שתף קטע נבחר

תירס בתחפושת ושלושה מתכוני פורים שמחים

חשבתם שתירס זה הגרגרים הצהובים על הקלח? אז תחשבו שוב. האדם המודרני צורך תירס בעשרות צורות אחרות, החל משמן ותוספי מזון וכלה במשחות שיניים ושקיות אשפה. פיליס גלזר מסבירה למה התחפושת הזאת מזיקה לנו ונותנת 3 מתכוני תחפושת מעודדים קצת יותר

השבוע התחלתי לקרוא את הספר הנפלא The Omnivore's Dilemma, מאת הסופר ואיש האוכל הנודע מייקל פולן. למי שלא יודע, אומניבור הוא אדם שאוכל מהכל, בניגוד לצמחוני לדוגמא, שלא אוכל מהחי. בפרק הראשון של הספר פולן מסביר שהאדם המודרני הוא בעצם "תירס מהלך": תירס מזין את הפרה שעתידה להיות סטייק, את התרנגולות שמטילות את הביצים ואת העוף שעתיד להיות שניצל. החלב, הגבינה והיוגורט שלנו, שפעם באו מפרות, כבשים ועזים שניזונו על עשבים במראה, עכשיו מבלות את חייהן בכלובים וניזונות מתירס.

 

התירס גם מתחפש לצורות רבות: ה"צ'יקן נגטס", שיש ברשתות המזון המהיר, עשויים מעוף שאכל תירס, אך גם מעמילן תירס, קמח תירס ואולי אף מטוגנים בשמן תירס. היום גם חומרים מייצבים כמו סירופ תירס עתיר פרוקטוז (שנחשב למאוד לא בריא), מולטוזה, לציטין, מולטודקסטרין (שנמצא בהמון מזונות מתועשים), סירופ גלוקוזה, דקסטרוזה, חומצת לקטיק וחומצת אסקורביק, עשויים מתירס. הוא נמצא בבירה, בקטשופ, במלבין קפה, בגלידת יוגורט, בממתקים, מרקים מוכנים, חטיפים, סירופים שונים, מיונז, נקניקיות, מרגרינה, חרדל ופירות משומרים.

 

עשרות אלפי מוצרים ברשתות השיווק מכילים תירס וזה כולל גם מוצרים לא אכילים: משחות שיניים, פחמים, שקיות אשפה, חומרי הדברה, סוללות, חומרי ניקוי, חיתולים חד-פעמיים, פיברגלס, דבקים ולינוליאום. בקיצור, טוען פולן, הכמיהה לתירס, בצורתו המתועשת יותר מאשר בצורתו הטבעית, היא אחד הדברים שהכי משפיעים לרעה על חיינו, כלכלתנו, בריאותנו ומצבנו החברתי, בעידן המודרני. מרתק ועצוב. עוד לא סיימתי את הספר, אבל אפשר כבר להגיד שהוא מומלץ בחום.

 

אז ברוח ההתחפשות (לא רק של התירס, אלא בעיקר של פורים), מצאתי שלושה מתכונים חביבים, ששניים מהם מבוססים על מסורת עתיקת יומין: "נעלי המן" בהשראת יהודי יוון וחלת "עיני המן" מורוקאית. המתכון השלישי הוא לעוגת שוקולד וסלק (אחרי המתכון לעוגת שוקולד עם קישואים, משבוע שעבר). שיהיה לנו חג מלא הפתעות נעימות.

 

פולוריקוס (נעלי המן)

נהדר לארוחת בוקר או לסעודה בחג פורים

 

המרכיבים (ל-6 יחידות):

4 כוסות קמח לחם או קמח רב שימושי

1/2כוס קמח מלא

1 כף שמרים יבשים או 2 כפות "שימרית"

2 ביצים

1 כפית מלח

1/4 כוס שמן קנולה

1/4 כוס סוכר דמררה

1 כוס מים פושרים

6 ביצים קשות

להברשה:

1 חלמון ביצה + 1 כפית מים, להברשה

זרעי שומשום

ללישה:

קמח נוסף

 

אופן ההכנה:

  1. בקערה גדולה, מערבבים 3 כוסות קמח לחם, קמח מלא ושמרים.
  2. טורפים ביצים, מלח, שמן, סוכר ומים בקערה קטנה. עושים גומה באמצע קערת הקמחים ומוסיפים את הנוזלים. מערבבים היטב עם כף עץ.
  3. מוסיפים את יתרת הקמח בהדרגה ובוחשים עד שהבצק עוזב את דפנות הקערה (הוא עדיין יהיה קצת דביק).
  4. מעבירים למשטח מקומח קלות ולשים 5 דקות. מוסיפים רק מספיק קמח עד שהבצק כבר לא דביק. שמים בקערה משומנת, הופכים ומכסים עם מגבת מטבח.
  5. נותנים לו לתפוח 45 דקות או עד שהוא מכפיל את נפחו.
  6. מחממים את התנור ל-180 מעלות. יוצרים גומה באמצע הבצק וחותכים ל-6 חתיכות שוות.
  7. מוציאים מעט בצק מכל כדור ויוצרים ממנו שני שרוכים ארוכים (עבור כל "נעל"). מניחים בצד.
  8. מהכדורים הגדולים יוצרים צורה אליפסית, שדומה לנעל בית. בחלק העליון של האליפסה מניחים ביצה קשה.
  9. בחלק התחתון שמים את ה"שרוכים" וממהדקים לבצק.
  10. מברישים פעמיים עם תערובת הביצה ומפזרים שומשום.
  11. אופים בתבנית מרופדת בנייר אפייה במשך 25-30 דקות, עד שה"נעליים" מוזהבות.

 

חלת פורים מרוקאית (עיני המן)

חלה נהדרת למשלוח מנות

 

המרכיבים (ל-3-4 חלות בינוניות):

8 כוסות קמח לחם או קמח רב שימושי (אפשר להמיר כוס אחת בקמח מלא)

2 כפות שמרים יבשים או 4 כפות שמרית

1 כוס סוכר (רצוי טבעי מוזהב)

1 כף שומשום, 1 כף זרעי אניס

1 כוס שקדים קצוצים

1/4 כפית מלח

3 ביצים

1/2 כוס שמן קנולה

1/4 2 כוסות מים פושרים

6-8 ביצים קשות

1 חלמון ביצה + 1 כפית מים להברשה

1/2 כוס שקדים מולבנים


(צילום: פיליס גלזר)

 

אופן ההכנה:

  1. בקערת מיקסר שמים קמח, שמרים, סוכר, שומשום, אניס ושקדים קצוצים. מערבבים עם וו הלישה ואז מוסיפים את המלח.
  2. בקערה שנייה טורפים ביצים, שמן ומים. מוסיפים אותם בהדרגה לתערובת הקמחים ולשים עד לקבלת בצק רך.
  3. מוציאים מן המיקסר ושמים על משטח מקומח קלות. ממשיכים ללוש ומוסיפים קמח לפי הצורך עד שהבצק גמיש ולא דביק.
  4. מפרידים ל-3-4 כדורים, מכסים במגבת מטבח חמימה (אפשר לשים במייבש לדקה) ומתפיחים כשעתיים. יוצרים גומה באמצע ונותנים לו נוח 5 דקות.
  5. מחממים את התנור ל-190 מעלות. מרפדים שתי תבניות בנייר אפיה.
  6. לשים את הכדור הראשון קלות ויוצרים ממנו צורת לחמניה.
  7. יוצרים שתי גומות במרכז ומניחים בתוכן שתי ביצים. חוזרים על הפעולה עם יתר הבצק והביצים.
  8. מברישים בחלמון ביצה טרופה עם מים ומפזרים את השקדים למעלה (חשוב להצמיד אותם לבצק כדי שלא יפלו). אופים 30 דקות, עד שהחלות שחומות.

 

עוגת שוקולד וסלק

עוגה טעימה ועשירה שרק מעטים ינחשו שיש בה משהו "מוסתר". בכדי להכין מהר את המתכון אפשר להשתמש בסלק מבושל קנוי, רק יש לסנן אותו מנוזלים לפני הטחינה

 

המרכיבים:

75 גרם שוקולד מריר, שבור לחתיכות

1/2 כוס שמן

2 ביצים

3/4 כוס + 2 כפות סוכר דמררה

1 כוס סלק מקולף, מבושל וטחון

1/2 1 כפיות תמצית וניל טבעית

3/4 כוס קמח רב שימושי

1/4 כוס קמח מלא

1 כפית אבקת אפיה

קורט מלח

 

עזרים: תבנית מרובעת בגדול 20-22 ס"מ

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את התנור ל-190 מעלות. משמנים תבנית ומקמחים קלות עם קמח, אבקת קקאו או אבקת סוכר. מנערים כדי להוציא עודפים.
  2. מרככים את השוקולד עם 1/4 כוס שמן במיקרוגל (או בסיר כפול) על חום נמוך. בוחשים לתערובת אחידה.
  3. בקערת מיקסר חשמלי טורפים ביצים וסוכר עד לצבע בהיר. מוסיפים את יתרת השמן, תערובת השוקולד, הביצים והווניל, תוך ערבול במהירות נמוכה.
  4. מפסיקים את פעולת המערבל ומנפים פנימה קמחים, אבקת אפייה, סלק טחון ומלח. מערבבים בכף, רק עד שהתערובת אחידה.
  5. יוצקים לתבנית ואופים כ-40 דקות, או עד שקיסם שהוחדר למרכז יוצא נקי.
  6. נותנים להתקרר בתבנית ואז מוציאים. אפשר לפזר למעלה אבקת סוכר.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים