שתף קטע נבחר

נמצאו מתאימים לתרום מוח עצם - אך סירבו לתרום

ynet חושף: במבצע מוח-עצם האחרון של "עזר מציון" בו השתתפו בעיקר אנשי הקהילה הרוסית, נמצאו 10 תורמים מתאימים לחולי סרטן. אולם רק שמונה מהם ניאותו לתרום מוח-עצם ולהציל חיים, שניים אחרים חזרו בהם מהרצון לתרום. אלי טובבין, שעבורו התקיים המבצע: "ברוסיה הכניסו לנו לראש שתרומת מוח עצם מסוכנת מאוד לתורם". עזר מציון: "אין מודעות לכמה ההליך פשוט. זה כאב לב נוראי"

שמונה חולי לוקמיה זכו בשבועות האחרונים בתקווה מוחשית לנצח את המחלה, לאחר שנמצא עבורם תורם מתאים במבצע האחרון לאיסוף דגימות דם למאגר מוח העצם של ארגון "עזר מציון". ברם, שני חולים אחרים שנמצאו להם תורמים מתאימים לא יוכלו לקבל את הסיכוי הזה, משום שהאנשים שנמצאו מתאימים לתרום חזרו בהם - ולא מוכנים לתרום את מוח העצם שלהם. 

 

התרומות נמצאו במבצע האחרון של ארגון "עזר מציון", בו נאספו כ-30 אלף תרומות דם. בין התורמים היו עשרה אנשים שתרומת הדם שלהם הצביעה על התאמה לעשרה חולים. שמונה, כאמור, הסכימו לבצע את ההליך של תרומת מוח עצם ושניים סירבו. ב"עזר מציון" פנו אל אותם אנשים מספר פעמים ושלחו מומחים שינסו לשכנע אותם - אך לדבריהם, נתקלו בסירוב ובניתוק מגע.

 

מתקשים לשכנע את המגזר

הסירוב של השניים לתרום מציפה שוב תופעה מדאיגה: השניים הם יוצאי ברית המועצות לשעבר - קהילה שנתפסת כבעייתית בכל הנוגע לתרומת מוח עצם.

במבצע האחרון, אותו הוביל החולה אלי טובבין שזקוק לתורם בקרב אשכנזים יוצאי ברית המועצות לשעבר, הודגשה הקריאה לחברי מגזר זה לבוא ולהיבדק. במאגר תורמי מוח העצם של "עזר מציון" יש ייצוג נמוך לחברי הקהילה הרוסית.

 

בראיון שנערך עמו בערב מבצע ההתרמה, ציין טובבין את הבעייתיות: "התורם שלי יכול להימצא באוכלוסייה של יהודים אשכנזים יוצאי ברית המועצות, ולאוכלוסייה הגדולה הזאת אין מודעות לחשיבות ולמשמעות של תרומת מוח עצם. כיום, כשהמציאות אילצה אותי להפוך לשגריר, אני לא יכול לבוא בטענות אל האנשים שפוחדים לתרום. לפני שנה, כשנערך המבצע הגדול למציאת מוח עצם לעמית קדוש, גם אני הייתי כמותם. למרות שראיתי את הקמפיין לא הלכתי לתת דגימת דם, בגלל שהמונח הזה נשמע לי מפחיד. חשבתי שזה מחטים בעצמות".

 

ברוסיה, סיפר טובבין, "הכניסו לנו לראש שתרומת מוח עצם מסוכנת מאוד לתורם". טובבין צילם שני סרטים, האחד בעברית והשני ברוסית, כדי להסביר שתרומת מוח עצם לא יותר מסוכנת מתרומת דם רגילה: "אבל כשנכנסתי לכל מיני פורומים ברוסית כדי לעשות יחסי ציבור למחלה שלי", סיפר אז טובבין, "מייד עלו תגובות זועמות של טוקבקיסטים ששאלו אותי איך אני לא מתבייש לבקש מהם משהו שיעמיד אותם בסכנת חיים."

 

"זה כאב לב נוראי"

בעזר מציון מצרים על הסירוב. "אנחנו מניחים שאותם תורמים לא מכירים את ההליך ולא יודעים עד כמה הוא פשוט וללא תופעות לוואי. בדרך כלל ישנם 100% הסכמה ואנשים ממש בוכים מרוב אושר כשהם מתבשרים שהם מתאימים לתרום מוח עצם לחולה. אלפים עברו את ההליך הזה בארץ ויש ניסיון רב עם התהליך הזה בעולם". המצב, הם מודים, מאוד מתסכל: "אין לנו שיתוף פעולה מצד התורמים האלו", הם אומרים, "במקרה הזה יש להם הזדמנות להציל חיים. זה כאב לב נוראי".

  

בשנים האחרונות עברו 600 חולים השתלת מוח עצם בזכות המאגר של עזר מציון. במהלך 2009 לבדה התבצעו 138 תרומות.  

 

בעבר התבצעה תרומת מוח העצם על ידי שאיבת החומר מעצם בגוף בהליך כירורגי. כיום, תהליך תרומת מוח העצם פשוט ביותר: התורם המתאים מוזמן לקבל טיפול בתרופה נאופוגן, הגורמת לשגשוג תאי הדם. לאחר הטיפול, מוזמן שוב התורם להליך תרומת מוח העצם, הליך הנמשך כחמש שעות.  

 

התורם יושב על כורסא, צינורית דקיקה מחוברת לווריד ביד ודרכה נשאב הדם ועובר סינון במכונה הדומה למכונת דיאליזה. תאי מוח העצם נשארים במכונה, שאר מרכיבי הדם של התורם מוחזרים לגופו. בשלב הבא מוצאים התאים הסרטניים מגוף החולה. תאי מוח העצם שנתרמו מוחדרים לגופו והם יוצרים תאי דם חדשים ובריאים.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
תהליך תרומה פשוט ביותר. דוכן בדיקה
צילום: עופר עמרם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים