שתף קטע נבחר

מבקר המדינה יבדוק האפליה בחינוך החרדי

הוועדה לביקורת המדינה וועדת החינוך דנו באפליה בחינוך העצמאי ומבקר המדינה הודיע: צוותים שלי כבר בודקים את הנושא. הרב לייזרזון, יו"ר החינוך העצמאי: "אחרי הבדיקה תבואו ותתנצלו; זו סטיגמה נבזית ושקרית שנדבקה אלינו"

מבקר המדינה הקים צוות מיוחד לבדיקת נושא האפליה בבתי הספר בחינוך המוכר שאינו רשמי, בדגש על מוסדות החינוך האשכנזים המסרבים לקבל תלמידים ותלמידות ממוצא ספרדי. זאת, על רקע ריבוי המקרים והטענות על אפלייה, כך התברר בדיון שנערך היום (ג') בכנסת.

 

על רקע הסיפורים המתרבים על אפליית תלמידים ממוצא ספרי בבתי הספר של החינוך העצמאי, קיימו היום הוועדה לביקורת המדינה וועדת חינוך דיון מיוחד בנושא אפליית תלמידים. מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, אמר בדיון: "משרד המבקר עוסק מזה זמן בנושאים שהועלו כאן בישיבה. יש צוות מיוחד שעוסק בדברים אלה הלכה למעשה והיד עוד נטויה. מבחינה משפטית, אין צורך בהחלטה שתפיל את הנושא על מבקר המדינה כאשר הוא כבר מצוי בעבודה והיא מתנהלת כסידרה. יש להמתין בסבלנות".  


תלמידות בחינוך העצמאי. ארכיון (צילום: דודי ועקנין)

 

בדיון הועלה המקרה שבו בית משפט העליון קבע לפני כשנה, כי ההפרדה בין תלמידות אשכנזיות ומזרחיות במוסד החינוכי "בית יעקב" בעמנואל, מהווה אפליה גזענית פסולה ועליה להתבטל. בג"ץ פסק אז כי "מנהלת החינוך העצמאי תדאג להסרת כל סממן של אפליה בין בנות מזרחיות לבנות אשכנזיות בבית חינוך 'בית יעקב' בעמנואל. גם בבית שמש נחשףמקרה לאחרונה בו סירב ראש העירייה, לאפשר לתלמידים שאינם חרדים להירשם לבי ספר הממוקם בלב שכונה חילונית.

  

"בגלל שהיא ספרדיה היא צריכה להיות בבית?"

במהלך הדיון הושמעו עדויות מוקלטות של הורים לתלמידים ותלמידות שנדחו מקבלה ללימודים על רקע מוצאם הספרדי. במקרים רבים נותרו ילדים אלה בבית ולא הלכו לאף מוסד חינוך.

 

כך למשל, מ' ירושלים, הורה שבתו לא התקבלה ללימודים בשל אפלייה כמו גם שתי בנותיו הנוספות, אמר: "שלוש אחיות יושבות בבית. בגלל שהיא ספרדיה היא צריכה להיות בבית? בחג פורים

לא היו לה חברות לשמוח איתן", אמר בבכי. הורה אחר, גם הוא דיבר בעילום שם בעדות מוקלטת, סיפר כי ישנם אנשים המשלמים כסף בכדי שיקבלו את ילדיהם ואז הדבר מתאפשר למרות מוצאם הספרדי.

 

יואב ללום, יו"ר עמותת נוער כהלכה שאוסף פניות מהורים הטוענים לאפליה, האשים בדיון את משרד החינוך כי ועדות הערר, אותן ועדות שנועדו לבחון מחדש בקשות קבלה של תלמידים שנדחו, מטייחות: "קשה לי לדבר בראש ובראשונה כאבא. מהנתונים כאן עולה שוועדת הערר מכסה את הסמינרים. זאת מאחר שבידינו יש נתונים רבים יותר על תלונות ופניות מאשר המדווח כאן. נמאס משישים שנה של גזענות".

 

יו"ר ועדת החינוך , ח"כ זבולון אורלב, אמר בדיון: "קיימת אפליה עדתית וגם כלכלית בחינוך המוכר שאינו רשמי בכל המגזרים ללא הבחנה בינהם וגם אפלייה מגדרית. התופעה לא גלוייה לכן קשה מאד לחשוף אותה ולפקח על מניעתה. לכן אסור להשלים עם תופעות כאלה".

  

גפני: אין אפליה

ח"כ משה גפני (יהדות התורה) טען כי אין אפליה בחינוך החרדי. לדבריו, "הציבור חרדי מורכב משלושה חלקים - חסידי, ספרדי וליטאי. בציבור החסידי אין ספרדים. בספרדי אין אשכנזים. בבתי הספר של ש"ס אין אשכנזים. מה שנותר זה בתי הספר שלומדים שם ליטאים. אנחנו 'הגזענים'. אני מייצג את בתי הספר הליטאים. אשתי מנהלת בית ספר בבני ברק בו 1,400 תלמידים ויותר ממחצית בבית הספר תלמידות ספרדיות. זה נכון שראשי ש"ס שולחים את ילדיהם ללמוד עם ליטאים. אין אצלינו אפליה. תבואו לראות איזה מצוקה לומדים שם בבתי הספר. הגזענות זה נושא עסיסי. אבל תבדקו כמה אחוזים לומדים. כמה אשכנזים וכמה ספרדים".

 

ח"כ רונית תירוש, מנכ"לית משרד החינוך לשעבר, אמרה "זה עניין פוליטי. ברגע ששר יהיה מספיק חזק להגיד שבית ספר לא יקבל כסף אם ישנה אפליה האפלייה תיפסק. אולם אף שר לא עושה זאת בגלל הפוליטיקה". תירוש פנתה אל הרב אברהם לייזרזון, יו"ר החינוך העצמאי ושאלה – "האם היית מקבל אותי לבית הספר שלך אם היית יודע שאני ממוצא עיראקי"?

 

ח"כ חיים אמסלם מש"ס אמר: "אין טעם להתכחש לתופעה זו עובדה. נדרשתי פעמים רבות לעזור למשפחה כזו או אחרת. הרבה פעמים פניתי. כשאומרים שלא קיימת אפליה אני לא יודע אם לצחוק או לבכות. זו תופעה שסיבותיה ההסטוריות והחברתיות לא מעניינות. התופעה פסולה ושום היגיון לא יניח כהסבר את הדעת". אמסלם פנה לראשי החינוך העצמאי ואמר להם: "אומרים שהחינוך הוא קודש, וחינוך עצמאי הוא קודש קודשים.אל תתנו לפרי ביאושים להכתים את כל המערכת. לפעמים פונה לראשי מוסדות ואומר להם תעשו טובה אל תקבלו אף ספרדי, לא 15 אחוז. כי כאשר יהיו מוסדות שלא יקבלו - הספרדים יקימו לעצמם".

 

"הסטיגמה של התקשורת נבזית ושקרית"

הרב אברהם לייזרזון, יו"ר החינוך העצמאי המייצג את בתי ספר המפלים לכאורה, ענה לטענות כי "קשה לתפוס שחינוך עצמאי זה אוטונומיה נפרדת. לרוב אני נמנע מלהשתתף בדיונים בנושא אפליה. באופן חריג באתי היום".

 

לדבריו, "אין יסוד ואין שחר לדברים. באתי להכחיש סטיגמה נבזית

שקרית שנדבקה לחינוך העצמאי שמפלה לרעה על רקע עדתי. לא אומר שאין בעיות אבל המפעל הזה שהוקם לפני עשרות שנים אך ורק כדי לקלוט עליות צפון אפריקה, טוניס ועיראק כדי לתת להם חינוך. אני מאשים את התקשורת בכותרות. אנחנו סידרנו בבית ספר מסויים חדר מפלסטיק רק כדי לקלוט תלמידות ספרדיות. אני רוצה שתבואו ותראו במו עיניכם ואז תגידו שנגררתם לעובדות לא נכונות. תראו כמה אושר של תלמידים ותלמידות בני עדות המזרח אצלנו".

 

לסיכום אמר: "יש בעיות פה ושם, אבל יש ועדי הורים שמטפלים בעניין. יש בהרבה מקומות אפליות אבל אנחנו האחרונים שאפשר לבוא בטענות אליהם. מכל הבג"צים ועתירות משפטיות שיגידו לי אף בית משפט לא קבע עד היום שיש אפליה על רקע דתי. אחרי הבדיקה תבואו ותתנצלו ונחגוג בעזרת השם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"היד נטויה". המבקר
צילום: גיל יוחנן
"נושא עסיסי". גפני
צילום: גיל יוחנן
צילום: אלון נוריאל
לצחוק או לבכות? אמסלם
צילום: אלון נוריאל
מומלצים