשש רפובליקני: "מסיבת התה" תקום על יוצריה

הארגונים המעורבים בתנועת המחאה השמרנית נגד אובמה החלו להחדיר את אנשיהם למוסדות המפלגה הרפובליקנית, כדי לקבוע את מדיניותה ומנהיגיה. פיילין כבר תמכה במהלך, אך עמיתיה יודעים שהוא עלול להרחיק בוחרים מתונים ולסכל ניצחון בבחירות. האם אמריקה מוכנה למפלגה שלישית?

חברי תנועת המחאה השמרנית העולה "מסיבת התה" החלו לאחרונה להציף את מוסדותיה הנמוכים של המפלגה הרפובליקנית ברחבי ארצות הברית באנשיהם, במטרה להשתלט בסופו של דבר על מוסדות המפלגה כולה. בימים אלה עושים פעילי "מסיבת התה" את המעבר מתנועת מחאה פוליטית נגד ממשל אובמה להתארגנות פוליטית תכליתית, שממנה בדיוק חששו מנהיגי הרפובליקנים.

 

תנועת "מסיבת התה" הוא השם שניתן לאירועי המחאה שהחלו כהפגנות מקומיות בכמה ערים בארה"ב, מעט אחרי

השבעתו של אובמה לנשיא. את התנועה גיבו גם אנשי תקשורת בכירים, בין השאר ב"פוקס ניוז". היא נקראת על שם "מסיבת התה של בוסטון", הפגנה נגד השלטון הזר הבריטי, שנחקקה בתודעה כאירוע המכונן שהוביל להקמת ארה"ב.

 

היה זה ב-16 בדצמבר 1773, כשתושבי בוסטון נאספו והשליכו ארגזי תה לנמל המקומי במחאה על המיסוי שהטילה בריטניה, מחאה שהציתה שרשרת אירועים שהסתיימו בעצמאות. "מסיבת התה של בוסטון" הייתה הפגנה נגד שלטון זר, ומי שבחר את השם לתנועה החדשה מאמין שגם אובמה הוא שליט זר שהשתלט על אמריקה הטובה והישנה. אלה אותם אנשים שבטוחים כי אובמה כלל לא נולד בארה"ב אלא בקניה, ולפיכך הוא נשיא בלתי חוקי.


פיילין ב"מסיבת התה". ביד שמאל - הצהרות שהכינה מראש (צילום: רויטרס)

 

קבוצות שמרניות שונות שעיטרו את עצמן בשם הגג היומרני הזה, החלו לאחרונה להכשיר את חבריהן ברחבי המדינה לרוץ לעמדות ייצוג באיזורי המגורים שלהם מטעם המפלגה הרפובליקנית. אלה האנשים שההצבעה שלהם תקבע בסופו של דבר את זהות נציגי המפלגה בבחירות, והשפעתם על גיבושו של מצע המפלגה - גדולה. במקום שההנהגה הרפובליקנית תכתיב לשטח, מנסים פעילי "מסיבת התה" להפוך את היוצרות, ולהעניק לשטח את הכוח להתוות את המדיניות והמועמדים להנהגה.

 

בין פיילין לפייגלין

אנשי "מסיבת התה" מנצלים את השפל שבה מצויה המפלגה הרפובליקנית ואת חוסר העניין של תומכיה להיכנס למוסדותיה, כדי להחדיר מועמדים מטעמם לשטח במדינות כמו אריזונה, אוהיו ודרום-קרוליינה. בנוואדה כבר הצליחו חברי "מסיבת התה" להשתלט על המפלגה באזור לאס וגאס, ולאייש שישה משבעת הכיסאות של חברי הוועדה המנהלת של המחוז. זו רק דוגמה אחת למהפכה השקטה שמתרחשת בימים אלה במקומות שונים באמריקה, בעיקר כאלה שנפגעו בצורה קשה יותר מהמשבר הכלכלי.

 

כך או כך, רק בשבוע שעבר קיבלו אנשי "המסיבה" גיבוי משמעותי ממי שנזכרת כזו שעשויה להפוך למועמדת הרפובליקנית לנשיאות ב-2012, שרה פיילין. בנאום חוצב להבות בפני אנשי התנועה, שאותו ניצלה בעיקר להשתלחות קשה בנשיא ברק

אובמה, אמרה פיילין כי "המפלגה הרפובליקנית תעשה בחוכמה אם תקלוט את 'מסיבת התה' לתוכה", והדגישה כי "היא לא תצליח בלי זה". המועמדת לשעבר לסגנית הנשיא הוסיפה כי "אמריקה מוכנה לעוד מהפכה, ואתם חלק ממנה".

 

במשך השנים הצליחו הרפובליקנים לנצח בבחירות לנשיאות עם מועמדים שמשכו בנוסף לשמרנים גם מצביעים מתונים ועצמאים, ובמקרים מיוחדים - כמו בקמפיין הבחירות לנשיאות של רונלד רייגן - גם דמוקרטים מתונים. אם תנועת המחאה החדשה תצליח לחדור לעומק המפלגה הרפובליקנית, בדומה אולי למה שניסה לעשות משה פייגלין בליכוד, ולהשתלט על מוסדותיה, ייפגעו סיכויי הרפובליקנים להשיג רוב בקרב הציבור האמריקני הכללי בבחירות לנשיאות. מהלך כזה יגביר את הסיכוי לכניסתה של מפלגה שלישית עצמאית במירוץ לנשיאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. המחאה העממית מתמסדת
צילום: AP
הנשיא לשעבר רייגן. התנועה תמנה שכתוב ההיסטוריה?
צילום: איי פי
מומלצים