שתף קטע נבחר

הבנקים רוכבים על נפילת יוון

בעוד שקרנות הגידור והבנקים הגדולים מנסים לייצב אותה, הפכה יוון קורבן למתקפת מהמרים מצד אותם גופים עצמם, שצופים את קריסתה. הנגיד האמריקני יפתח בחקירה

המהמרים והספקולנטים ששיחקו בגורל לוקחי המשכנתאות לא עצרו שם, כך מתברר. לפי דיווחים חדשים של העיתונים ניו יורק טיימס והוול סטריט ג'ורנל, בנקים גדולים בארה"ב ובאירופה רכשו איגרות חוב בכמויות עצומות, כדי להמר באמצעותן על פשיטת רגל אפשרית של יוון.

 

עוד על המשבר ביוון:

 

מדובר, למעשה, באותה שיטה שגרמה לנפילתו של בנק ההשקעות ליהמן ברדרס ב-2008 אלא שהפעם הקורבן לא יהיה בנק אלא מדינה שלמה.

 

לפי הדיווח, יוון הפכה לקורבן של מתקפה אגרסיבית של מהמרים שעלולה להביא אותה לקריסה מוחלטת: אותם בנקים שמצד אחד מנסים לייצב את כלכלת יוון, מהמרים על קריסתה. בין הבנקים המוזכרים כמהמרים על חובות יוון: גולדמן זאקס, ג'יי-פי מורגן צ'ייס, קרדיט סוויס ועוד. לבנקים, כפי שנחשף לאחרונה, חלק גדול בעצם דרדורה הכלכלי של יוון, בכך שסייעו לה להסתיר את חובותיה.

 

במקביל, התפרסם כי קרנות גידור גדולות מהמרות על ירידה חדה של ערך האירו בעקבות המצב הכלכלי ביוון ובמדינות אחרות, ועל כך שערכו יגיע לשוויון עם הדולר. העיתון ציטט גורמים אנונימיים שסיפרו על הערות של מנהלי קרנות גידור מהשורה הראשונה, כמו SAC קפיטל אדווייזרס וקרן הגידור של ג'ורג' סורוס, שהתכנסו לאחרונה לארוחת ערב יוקרתית בדירת פאר בניו-יורק ודנו תוך כדי הסעודה בדרכים להרוויח ממשבר החובות של גוש האירו.

 

בעקבות הפרסומים על כך שמדינות שלמות עלולות ליפול קורבן להימורים של בנקים ומנהלי קרנות גידור, יצא שלשום נגיד הבנק האמריקני המרכזי בן ברננקי בהודעה תקשורתית, והסביר שהרשות לניירות ערך האמריקנית פתחה בחקירה בנושא, וכי גם הדיווחים לפיהם בנקים בוול סטריט הימרו נגד כלכלת יוון שחובותיה העצומים, כ-300 מיליארד אירו, מאיימים על הישרדותה, ייבדקו.

 

ברננקי התייחס גם לדיווחים בתקשורת לפיהם גולדמן זאקס ובנקים אחרים רכשו כמויות גדולות של חוזי החלף (swaps) ,שעתידים לשאת רווח אם יוון תקרוס בשל חובותיה.

 

החוזים המדוברים הם חוזי ביטוח שמטרתם להגן על בעל החוב של חברה או מדינה מפני פשיטת רגל. במקרה היווני חוזים אלו מבטחים כנגד חדלות פירעון של יוון. ככל שהמשקיעים מריחים כי מצבה של יוון הופך למורכב יותר, כך שווי החוזים האלו נוסק.

 

מי שסובלת מהמשחק בחוזים היא יוון: ככל שמחיר החוזים עולה, כך משקיעים יבקשו ריביות יותר גבוהות על איגרות החוב. כך, אם יוון תרצה לגייס כסף באג"ח ממשלתיות, הדבר יהיה קשה וידרוש מצידה לתת ריביות גבוהות במיוחד. "זה כמו לקנות ביטוח נגד שריפות לבית של השכן," הסביר בכיר בבנק יוניקרדיט, פיליפ גיסדקיס. "ברור שנוצר תמריץ לשרוף את אותו בית."

 

הכתבה המלאה התפרסמה הבוקר במוסף "ממון" שב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה ביוון בעקבות המשבר הכלכלי
צילום: AP
מומלצים