שתף קטע נבחר

עיתוני בריטניה: פגיעה ביחסים ואידאלים מעוותים

בבוקר שבו זומן שגריר ישראל לבירור, עיתונים מובילים בממלכה עמוסים בדיווחים ופרשנויות אודות הסתבכות הדרכונים הישראלית-בריטית בדובאי. ה"טיימס" מזהיר מפני פגיעה אפשרית ביחסים, ה"דיילי טלגרף" מציין ש"המוסד מתואר כבעל אידאלים מעוותים ופרגמטיזם אגואיסטי" - ופרשן ה"אינדיפנדנט" מביא רמיזות לכך שאולי בריטניה דווקא סייעה בפעולה. דיווח: ראש המוסד לא מתכוון להתפטר

תסבוכת הדרכונים במוקד העיסוק התקשורתי. שגריר ישראל בלונדון, שעתיד להגיע למשרד החוץ הבריטי למה שהוגדר כ"שיחת בירור", ודאי יקרא עוד לפני כן כמה מהעיתונים המובילים בממלכה. אלה עמוסים הבוקר (יום ה') בדיווחים חדשותיים, פרשנויות, תמונות, ניתוחים וקריקטורות סביב פרשת החיסול בדובאי, והחשדות לפיהם המוסד "גנב את זהותם" של אזרחים בריטים ואירים לצורך ביצוע הפעולה.

 

עיתון אחד אף ציטט מקור בריטי כמי שקובע כי היחסים בין המדינות "הוקפאו" עד לבירור הנסיבות. סוכנות "רויטרס" ציטטה היום מי שמתואר כ"מקורב לראש  המוסד", באומרו כי אין בכוונתו של מאיר דגן, להתפטר בעקבות החיסול. "התפטרות פירושה קבלת אחריות, יש כאן עניין של סדר עדיפויות לאומי", צוטט המקורב.

 

דרכונים באפלה - כתבות אחרונות ב-ynet:

 

ה"טיימס" מקדיש את מאמר המערכת שלו לחיסול בדובאי ונוקט עמדה מתונה יחסית כלפי ישראל, אך מזהיר אותה מפני פגיעה קשה ביחסים עם בנות בריתה במאבק בטרור. "במלחמתה בחמאס ובארגונים עוינים אחרים,

נדרשת ישראל לפעול בנחישות ועם דימיון. חיסול מנהיגי טרור אינה מדיניות של ישראל לבדה. בפקיסטן, ארה"ב תוקפת בסיוע בריטי מהאוויר את ראשי אל-קאעידה והטליבאן. וושינגטון ולונדון רואות בחיסולים הללו צעד לגיטימי במאבק בטרור. אך ההתנקשות בדובאי צריכה להעלות לסדר היום שאלה אחרת... בנוגע לשימוש בסוכנים עם דרכונים אירופים מזויפים, כדבר שעלול לפגוע ביחסי ישראל-בריטניה ובנות ברית אחרות".

 

העיתון מזכיר פרשה דומה מ-1987 שבעקבותיה התחייב המוסד שלא להשתמש בדרכונים בריטיים שוב למטרותיו, ומציג את פרשת דובאי כהפרת ההבטחה. "הפעולה בדובאי עלולה להביא לקיפאון ביחסים דווקא בזמן שבו ישראל זקוקה לתמיכת אירופה בניסיון למצוא דרך חזרה לשיחות השלום עם הפלסטינים. ישראל אינה מסייעת להשגת מטרותיה בכך שהיא מפגינה חוסר התעניינות בזכויותיהם ובביטחונם העתידי של בעלי אזרחות בריטית מעבר לים".  


"מי בא לשחק טניס?". נתניהו בקריקטורה ב"אינדיפנדנט"

 

"תחת הנהגתו של ראש המוסד הנוכחי (מאיר דגן - י.ו.) יש פחות דאגה לביצוע פעולות מסוכנות, אך ישראל צריכה לשאת בתוצאות. ברור לכולם שלממסד הביטחוני בישראל יש עבודה קשה באופן מיוחד בניסיון להבטיח את חייהם של אזרחי ישראל, אך זה לא יעשה את חייהם בטוחים יותר אם ישראל מסכנת את ביטחון ידידיה".

 

איש מוסד לשעבר: לדגן לא אכפת להכעיס

ה"טיימס" מביא במאמר אחר פרופיל על דמותו ואופיו של מאיר דגן, ומצטט איש מוסד לשעבר, המכונה ב', כמי שסבור ש"השמירה על יחסים טובים עם מדינות אחרות ירדה בתקופת כהונתו של דגן לשפל". ב', שעבד תחת דגן, הוסיף כי "המוסד עומד בפני זעם רב על השימוש בדרכונים בריטיים ואירופיים. אינני יודע אם המוסד מעורב באמת בפעולה או איך השיגו את הדרכונים האלה, אך אני יכול לומר שדגן אינו האיש שאיכפת לו להכעיס כמה אנשים כדי לבצע את העבודה".

 

לפי הדיווח ב"גרידאן", בריטניה הפגינה את מורת רוחה בין היתר בכך שדחתה את בקשת ישראל שלא לפרסם את זימון השגריר. "היחסים בין המדינות היו במקפיא עוד לפני זה, וכעת הם בהקפאה מלאה", אמר גורם בכיר בלונדון.

 

ה"דיילי טלגרף" בחר להפנות את תשומת הלב מהשפעות החיסול בדובאי לסוגיית הגרעין האיראני. הפרשן לענייני ביטחון, דנקן גרדהם, התייחס במאמרו להבדלים בין סוכנות הביון הבריטית MI-6 והמוסד. "בעוד שה-MI-6 מגייס סייענים ברחבי העולם בהתבסס על תדמיתו המלומדת והחברותית, המוסד מתואר כבעל 'אידאלים מעוותים ופרגמטיזם אגואיסטי' המלווה 'בחוסר כבוד טוטאלי לחיי אדם' הבאה לידי ביטוי בתוכנית החיסולים הממוקדים שלו".   


ישראל הפרה הבטחה? תמונות המחסלים (צילום: AFP) 

 

לדברי גרדהם, "למרות המתח בין בריטניה לישראל (עמדת בריטניה לגבי חיזבאללה, ופרשת צווי המעצר לבכירים ישראלים - י.ו), היחסים בין שתי הסוכנויות התהדקו בשנים האחרונות על רקע

המאבק של שתיהן בתוכנית הגרעין האיראני. MI-6 סיפק מידע חשוב בחשיפת המתקן בקום בשנה שעברה וגם הפעולה לחיסולו של אל-מבחוח הייתה זוכה בוודאי להתעלמות, אלמלא השימוש בדרכונים בריטיים".

 

ה"אינדיפנדנט" מפנה ביקורת כלפי בריטניה עצמה וטוען כי בדובאי "חושדים ששיתוף הפעולה הביטחוני בין אירופה לישראל 'חצה את הקווים', עד כדי מצב שבו ניתן להשתמש בדרכונים בריטיים כדי לשלוח סוכנים ישראלים למפרץ למשימות חיסול". פרשן העיתון, רוברט פיסק, כתב במאמרו כי בשיחה עם אחד ממקורותיו בדובאי, המתואר על ידו כמקור אמין מאוד, נאמר לו שהדרכונים הבריטיים אמיתיים. "יש צילומי הולוגרמה וחותמת ביומטרית. הם לא מזוייפים או מפוברקים. השמות באמת כתובים שם. אם אתה יכול לזייף הולוגרמה או חותמת ביומטרית, מה זה אומר?", אמר המקור לפיסק, כרמז לשיתוף פעולה בריטי בפעולה.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פיטר אלווינגר. מי אתה באמת?
צילום: AFP
צילום: AFP
סטיבן הודס. האמנם?
צילום: AFP
מאיר דגן. לא אכפת לו להכעיס
צילום: גיל יוחנן
מומלצים